Desi pandemia de COVID-19 pare ca a intrat pe un trend descendent in multe tari, pe fondul vaccinarii masive si a unei imunitati de turma care incepe sa prinda contur, in lume apar tot mai multe variante noi de SARS-CoV-2. Am avut varianta britanica, varianta africana, varianta braziliana, mai nou varianta indiana. Din mai a venit randul variantei vietnameze sa ridice semne de intrebare si probleme cel putin la nivel local. La baza ei se afla tot o combinatie de mutatii pe care le-am intalnit si la alte variante deja studiate si cunoscute. Partea proasta este ca varianta vietnameza pare sa fie ceva mai usor de transmis chiar si decat variantele britanica si braziliana…
Pana la finele lunii mai 2021, in Vietnam fusesera raportate 7.107+ cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care cazuri vindecate 2.853 si doar 45 de decese. Cu 42 de milioane de teste deja facute si o provincie, Bắc Giang, cu peste 1.552 de cazuri si un singur deces, cea mai afectata dintre toate provinciile, Vietnamul inca rezista bine in fata atacului SARS-CoV-2.
Numai ca lucrurile s-au schimbat dramatic odata cu detectarea unei variante noi de SARS-CoV-2 care combina caracteristici pe care le-am vazut deja la varianta indiana si la varianta britanica si e foarte usor de transmis de la o persoana la alta prin…aer. In urma secventierilor genetice realizate in Vietnam s-a depistat noua varianta deja la patru pacienti infectati cu SARS-CoV-2.
Noua varianta de SARS-CoV-2 aparuta in Vietnam nu are inca un nume si nu a fost recunoscuta la nivel international. Nu sunt deocamdata cazuri in afara tarii, asa ca e inca bine.
Revenind la cele doua variante de la care varianta vietnameza a SARS-CoV-2 a imprumutat multe caracteristici, varianta indiana B.1.617.2 se transmite mai repede decat alte variante, in vreme ce varianta britanica, B.1.1.7 a fost raspunzatoare de un val de imbolnaviri grave care a facut ravagii in Anglia in iarna trecuta.
In prezent se asteapta date publice legate de genonul intreg al variantei vietnameze pentru a se studia si a se putea depista eventuale modalitati de a contracara atacul ei. Varianta vietnameza pare la prima vedere varianta indiana cu o singura mutatie pe care o vedem in mai multe variante ale SARS-CoV-2, dar specifica variantei britanice pana la urma. Trebuie sa tinem cont insa ca variantele de SARS-CoV-2 pe care le tot indentificam peste tot sunt constelatii de mutatii, deci multe variante pot avea mutatii similare si asta nu e o problema majora, un motiv de panica. Virusul circula si evolueaza, asa ca vor mai aparea mutatii si la secventieri le vom descoperi pe rand. E normal sa fie asa si e o realitate la care ne asteptam oricum.
Si in Vietnam circulau deja multe variante de SARS-CoV-2, numarul de cazuri era in crestere oricum, cu raspandire foarte mare in zonele industriale unde sunt si investitori straini si afaceri diverse. Se vaccineaza la foc automat in Vietnam, dar noile variante s-ar putea sa dea peste cap planurile populatiei si autoritatilor legate de intoarcerea la normal.
In Vietnam noile variante au intrat rapid si au produs un al doilea val, cu o rata a infectiilor uriasa si greu de stapanit. Deja pana in august anul trecut Vietnamul trecuse prin patru cicluri de infectari. Mai grav a fost faptul ca variantele care circulau duceau la o evolutie galopanta a bolii si aveau mereu tendinta de a lua prin surprindere un sistem sanitar destul de greu de tinut in frau in astfel de situatii. Cantitatea de virus din corpul pacientilor infectati era si ea mai mare, deci infectarile erau extrem de usoare, raspandirea virusului era practic de neoprit.
Pana pe 31 mai 2021, Vietnamul avea deja zece variante de coronavirus: cea originala-Wuhan, cea britanica, B.1.222, B.1.619, cea indiana, cea sud-africana, A.23.1 din Rwanda, CAL.20C varianta puternica si ea, D614G-o mutatie a coronvirusului si noua varianta vietnameza, tipica tarii… Si acelasi scenariu, dar cu alte variante posibile, s-ar putea sa il gasim de acum in toate tarile, mai ales ca in multe state relaxarile sunt in toi si lumea circula mai mult, pleaca si in afara granitelor, vin oameni din alte tari in tarile respective.
Pandemia se va incheia cand nicio varianta nu va mai fi pe nicaieri si nici infectari noi nu vor mai aparea local si national. Doar atunci vom spune adio unei pandemii care ne-a distrus vietile si carierele, in unele cazuri, care ne-a facut sa ne intrebam daca nu cumva viata pe care o stiam noi a „apus” de multa vreme.