Ti s-a intamplat, uneori, sa iti surprinzi partenerul vorbind in somn? Sau sa ti se spuna ca de la o vreme ai inceput sa vorbesti… in somn? Vorbitul in somn e un lucru normal, in anumite situatii, mai ales daca ai si un somn ceva mai profund sau mai zbuciumat. Nu are o natura predictiva si nu iti poate oferi o „privire” in subconstientul persoanei care ajunge sa vorbeasca in somn.
De multe ori acest vorbit in somn are legatura cu visele, cu ce se intampla in ele, dar pot fi si niste evenimente, niste stimuli, care duc la activarea zonelor din creier responsabile cu vorbirea, comunicarea. Vorbitul in somn poate fi combatut usor si nu ar trebui sa fie un factor de stres pentru nimeni.
Somnilocvia sau vorbitul in somn este considerata a fi o parasomnie. Parasomniile sunt niste afectiuni care au legatura cu somnul si care apar la trecerea in diferite stadii ale somnului-de exemplu la trecerea de la somnul „usor”, atipirea, si faza REM, somnul adanc. Parasomnia poate interfera cu viata obisnuita a celui care sufera de asa ceva si poate duce la frica extrema cauzata de teroarea de ce se intampla noaptea.
Vorbitul in somn e inofensiv. Nu ti se intampla nimic daca ajungi sa vorbesti in somn. Poate doar partenerul sa fie deranjat si cam atat. Oamenii vorbesc in somn despre o multime de lucruri. Unii au conversatii intregi cu parteneri invizibili, altii injura, rostesc cuvinte aleatorii, vorbesc in limbi pe care nu le intelegi sau chiar in limbi straine.
Cand apare in faza de somn „usor” vorbitul e usor de inteles, dar cand se manifesta in faza REM s-ar putea sa nu prea intelegem ce zice partenerul si sa auzim un fel de gemete, o murmureala ciudata. Uneori cel care vorbeste in somn tipa sau sopteste, vorbeste incet ca si cum s-ar ascunde de cineva.
Episoadele de somnilocvie dureaza cel mult 30 de secunde. Dar pot fi multiple si se pot repeta pe masura ce somnul devine tot mai adanc si apar stimuli care determina vorbirea. Cei mai predispusi la aparitia vorbitului in somn sunt copiii. Cam 50% dintre toti copiii sub 10 ani vorbesc in somn. Pe masura ce inainteaza in varsta copiii ajung sa nu mai vorbeasca deloc in somn, fenomenul dispare de la sine.
La adulti intalnim vorbitul in somn la doar 5% dintre ei. Cel putin o data la cateva luni adultii ajung sa spuna ceva in somn si sa fie auziti. Barbatii sunt cei care conduc intr-un clasament al vorbitorilor in somn, in timp ce femeile tind sa nu aiba aceasta problema si sa nu se manifeste aproape deloc.
Si pana la urma de ce vorbim in somn? Oamenii de stiinta nu au inca un raspuns clar la aceasta intrebare. Poate fi o chestiune de mostenire genetica, poate fi vorba de niste efecte ale unor afectiuni psihice, de probleme psihologice. De multe ori vorbim in somn cand suntem stresati, cand avem febra, cand luam anumite medicamente sau face abuz de substante periculoase, dar si atunci cand nu dormim suficient.
Desi multa lume crede ca vorbitul in somn reflecta ce viseaza persoana respectiva, EEG-urile facute celor care vorbeau in somn frecvent au dezvaluit faptul ca vorbirea in timpul perioadelor de somn apare in orice faza sau nu apare deloc. Vorbitul in somn apare in mod spontan si dispare la fel de repede, nu e un motiv de ingrijorare.
Sunt insa cateva contexte in care vorbitul in somn ar putea fi un semn ca suntem bolnavi si ar trebui sa ne adresam medicilor. Exista o boala in care individizii ajunga sa fie violenti in somn si sa loveasca, sa darame lucruri de langa ei, sa se manifeste destul de rau in timpul somnului.
