Vaginitele atrofice sunt afectiuni rare, dar cu efecte devastatoare asupra femeilor

Vaginita atrofica se manifesta prin subtierea, uscarea si inflamarea peretilor vaginali, fiind favorizata de nivelul scazut de estrogen din corp. Adesea intalnim aceasta afectiune imediat dupa instalarea menopauzei, vaginita atrofica pune probleme serioase in timpul relatiilor intime si cauzeaza probleme la urinare. Tratarea eficienta a vaginitelor atrofice este posibila si este destul de simpla daca ajungem la medic inca de la primele simptome. O diagnosticare corecta inca de la inceput va creste sansele recuperarii rapide si va simplifica foarte mult tratamentul pe care il vom avea de urmat. 

Inainte de diagnosticare si de tratamente trebuie sa cunoastem simptomele vaginitelor atrofice. Unele le putem observa chiar noi in anumite circumstante, pe altele le va observa medicul specialist in urma controlului medical.

Simptomatologia asociata vaginitelor atrofice este mult mai simplu de observat in urma unui consult medical amanuntit la ginecolog. Se poate observa usor uscaciunea mucoasei vaginale, scurgerile vaginale atipice, senzatiile de arsuri la nivel vaginal, de mancarime. Pacientele care sufera de aceasta afectiune se pot plange de senzatii de usturime si de arsura la urinari, necesitatea imperioara de a urina frecvent, de infectii urinare dese, de incontinenta urinara. Dupa intretinerea relatiilor sexuale apar sangerari usoare, durere in timpul actelor sexuale si disconfort vizibil, lubrifierea naturala a vaginului in timpul sexului este aproape inexistenta. In plus, canalul vaginal se ingusteaza si pare ca este mai mic.

Productia scazuta de estrogen este cauza principala a atrofierii vaginale. Vaginul isi pierde elasticitatea in interior, este mai „fragil”, tesutul vaginal se subtiaza si este foarte uscat. Scaderea estrogenului din corp apare de obicei dupa instalarea menopauzei, inainte de menopauza cu cativa ani, dupa ce au fost estirpate ovarele, in timpul alaptarii, cat timp se iau anticonceptionale. Singura modalitate prin care poti asigura un tesut vaginal cat mai sanatos este sexul si tot ce implica el, indiferent ca e cu partener sau e vorba de autostimulare.

Factorii de risc in cazul vaginitelor atrofice pot fi fumatul, nasterile prin cezariana, lipsa activitatii sexuale periodice. Fumatul determina probleme ale sistemului circulator si o slaba circulatie la nivel vaginal, influenteaza si nivelul de estrogen din organism, lipsa nasterilor vaginale poate conduce la aparitia simptologiei vaginitelor atrofice, in vreme ce sexul determina o elasticitate mai mare a interiorului vaginal prin imbunatatirea circulatiei in zonele intime.

Odata instalata aceasta afectiune ea poate favoriza aparitia infectiilor vaginale, schimba aciditatea de la nivel vaginal, probleme urinare foarte frecvente, incontinenta si infectiile serioase urinare vor fi o constanta daca nu gasesti tratamentele adecvate pentru vaginita atrofica.

Diagnosticarea vaginitelor atrofice este si ea destul de simpla, daca ne adresam unui medic ginecolog. Se incepe cu examen pelvian, cu examinarea organelor interne si externe din sistemul reproductiv feminin, se continua cu analize de urina, teste de aciditate a urinei, teste specifice pentru determinarea nivelului de estrogen. Cand au toate datele si rezultatele de la analize medicii pot pune un diagnostic corect si pot incepe sa caute tratamentele potrivite. Diagnosticarile vaginitelor atrofice sunt mai complicate cand exista si alte boli la nivelul sistemului reproducator cu simptomatologie asemanatoare.

Cat despre tratamente, prima data se recomanda lubrifianti de calitate pentru a se reface umiditatea vaginala tipica. Se pot aplica si solutii hidratante vaginale o data la cateva zile pe o perioada mai lunga. Estrongelul topic aplicat direct la nivel vaginal actioneaza mai rapid si mai eficient decat estrogenul administrat oral. Se vor folosi creme, supozitoare speciale, dar si tablete cu estrogen, terapii sistemice cu estrogen completate de progestin, alt hormon important in tratatea vaginitelor atrofice.

Dilatatorii vaginali sunt si ei pe lista si sunt eficienti pentru ca stimuleaza si intind muschii vaginali evitandu-se ingustarea vaginului. Daca durerile persista in timpul sexului s-ar putea sa fie nevoie si de terapie fizica pentru perineu sau podeaua pelviana. Lidocaina topica va fi foarte buna daca vei continua sa ai activitate sexuala periodica si nu vrei sa mai treci prin calvarul durerilor. Se aplica cu 10 minunte inaintea activitatii sexuale cu un partener.

Tratamentele adecvate pot fi prescrise doar de catre un medic ginecolog cu experienta, de aceea se recomanda vizite dese la ginecologie mai ales daca aveti simptome clare ale vaginitei atrofice. Netratate la timp aceste vaginite vor duce la agravarea simptomatologiei si la imposibilitatea unor tratamente cu efectele dorite pe termen scurt.

Se vor evita si contactele sexuale pentru o perioada daca vaginitele atrofice au simptomatologie cronica si se va pastra igiena intima cat mai stricta pe toata perioada tratamentelor aplicate local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *