Deja ne apropiem cu pasi repezi de incheierea celui de-a doilea an de pandemie de COVID-19 la nivel global. Au fost luni in care am suferit cu totii, luni in care am stat in casa, in care nu am putut face nimic din ce ne propusesem inainte de momentul martie 2020.
Va mai dura aceasta pandemie? Un raspuns clar nu poate fi dat la momentul de fata din moment ce tot mai multe variante de SARS-CoV-2 pun stapanire pe tari si pe populatii intregi. Raspunsul depinde de o multime de factori, cel mai important fiind natura globala a crizei sanitare. Luna iulie 2021 ne-a dovedit ca noul coronavirus nu renunta la „lupta” si ca „valurile” pot reveni in forta cand te astepti mai putin…
In luna mai 2021 am vazut un declin al cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 in anumite parti ale Europei, in SUA, Orientul Mijlociu, pe masura ce ratele vaccinarilor la nivel national au devenit din ce in ce mai mari si mai incurajatoare. S-au deschis multe afaceri, restrictiile sociale au fost ridicate incet, incet peste tot, cel putin in tarile „verzi”.
Totul suna prea bine ca sa ramana la acest stadiu. In iulie 2021 cazurile de infectare s-au inmultit dintr-odata peste tot si „valul 4” pare sa fie unul si mai periculos decat precedentele, determinat de o evolutie galopanta a ratei infectarilor cu noile variante extrem de periculoase, Delta, Lamda, si cele pe care le cunoastem deja din trecut.
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, declara intr-un interviu ca se asteapta ca viata sa revina la normal in tarile dezvoltate ale lumii pana la finele anului in curs. Restul lumii asteapta finalul lui 2022. E doar o previziune care s-ar putea sa nu se adevereasca. Pana la finele lui 2022 vom avea, intr-adevar, suficiente doze de vaccin ca sa putem imuniza toata populatia, dar multe persoane nu se vor vaccina, desi au vaccin la dispozitie. Deja vaccinul Pfizer-BioNTech se estimeaza ca va fi produs in peste 3 miliarde de doze doar anul acesta si este distribuit global, unde e cerut. In 2022 se vor produce peste 3 miliarde de doze.
Compania se angajase deja sa ofere peste 2 miliarde de doze de vaccin tarilor cu probleme, unde oamenii nu au foarte multi bani pentru un trai decent. De ce au primit mai intai tarile dezvoltate vaccinul? Pentru ca l-au cerut in avans, cel putin asa motiveaza prioritizarea sefii Pfizer-BioNTech. Tinta e ca toate tarile sa isi vaccineze cat mai rapid toata populatia, cel putin teoretic. A treia doza de vaccin se va administra ca un „booster” intr-un interval stabilit de 12 luni, pentru a ne proteja organismul de SARS-CoV-2 si ale sale variante periculoase.
Tratamente pentru cei care totusi se infecteaza, desi sunt vaccinati, vor exista in viitor, companiile farmaceutice lucreaza la asa ceva, dar va mai dura producerea unor medicamente pentru bolnavii de COVID-19 infectati cu n variante ce vor mai aparea intre timp. Pana la finele anului un medicament experimental va fi folosit in teste pentru a trata primele simptome ale COVID-19.
Din punctul de vedere al oamenilor de stiinta nu exista o „definitie” clara a finalului pandemiei de COVID-19. Pandemia este o criza globala. Pana cand virusul nu va fi controlat si limitat global nu putem sa discutam despre un final real al crizei sanitare.
Cand infectarile sunt localizate, sunt mentinute sub control in plan local nu mai vorbim de pandemie, atunci ne referim la epidemie. Dar epidemia se poate transforma in pandemie imediat, de la o ora la alta, de la o zi la alta. Daca pandemia de COVID-19 va persista la nivel global, dar se va mentine in limite „normale” se va trece la numele de boala „endemica”. Va mai circula SARS-CoV-2 cu siguranta, insa sistemele noastre imunitare vor putea sa ii faca fata si va deveni aproape ca o gripa banala.
Doar doua boli au fost eradicate pana acum: variola si pesta bovina. In ambele cazuri doar vaccinarea globala intensiva a dus la eradicarea bolilor. Ultimul caz documentat de pesta bovina a fost in 2001, in Kenya, ultimul caz de variola a fost in Marea Britanie, in 1978…
Gripa spaniola din 1918, la care tot facem referire in aceste zile si care a omorat peste 50 de milioane de oameni, s-a transformat intr-o varianta mai putin letala, dupa care tulpinile au ramas prezente si le regasim in gripa sezoniera. Cea mai simpla si mai sigura cale pentru a stopa pandemia de COVID-19 ramane limitarea raspandirii si managementul foarte eficient al efectelor sale.
Pana in septembrie 2021 Organizatia Mondiala a Sanatatii isi doreste ca macar 10% din populatia fiecarei natiuni sa fie vaccinata, procesul de 40% din populatie sa fie atins pana la finele anului in curs si cele 70 de procente sa le avem pana la jumatatea lui 2022. Cifrele actuale nu arata bine deloc: doar putin peste 28% din populatia globala are deja o doza de vaccin facuta. Rata vaccinarii e scazuta, s-au facut apeluri la tarile bogate sa ajute si tarile sarace pentru binele intregii planete.
Si pana la urma cine decide ca s-a terminat pandemia de COVID-19? Raspunsul oamenilor de stiinta si al istoricilor: oamenii vor decide ca pandemia e la final, inainte ca orice fel de guverne sa declare acest lucru. S-a intamplat si in trecut, cand ne-am confruntat cu gripa spaniola din 1918. Oamenii vor trece si peste acest „hop” si vor trata SARS-CoV-2 si infectari ca pe o gripa banala. Totul este sa avem curajul sa revenim la vieti aproape normale. Doar atunci vom avea un final al pandemiei. Toata lumea isi doreste viata de dinainte de 2020, asa ca nu va astepta nimeni declaratiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii legate de finalul pandemiei ca sa revina la o realitate cat mai normala…