Site icon RATB

Vom avea un nou val pandemic in iarna 2022-2023. Cum ii vom face fata?

In iarna ne asteptam la un nou val pandemic si ar trebui sa fim pregatiti din timp pentru el…

Dupa un debut de toamna aparent linistit, cand cazurile de infectari cu SARS-CoV-2 au inceput sa scada, expertii ne avertizeaza ca ar trebui sa ne pregatim deja pentru un nou val pandemic al carui debut va fi in lunile noiembrie-decembrie. In emisfera nordica avem deja din ce in ce mai multe cazuri COVID-19 confirmate si numarul infectarilor e intr-o continua crestere. Au si aparut mai multe variante/subvariante Omicron care „scapa” de sistemul imunitar si de vaccinurile deja existente si intreaga lume se teme pentru ce este mai rau din noiembrie-decembrie 2022 incolo..

Datele din Belgia, Marea Britanie sau Danemarca indica faptul ca au crescut si spitalizarile datorate COVID-19, dar si numarul de cazuri la toate categoriile de populatie si in special la indivizii din categoriile de risc. Belgia se asteapta la un nou val pandemic de la jumatatea lui octombrie 2022, Danemarca are si ea probleme cu infectarile dupa o perioada de scadere a cazurilor aparute, numarul de infectari e in faza de crestere. Marea Britanie are si ea mai multe persoane spitalizate din cauza COVID-19, cu pana la 17% mai multe in doar o saptamana de monitorizare, la final de septembrie…

In acest context foarte complicat in toate tarile specialistii recomanda vaccinarile rapide cu booster-ul deja disponibil si cu vaccinari impotriva gripei. Noile boostere sunt deja la dispozitia oamenilor, o varianta dominanta a Omicron, BA.5, este vizata, si numarul de cazuri se va reduce daca intelegem ca vaccinarea in masa e solutia.

Subvarianta BA.4.6 se raspandeste rapid in SUA, a aparut si in Europa, sub varianta BA.2.75 provoaca ingrijorare si ea. Pentru acestea se recomanda aprobarile vaccinurilor pentru subvariantele Omicron cat mai repede cu putinta in vederea administrarii.

Dar sunt noile variante si subvariante intrate de curand in circulatie in spatele cresterilor de cazuri accelerate din SUA si Europa? Probabil ca nu. Specialistii si medicii ne confirma faptul ca un numar mai mare de cazuri COVID-19 din diverse zone ale globului ar putea fi datorat scaderii imunitarii si raspunsului imunitar obtinut in urma vaccinarilor-a trecut ceva timp de cand populatia s-a vaccinat. Plus ca in unele tari dinamica sociala e aproape la fel ca inainte de debutul pandemiei, in 2020. Si infectiile tipice perioadei mai reci din an ar putea duce la un numar mai mare de spitalizari pentru boli respiratorii si chiar COVID-19.

Cate variante noi vom vedea iarna asta in circulatie? Cel putin trei, daca nu mai multe, ne atentioneaza specialistii. Au aparut mutatii la variante si subvariantele existente si e normal sa vedem noi variante, tulpini SARS-CoV-2. De exemplu, in Marea Britanie tinde sa devina dominanta varianta BQ.1, o subvarianta a BA.5, in India avem varianta BA.2.75, dar si subvarianta BA.2.75.2, in vreme ce in Singapore a aparut subvarianta BA.2.3.20, cazuri de infectare fiind raportate in Danemarca si Australia. Infectarile viitoare si inmultirea cazurilor de COVID-19 se vor datora, probabil combinarii si recombinarii intre variante si subvariante.

De ce tot apar noi variante, subvariante SARS-CoV-2? Raspunsul e simplu: virusul reuseste sa scape din ce in ce mai bine de raspunsul imunitar. Mutatiile de la nivelul proteinei spike nu mai permit sistemului imunitar sa actioneze atat de bine si sa distruga virusul pana sa ne faca rau.

BQ.1.1, subvarianta BQ.1 si BA.2.75.2 reusesc sa scape cel mai bine de sistemul nostru imunitar si infectarile cu BA.5 nu ne vor ajuta nici ele deloc in aceasta situatie.

Cat de „mare” va fi valul de infectari din iarna? Medicii ne spun ca ar putea semana cu valul pandemic provocat de varianta BA.5 si alte variante, subvariante asemanatoare. Nu avem de unde sti pana nu trecem prin el. Oricum va creste numarul deceselor si al spitalizarilor pe o perioada scurta de timp, asta e clar.

Si gripa, care de doua sezoane nu prea si-a facut simtita prezenta, va reveni in forta in emisfera nordica intai, dupa care si in restul tarilor din emsifera sudica.

Vaccinurile nu vor fi suficiente pentru a ne feri total de infectare. O parte din vaccinurile bivalente e bazata pe subvarianta Omicron BA.1 si alta pe BA.5. Va fi nevoie neaparat de booster pentru a fi siguri ca avem anticorpi care pot neutraliza variante, subvariante Omicron. Vaccinurile, boostere sau nu, ne vor feri de variante severe ale COVID-19 si de spitalizari.

Si ca in ultimii doi ani de pandemie de COVID-19, ne vor feri de infectari si regulile de baza de igiena: spalat pe maini cu apa calduta si sapun cat mai frecvent, dezinfectarea mainilor, a suprafetelor atinse frecvent, purtarea mastii in spatii aglomerate, inchise, stranut, tusit in servetel, protejare nas si gura in permanenta mai ales daca suspectam ca putem veni in contact cu oameni bolnavi, evitarea atingerii nasului, ochilor si a gurii cu mainile nespalate.

Daca avem deja simptome suspecte care ar putea anunta infectarea cu SARS-CoV-2 ramanem acasa si luam tratamente specifice recomandate de catre medicul de familie. In cazuri grave apelam la spital si ne internam cand starea noastra s-a deteriorat semnificativ pentru tratamente antivirale specifice si supraveghere permanenta.

Exit mobile version