Cand suntem in faza REM a somnului creierul paralizeaza musculatura pentru a preveni orice fel de miscari care ne-ar putea pune in pericol. Cei care sufera de RBD, boala cu manifestarile violente in somn, nu au paralizia musculara si pot sa faca ce doresc in somn, exact ca atunci cand sunt activi. Se pot rani pe ei, pot rani partenerii, daca dorm alaturi de ei in pat.
Si mai apar si terorile nocturne sau fenomenul Pavor nocturn, din care simti ca nu mai iesi, cand sistemul nervos incepe sa iti joace feste si te trezesti brusc cu o teama imensa, confuz, plin de sudoare si cu un ritm cardiac crescut. Senzatiile fizice exteme diferentiaza teroarea nocturna de cosmaruri, cei care au asa ceva nu isi mai amintesc nimic. La fel ca in cazul RBD-ului, oamenii care au terori nocturne tipa, lovesc totul in jurul lor, ceea ce in cosmaruri nu se intampla, musculatura e paralizata si ramane asa pana ne trezim.
Alaturi de vorbitul in somn mai avem si mersul in somn si mancatul in somn. Oamenii mananca sau se deplaseaza in somn, chiar si pe distante foarte mari, fara sa isi aminteasca nimic a doua zi.
Cand e cazul sa te programezi la doctorul specialist?
Cand vorbitul in somn este acompaniat de cosmaruri, de teama puternica, de transpiratie excesiva sau de miscari violente in somn, de terori nocturne, ar fi cazul sa mergi la doctor. Te vei prezenta la medic si daca somnilocvia apare din senin in viata de adult sau daca e prea frecventa si partenerul nu mai poate dormi din cauza ta. Sau poti sa te gandesti la o discutie cu un doctor si cand stii ca ai probleme psihice sau psihologice ce pot determina astfel de conditii medicale, cand viata de zi cu zi iti este afectata de toate episoadele nocturne, cand nu mai poti dormi aproape deloc.
Ar fi recomandat sa ai si un jurnal cu toate senzatiile si frecventa vorbitului in somn ca sa iti dai seama daca e ceva in neregula cu tine. Se pot adauga in jurnal si date despre consumul de alcool, despre dieta, despre starea generala, despre cofeina.
Sunt si niste aplicatii dragute pentru sforait, care se instleaza pe telefonul mobil si te ajuta si cu inregistrarea activitatii din timpul somnului. Unele sunt speciale pentru vorbitul in somn.
Ce poti face daca te confrunti cu vorbitul in somn?
Primul care poate sa ia masuri concrete e partenerul tau. Se poate inlocui salteaua cu una fara arcuri, care e silentioasa si iti permite sa te relaxezi si sa stai intr-o pozitie anatomica cat mai apropiata de cea fireasca cand esti la orizontala. Asa nu te mai trezesti mereu, nu mai apare somnul usor urmat imediat de faza REM. Orice miscari face partenerul nu te mai trezesti si dormi linistit.
Sunt bune si aplicatiile cu zgomot „alb”, de fundal, care te ajuta sa ajungi mai rapid in faza REM a somnului, dopurile de urechi sau aparatele speciale care genereaza sunete pentru relaxare si un somn linistit.
Ce poate face persoana care vorbeste in somn? In prima faza e important sa evite orice fel de factor cauzator de stres. Inainte de culcare e bine sa incerce sa se relaxeze si sa mediteze, sa faca exercitii de respiratie, sa gaseasca cele mai potrivite tehnici de relaxare pentru corpul sau. Fara alcool si fara substante care ar putea irita sistemul nervos central, mai ales inainte de somn.
E esential sa doarma cat mai mult, sa nu se trezeasca foarte des pentru a putea sa evite mai usor orice fel de probleme in timpul somnului. De multe ori vorbitul in somn a fost legat direct de lipsa somnului, asa ca e bine sa avem cel putin 7-8 ore de somn pe noapte si sa avem ore fixe de mers la culcare si de trezit, in fiecare zi.