Varianta Lambda are potential destul de periculos si poate infecta si mai usor gazdele…

Pandemia de COVID-19 a inceput la finele lui 2019, a continuat in 2020, continua in 2021 si va mai continua, din pacate, si in anii ce vor urma. De ce? Pentru ca sunt tot mai multe mutatii, ceea ce e firesc la un virus, nimic de speriat. Doar ca mutatiile aparute la noul coronavirus sunt foarte periculoase si duc la infectari mai multe si la un control aproape inexistent asupra raspandirii si infectarilor.

Cea mai recenta mutatie a SARS-CoV-2 e Lambda si ar putea sa devina dominanta si ea, alaturi de celelalte mutatii care exista deja in multe parti. Este mai periculoasa decat restul variantelor, de unde a pornit si ce perspective sunt in privinta ta? Raspunsul la aceste intrebari il veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Varianta Lambda sau C.37 este o varianta a SARS-CoV-2, detectata prima data in Peru, in decembrie 2020. In iunie 2021 a primit numele Lambda de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si a fost desemnata varianta „de interes”. S-a raspandit rapid in peste 31 de tari deja si este ceva mai rezistenta decat restul variantelor deja aflate in circulatie. Si gradul de infectiozitate e mai mare ca in cazul variantelor alpha si gama.

Mutatiile pe care le-au descoperit oamenii de stiinta la noua varianta SARS-CoV-2 sunt sapte la numar, de la G75V, T76I, Δ246-252, pana la L452Q, F490S, D614G si T859N, mutatii aparute la nivelul amino acidic. Pentru ca avem un numar destul de mare de mutatii diferite varianta Lambda a ajuns sa domine incet, incet cazurile din Peru, in aprilie 2021 aveam peste 8% dintre cazurile de infectare depistate cu Lambda.

Printre tarile care se confrunta cu varianta peruana a SARS-CoV-2 se numara America de Sud, Argentina, Chile sau Ecuador, Franta, Germania, Italia, Elvetia, SUA, Marea Britanie. In Arequipa avem peste 90% din noile cazuri de COVID-19 detectate cu varianta Lambda, in Cusco sunt peste 78%. Chiar si Australia a raportat pe 6 iulie primul sau caz de infectare cu varianta Lambda… Mutatia F490S a fost asociata deja cu susceptibilitate redusa la neutralizarea anticorpilor.

Oamenii de stiinta se asteapta ca varianta Lambda sa devina dominanta in multe tari odata ce infectarile explodeaza. Rata de mortalitate va fi si ea in crestere din moment de varianta Lambda provoaca cazuri mai grave de COVID-19. E nevoie de studii pentru a se dovedi clar daca noua varianta este mai contagioasa si poate sa provoace probleme serioase daca va circula in paralel cu alte variante si vor aparea infectari multiple in cazul pacientilor.

Peru are deja cea mai mare rata a mortalitatii cauzata de COVID-19, 586 decese la 100,000 indivizi, insa nu se stie daca varianta Lambda a SARS-CoV-2 a contribuit la aceasta rata uriasa. Ungaria, aflata pe locul doi in privinta ratei mortalitatii, are doar 310.5 decese la 100.000 indivizi. In Chile o treime din infectii sunt cauzate de varianta Lambda a SARS-CoV-2. Circulatia noii variante seamana mult cu modul de raspandire al variantei Gamma braziliene.

Marea Britaniea avea in iunie 2021 doar opt cazuri, dar numarul a crescut intre timp.

Expertii spun insa ca rata de infectare este oricum mai mare ca la alte variante, din moment ce am ajuns in doar cateva luni la o raspandire atat de mare si in crestere… Nu se stie si cat de bine ne va mai proteja vaccinul de astfel de variante, mai ales ca mutatiile noi tot apar si noile variante sunt din ce in ce mai „inteligente”. Ceea ce stim insa este ca ar putea sa se transmita si mai repede si sa infecteze si mai multe persoane din toamna, cand si vremea devine favorabila raspandirii virusului.

In momentul de fata inca se mai aduna date, se fac studii, teste, se incearca determinarea unor limite clare ale acestei variante noi de SARS-CoV-2. Cand vor exista suficiente date venite din studii foarte bine realizate si controlate autoritatile vor putea sa dea publicitatii mai multe detalii despre noua varianta. Pana atunci putem sa ne protejam prin vaccinare, prin atentie sporita la orice fel de interactiune, prin igiena draconica si prin purtarea mastii de protectie peste tot unde e aglomeratie, unde e risc de infectare crescut.

Doar cu o astfel de atitudine putem sa fim linistiti si sa reusim sa scapam de pandemie in cel mai scurt timp, asta daca si virusul va lua o pauza lunga de cateva zeci de ani sau sute de ani si nu vor mai aparea mutatii peste mutatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *