Variantele de SARS-CoV-2 aflate la un moment dat in circulatie pot fi clasificate in functie de categorii si criterii stricte

De mai bine de doi ani am tot auzit peste tot si citit despre tot felul de variante ale SARS-CoV-2. Alaturi de ele am vazut o terminologie destul de confuza pentru multa lume, „de interes”, „care determina ingrijorare” si „aflata sub monitorizare”. In functie de incadrarea intr-una dintre aceste categorii fiecare varianta este tratata intr-un mod diferit si este privita cu mai multa sau mai putina ingrijorare, masurile luate sunt mai rapide sau nu se iau masuri imediate.

Variantele Alpha, Beta, Gamma, Delta si mai nou Omicron sunt variante „care determina ingrijorare”. Mu, Eta, Iota, Kappa, Lambda sunt variante „de interes”. Variantele care determina ingrijorare au transmisibilitate mare, severitate ridicata a cazurilor depistate, impact major asupra situatiei epidemiologice dintr-o anumita zona, regiune. Cazurile mortale sunt mai multe la variantele „care determina ingijrorare”, eficienta vaccinurilor folosite deja poate fi mai scazuta, tratamentele si alte masuri restrictive s-ar putea sa nu mai fie atat de eficiente pe termen mediu si lung.

Variantele de interes sunt variante ale SARS-CoV-2 care au o capacitate genetica mai mare de a afecta caracterisici ale virusului, severitatea bolii, trecerea peste sistemul imunitar uman, transmisibilitate, diagnosticarile corecte. Cand apare o varianta de interes transmiterea comunitara a virusului este una foarte mare si rapida. Cresc cazurile depistate, severitatea lor e din ce in ce mai mare, riscurile sunt tot mai mari pe termen lung.

Cand se transforma o varianta de interes intr-una „care determina ingrijorare”? Cand avem o contagiozitate in crestere galopanta sau cand severitatea bolii, COVID-19 este din ce in ce mai mare la cazurile care au nevoie de spitalizare. Si eficienta foarte scazuta in lupta cu SARS-CoV-2 poate fi un semn clar al transformarii variantelor de interes in variante „care determina ingrijorare”. Mai simplu spus, o varianta ajunge sa fie „de interes” daca apar dovezi stiintifice clare care semnaleza prezenta unor mutatii care provoaca modificari importante mai ales in privinta circulatiei si a raspandirii virusului.

La fiecare cateva saptamani se vor depista variante „de interes” ale SARS-CoV-2, ele sunt comune si ne asteptam sa le vedem la secventierile realizate zi de zi. Aceleasi mutatii genetice sunt depistate peste tot in lume la respectivele variante si daca tot apar iar si iar, in baza de date comune in diverse colturi ale lumii si numarul cazurilor confirmate cu astfel de variante este in crestere, atunci cu siguranta vorbim despre varianta de interes.

Din 2021 avem si si o alta categorie de variante „cu consecinte ridicate”, la care ne asteptam sa vedem cazuri severe care necesita mereu spitalizare si terapie intensiva, foarte multe spitalizari pe o perioada scurt ade timp, eficienta vaccinurilor, medicamentelor antivirale si anticorpilor monoclonali sunt mai exista daca intalnim astfel de variante. Se adauga variantele „alarmante”, ceva mai contagioase decat cele de interes, cu forme severe ale infectarilor observate, vaccinurile si eficienta tratamentelor sunt reduse. Reinfectarile in acest caz sunt posibile, cu tulpini noi sau cu aceeasi varianta, tulpina.

In fine, am mai vazut ca exista si variante „aflate sub monitorizare” stricta. Sunt un fel de variante care ar putea fi determinate prin screening genomic, care apar ca probe preliminare stiintifice. Ar putea avea proprietati similare cu o varianta „care determina ingrijorare”, insa nu sunt dovezi clare in aceasta privinta.

Variantele acestea ar trebui sa fie prezente in cel putin o epidemie si transmisibilitatea sa se manifeste in mai multe comunitati din zone diferite ale Globului. Pana in prezent au fost detectate noua astfel de variante, in Egipt, Italia, Marea Britanie, Africa de Sud, India si Republica Democratica Congo.

Virusurile au mereu schimbari la nivel ARN-ului lor, au mutatii aparute din senin, in incercarea de adaptare si de supravietuire si noi variante vor mai aparea in viitor. Unele variante apar si dispar, altele persista mai mult timp sau raman cu noi pe viata. Important este sa invatam sa recunoastem variantele de care ar trebui sa ne temem si cele de care nu ar trebui sa ne fie frica si ar fi bine sa nu le mai dam atat de mare importanta.

Totul se reduce la terminologie si ea e explicata foarte bine pe site-uri oficiale, pe site-ul autoritatilor.

Singura protectie certa impotriva lor este vaccinarea cu cele trei doze, schema completa si booster sau doza unica repetata la n luni in functie de recomandarile producatorilor si cele ale medicilor specialisti. Se adauga distantare sociala 1.5-2 metri, masca de protectie purtata corect, in asa fel incat sa acopere nasul si gura, evitarea multimilor, zonelor aglomerate si testarea imediat ce avem suspiciuni ca ne-am fi putut infecta cu SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *