De la aparitia sa SARS-CoV-2 a suferit mutatii, mutatii care au dus la aparitia mai multor variante de virus

SARS-CoV-2, ca orice virus, sufera numeroase mutatii in timpul circulatiei sale prin diverse comunitati. Mutatiile sunt un lucru normal, se intampla si in cazul altor tipuri de virusuri. Numai ca la SARS-CoV-2 mutatiile pot duce la variante ale coronavirusului, cu o raspandire mai rapida sau cu o rezistenta mai mare la vaccinurile pe care ne luptam sa le obtinem.

In prezent avem cel putin patru variante ale noului coronavirus care tot circula prin lume. Existenta lor nu implica niciun pericol pe moment, daca sunt localizate si nu apar si in alte regiuni sau tari. Lucrurile se complica atunci cand avem o raspandire rapida si circulatia noilor variante se suprapune peste virusul initial.

In a doua saptamana a lunii ianuarie 2021 au fost descoperite alte doua variante ale SARS-CoV-2, in America. Noile variante sunt la fel de periculoase precum varianta britanica, detectata in septembrie 2020 in Marea Britanie, sunt mai contagioase din cate se pare si sunt mai greu de mentinut doar intr-o anumita zona. Problema este ca una dintre mutatii nu seamana cu nimic din ce stim deja, in timp ce a doua este asemanatoare cu varianta britanica, pentru ca are aproape aceleasi mutatii.

Varianta unica circula momentan in Columbus, Ohio, si a pus stapanire pe zona respectiva in doar cateva saptamani. Baza genetica seamana cu restul variantelor deja studiate, dar noua varianta din Columbus a venit si cu trei mutatii nemaintalnite in trecut. Spre deosebire de prima varianta pe care am vazut-o deja in actiune in 2020, cea din Columbus determina o transmisibilitate mult mai mare.

Vestea si mai proasta este ca o stare de urgenta sau interzicerea deplasarilor pe distante mari nu vor avea efect asupra ratei de transmitere. Mutatiile regasite in noile variante americane provin doar din America si sunt localizate acolo, fara a fi importate de la virusul care circula de luni bune prin Europa.

O varianta de SARS-CoV-2 cu o mutatie la nivelul codului genetic a aparut in ianuarie-februarie 2020. In sapte luni, mutatia a inlocuit varianta de SARS-CoV-2 identificata in China si pana in iunie 2020 a devenit forma dominanta a virusului la nivel global. Comparativ cu prima forma de SARS-CoV-2 cea din ianuarie-februarie 2020 a adus o rata de infectare mai mare si o transmisibilitate augmentata. SARS-CoV-2 cu mutatia suferita in timp nu provoaca o afectiune mai grava si nu altereaza eficienta terapiei aplicate, vaccinului sau masurilor de preventie luate in toata lumea.

In august si septembrie 2020 am asistat la aparitia unei alte variante de SARS-CoV-2, in Danemarca. Cluster 5, cum a fost numita de danezi, a avut o combinatie de mutatii noi, pe care oamenii de stiinta nu le-au mai intalnit in studiile lor pe vechile tipuri de coronavirus.

Neutralizarea virusului la oameni se pare ca este mult redusa in cazul acestei variante, ceea ce ar putea duce la o durata mai mica a protectiei oferite de sistemul imunitar dupa infectare sau vaccinare. Varianta din Danemarca nu s-a raspandit atat de mult pe teritoriul tarii sau in jur.

Pe 14 septembrie 2020 autoritatile din Marea Britanie au raportat o noua varianta de SARS-CoV-2, SARS-CoV-2 VOC 202012/01. Noua varianta nu avea legatura cu virusul care deja circula in Marea Britanie si avea mutatii destul de periculoase. Nu se stie de unde a aparut aceasta varianta, de la cine a pornit, insa stim ca s-a manifestat in Londra si in Sud-Estul Marii Britanii.

Pana la finele lui decembrie 2020 noua varianta din Anglia se gasea in mai multe locuri din tara. Transmisibilitatea a fost si cu 70% mai mare decat la virusul normal pe care il aveam prin Europa la acea vreme. Vestea buna este ca nu au aparut cazuri mai grave decat la SARS-CoV-2 si nici nu se cunoaste o crestere a cazurilor de reinfectare.

Pana la inceputul lui ianuarie 2021 varianta din Marea Britanie a SARS-CoV-2 aparuse deja in 31 de tari, zone, teritorii.

Si cum nu era suficient ca aveam deja doua variante periculoase, in 18 decembrie 2020 ne-am trezit si cu o a treia varianta la fel de periculoasa, aparuta in Africa de Sud. Varianta de acolo poarta numele de 501Y.V2. Desi vedem o aceeasi mutatie si la virusul din Marea Britanie, si la cel din Africa de Sud, N501Y, analiza atenta a dezvaluit ca noul coronavirus, varianta africana, e total diferita de cea din Marea Britanie. Varianta noua a inlocuit rapid toate variantele care circulau si care erau comune cu noul coronavirus din intreaga lume.

Noua varianta africana are incarcatura virala mai mare si se transmite foarte repede. Mai e nevoie de cercetare si de studii pentru a determina cat de periculoasa e varianta. Pana in 30 decembrie 2020 au fost raportate alte cazuri in patru tari, in afara de Africa de Sud.

Dupa jumatatea lunii ianuarie 2021 si in Germania ar fi aparut o alta varianta de SARS-CoV-2, depistata in Garmisch-Partenkirchen, la o clinica de acolo. Trei pacienti au fost gasiti deja cu o noua varianta necunoscuta. Urmeaza sa se stabileasca si in acest caz ce riscuri implica noua descoperire si daca are vreo legatura cu alte variante.

Orice am face noi si oamenii de stiinta, componenta genetica a noului coronavirus se schimba mereu si vom avea tot mai multe variante de SARS-CoV-2. Avem nevoie de studii si de cercetare de calitate, de timp pentru a determina daca avem sau nu de ce sa ne temem si daca vaccinurile noastre vor face fata la mutatiile suferite de noul coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *