Varianta Omicron pune mai multe probleme decat variantele din trecut…

De la sfarsitul lui noiembrie 2021 o alta varianta a SARS-CoV-2 si-a facut aparitia. Botezata varianta B.1.1.529, considerata o varianta care determina ingrijorare (VOC), varianta Omicron a reusit sa depaseasca deja orice asteptari. Se transmite mai repede decat varianta Delta, sunt deja cazuri in foarte multe tari, unde varianta Delta era dominanta. Avem peste 62 de tari si in jur de 600 de cazuri deja confirmate la nivel global, opt cazuri avem si in Romania. Varianta Omicron infecteaza mai rapid gazdele, dar simptomatologia nu este atat de grava precum la variantele precedente. Asta e singura veste buna.

Inca de la aparitia noii variante a SARS-CoV-2 oamenii de stiinta din Africa de Sud si din toata lumea au incerca sa vada care sunt diferentele fata de varianta Delta, care era inainte predominanta, si sa isi dea seama ce pot face pentru a preveni un alt val si mai puternic al pandemiei de COVID-19. Deja in Africa de Sud varianta dominanta e varianta Omicron, numarul imbolnavirilor a crescut dramatic de la primele cazuri depistate, sunt peste 18.000 de cazuri raportate in 24 de ore si numarul lor ar putea creste si mai mult in saptamanile ce urmeaza.

Ce diferente sunt insa intre varianta Omicron si varianta Delta? In primul rand discutam de mutatii. Varianta Omicron are cele mai multe mutatii pe care le-a avut vreodata o varianta de SARS-CoV-2. Inca se mai fac studii pentru a vedea ce impact au toate aceste modificari genetic, dar un lucru stim deja: mutatiile ajuta virusul sa fie mai bun la adaptare si la infectare sa treaca mai usor de sistemul imunitar uman si chiar de efectele unui vaccin pentru alte variante.

Varianta Delta are 13 mutatii, noua sunt la proteina spike, cea care ajuta virusul sa se „ataseze” de celulele umane. Varianta Omicron are 32 de mutatii doar la proteina spike si 10 la partea de receptori. Unele mutatii le vedem deja si la varianta Delta, dar avem si unele noi, nemaintalnite in cazul altor variante din trecut. Problema e ca la varianta Omicron avem prea multe mutatii la nivelul proteinei spike, de unde si abilitatea mai mare de a infecta celule si de a scapa de sistemul imunitar si atacul sau.

Contaminarea este la fel de importanta. Varianta Delta se raspandea rapid si se raspandeste in continuare. Daca o persoana e infectata poate infecta alte doua sau trei persoane, asa era inainte de varianta Delta. Dupa aparitia variantei Delta o persoana infecteaza sase persoane. Perioada de incubare a virusului este de doar patru zile la varianta Delta, la virusul original aveam sase zile. Varianta Omicron este inca la inceput, deci nu stim exact ce rata de infectare avem, cat de contagioasa este. Nu e necesar sa avem o varianta Omicron cu transmitere mai rapida, dar aceasta varianta poate sa scape rapid de sistemul imunitar, si asta e un lucru foarte periculos.

Vaccinurile pot sa fie regandite ca sa ne protejeze si de varianta Omicron, asa ca aceasta incercare de evadare nu ar trebui sa ne sperie. Varianta Delta reuseste deja sa scape de anticorpii pe care ii avem de la vaccin in anumite cazuri si poate aparea infectarea sau reinfectarea. Dar nu sunt suficiente date nici pentru varianta Delta ca sa putem vorbi de riscuri asociate cu trecerea peste anticorpii existenti deja care luptau cu vechile variante.

Varianta Omicron are mutatii similare cu variantele Beta si Gamma, deci e mai rezistenta la anticorpii produsi in urma vaccinarii. Doar doua doze de vaccin deja facute nu ne vor proteja foarte bine, spun expertii. Va fi nevoie de booster, poate si de o a patra doza ca sa putem face fata valului de infectari cu alte variante care vor mai aparea intre timp… Riscul de reinfectare este de trei ori mai mare in cazul variantei Omicron, spun specialistii din Africa de Sud.

Difera si perioada in care au aparut cele doua variante. Varianta Delta a fost indentificata in India, in decembrie 2020, si probabil a pornit de la un pacient al carui raspuns imun era suprimat-avea SIDA, poate, sau lua medicamente care aveau acest efect. De cealalta parte, varianta Omicron ar fi aparut prima data pe la jumatatea lui octombrie. Nu s-a dezvoltat din variante anterioare, Alpha, Delta, a evoluat in paralel, asa ca noua varianta Omicron e foarte diferita de celelalte variante din trecut.

Infectarile cu varianta Delta au risc de spitalizare dublu fata de alte variante anterioare, numarul deceselor a fost si este foarte mare in toata lumea. Varianta Omicron determina aparitia unor cazuri mai putin grave, dar tot sunt multe spitalizari in Africa de Sud, dar nu sunt foarte multe cazuri pe ATI, asa cum se intampla la varianta Delta. Varianta Omicron apare mai frecvent la tineri, la cei vaccinati si la cei deja infectati in trecut memoria sistemului imunitar actioneaza rapid si nu lasa virusul sa isi faca de cap in organism.

Prevenirea infectarilor prin vaccinare si purtarea mastii corect, pe nas si gura, igienizarea mainilor, testarea in caz de simptome sau suspiciuni, ramane singura varianta rapida de a ne feri de noua varianta a SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *