Izolarea mansardei și a fundației casei
Subsolul și mansarda casei joacă roluri substanțiale când vine vorba de confortul termic de care beneficiază întreaga locuință. Prin urmare, este necesar să ne asigurăm că acestea sunt foarte bine izolate și nu permit scăpări de aer și nici infiltrații de apă. Mansarda este mai ușor de izolat, căci putem folosi vata bazaltica sau alți izolanți, însă subsolul necesită mai multe lucrări de întreținere și eventuale reparații.
Menținerea unui subsol perfect uscat începe în toamnă cu hidroizolarea preventivă. În zonele unde betonul este expus, vom efectua o inspecție amănunțită a pereților fundației și a pardoselii. Căutăm excesul de umiditate sau fisuri pe unde s-ar putea infiltra apa. Injecțiile cu silicon, poliuretanul și epoxidul cu întărire rapidă sunt utilizate în mod frecvent pentru repararea fisurilor, deși lucrările mai extinse de reparații pot necesita mortare. Betonul, etanșanții și anumite vopseluri cu proprietăți de impermeabilizare pot oferi, de asemenea, o hidroizolare optimă pentru aplicații interioare. Presiunea hidrostatică, așezarea casei și ciclul de îngheț-dezgheț pot contribui la infiltrațiile în subsol.
Sigilarea ferestrelor și a ușilor
La fel de important este să prevenim scăpările de aer în jurul ferestrelor și ușilor pentru a îmbunătăți confortul termic și pentru a reduce facturile la încălzire. În acest sens, trebuie să examinăm și să înlocuim cadrele de lemn putrezit și să optăm pentru diverse izolatoare pentru uși și ferestre. Înlocuim, de asemenea, sticla spartă sau fisurată.
Curățarea jgheaburilor
Scurgerile de apă și gheață pot provoca daune devastatoare. Când vine vorba de repararea acoperișului, este indicat să înlocuim șindrilele sau țiglele deteriorate sau lipsă, să eliminăm frunzele și celelalte resturi din jgheaburi și să ne asigurăm că podul este prevăzut cu o izolație adecvată. Zăpada acumulată și scăpările de aer din mansardă pot provoca formarea de gheață. Temperaturile ușor mai ridicate din timpul zilei pot topi gheața, iar apa se va infiltra în mansardă și apoi în toată locuința, provocând daune structurale. Putem lua în considerare instalarea unui sistem electric de topire a gheții pentru a preveni formarea acesteia și pentru a permite apei să se scurgă de pe acoperiș în jgheaburi și burlane.