Site icon RATB

Vulnerabilitatile economiei globale. Cat de vulnerabila va fi economia globala in viitorul apropiat?

Economia globala sufera. Si sufera in tacere, cu pusee de strigate de disperare cand e vorba de crize economice si financiare. Suferinta economiei globale se trage de la vulnerabilitatile sale, e o economie vulnerabila la cele mai mici schimbari din economiile regionale, nationale, vulnerabila la probleme politice si sociale. Ce se intampla si se va intampla in viitorul apropiat cu economia globala? Asta incercam sa deslusim in randurile ce urmeaza.

Pe termen scurt economia globala pare sa se stabilizeze, optimismul este cel care ajuta mereu economia, asta desi sunt multe probleme nationale, regionale care pot sa destabilizeze oricand economia si economiile nationale. Ceea ce e sigur este faptul ca in urmatorul an economia globala se va mentine pe linia de plutire, fara mari fluctuatii, cu o tendinta de inrautatire a lucrurilor mai ales in tarile vulnerabile si unde economiile sunt deja supuse unei presiuni uriase.

De vina ar fi vulnerabilitatile economiei globale, dublate de volatilitatea politica din multe tari si de inflatia care continua sa fie o problema si de politicile economice prost intelese si puse in practica din multe tari de pe glob. Ratele dobanzilor de politica monetara vor ajunge la un nivel neutru in raport cu inflatia, sau aproape de tinta propusa regional, cel putin in UE, SUA.

Riscurile de recesiune in SUA, cea mai puternica economie, sunt mici la acest moment, scaderea procentelor inflatiei este in continuare vizibila, consumul de bunuri si servicii este in limite normale. Nu se mai fac atat de multe angajari, dar macar angajatii au salarii decente, in ton cu tendintele din economie.

UE se afla si ea pe un teren mai stabil, recuperarea economica e mai modesta decat in SUA, sectorul productiei este slab, serviciile performeaza destul de bine avand in vedere contextul economic. Consumatorii din spatiul european cheltuie mai mult, cresterea economica e de 1% anual, ratele dobanzilor in UE vor fi undeva in jurul valorii de 2% pentru perioada urmatoare.

Dar Germania pare sa franeze progresul din UE, exporturile spre China sunt complicate din cauza sanctiunilor tranzactiilor venite din SUA, Germania oricum nu mai e pe primele locuri la inovatie tehnologica. Cei mai importantia actori din domeniul inovatiei tehnologice raman SUA si China, Europa e mult in urma.

Economia globala se reface incet dupa problemele cu lanturile de aprovizionare de dupa pandemie, cu preturile energiei care au zdruncinat tot globul dupa inceperea razboiului din Ucraina. Securitatea energetica este in centrul atentiei acum, afecteaza imediat economia globala, preturile la energie se normalizeaza treptat, dar inflatia este mereu prezenta si poate sa dea totul peste cap.

Datoriile guvernamentale sunt din ce in ce mai mari, economia globala sufera si din cauza lor, consolidarea fiscala este tinta in mai toate tarile, dar apetitul pentru austeritate nu e prezent in nicio parte a lumii. Fragmentarea economiei globale va fi si mai severa dupa alegerile din SUA, indiferent de rezultate.

In tarile din sudul UE, activitatea economica e mult mai sensibila, dar e mai puternica in Asia, fara a lua in calcul China. Cresterea economica asteptata de mult in SUA va permite autoritatilor sa se indrepte si spre riscurile din piata muncii si sa mai uite de inflatie, ceea ce va fi un plus pentru refacerea economiei globale.

Alegerile din SUA sunt cruciale pentru SUA si economia sa, dar si pentru economia globala. Realegerea lui Donald Trump ar putea aduce cifre mari la nivelul inflatiei, probleme cu imigratia, comertul, politicile economice legate de dolar, riscul de recesiune iminenta se mareste in SUA in acest scenariu, ceea ce va insemna unde de soc puternice in toate economiile lumii.

Dar alegerea Kamalei Harris va creste presiune pentru consolidarea fiscala si va imbunatati lucrurile in economia globala. Inechitatile vor fi mai usor tinute sub control, guvernele ar putea sa se concentreze mai mult pe sectoarele sociale, fara sa lase garda jos in fata riscurilor financiare evidente.

Europa are sanse sa se recupereze dupa o recesiune evitata la limita, productia se va imbunatati usor, serviciile vor fi motorul in continuare. Economiile cu cerere interna puternica sau comert bazat pe tehnologie sunt probabil sa depaseasca performanta anterioara, bancile centrale vor raspunde imediat si vor mai taia din ratele foarte mari. In China va ramane problema sectorului imobiliar.

Cresterea economica va fi determinata in mare masura de economiile de piata emergente, care se asteapta sa inregistreze o accelerare mai buna, in timp ce economiile avansate vor experimenta o incetinire modesta, avand in vedere conditiile de recesiune din SUA, Germania si alte tari din Europa. Riscul mare este ca multe economii sa activeze protectionismul in privinta politicilor comerciale. Cei care se ocupa de politicile publice economice ar trebui sa se concentreze pe productivitatea mai buna, pe investitii publice mai eficient si pe capital uman consolidat construit cat mai responsabil, diferentele de gen din piata muncii vor trebui sa dispara treptat.

Vulnerabilitatile cele mai importante ale economiei globale la ora actuala ar fi:

Exit mobile version