Vulvodinia poate sa apara din senin si iti poate schimba viata

Partea exterioara a sistemului gential feminin poarta numele de vulva. Aceasta zona este compusa din muntele lui Venus, labiile mari, labiile mici, organele erectile, vestibulul vaginal si glandele vestibulare. Vulva este supusa mereu presiunii si actiunii factorilor externi, asa ca poate suferi numeroase infectii sau afectiuni mai mult sau mai putin comune. Una dintre afectiunile aparute frecvent la nivelul vulvei este vulvodinia. Ce este vulvodinia si cum o vom putea trata? Raspunsurile la aceste intrebari si alte informatii utile despre vulvodinie le veti afla in randurile ce urmeaza.

Vulvodinia este printre cele mai ciudate afectiuni ale organelor genitale feminine. Ea se manifesta ca o durere cronica, ca un disconfort aparut in jurul vulvei. Nu se cunosc cauzele exacte, durerile pot persista peste trei luni, apar si senzatii de arsura locala, iritatii, iar statul pe scaunul sau pe pat este aproape imposibil, relatiile intime sunt imposibile. Tratamente exista, dar sunt eficiente doar daca sunt administrate inca de la debutul bolii.

Primele simptome ale vulvodiniei sunt usoare dureri in zona genitala, insotite de senzatia de arsura, de intepaturi, relatii sexuale dureroase, mancarimi frecvente. Durerile pot fi constante, pe o perioada lunga de timp, continue, sau ocazionale, apar si dispar. Uneori durerile apar doar cand zona vulvei este iritata, apare o presiune externa la nivelul sau. Durerea poate fi simtita in intreaga zona vulvara sau in anumite zone ale acesteia, la deschiderea vaginala.

Tesutul vulvar va fi inflamat usor sau mai puternic, dar in cele mai multe cazuri vulva arata normal. O afectiune similara poate fi confundata cu vulvodinia, vestibulodinia, boala care cauzeaza dureri doar cand se aplica presiune pe zona de la intrarea vaginala. Vizita la doctorul ginecolog si examinarea atenta a vulvei si a vaginului iti va spune clar daca ai vulvodinie asu vestibulodinie. Ginecologul va putea exclude infectiile, herpesul, problemele legate de menopaza sau diabetul.

Cauzele vulvodiniei nu sunt cunoscute, dar medicii si specialistii sunt de parere ca factorii care ar contribui la aparitia durerilor si iritatiilor locale vulvare ar fi: deteriorari sau iritatii ale nervilor care inconjoara regiunea vulvara, infectii vaginale din trecut care au lasat anumite sechele, alergii sau piele prea sensibila, schimbari hormonale, spasme musculare sau slabiciune aparuta in zona pelviana.

Complicatiile ce insotesc vulvodinia sunt mai degraba de natura emotionala, pentru ca pacientele nu pot intretine relatii sexuale cu partenerii. Teama de relatii intime ar putea cauza spasme la nivelul musculaturi din jurul vaginului, dar poate sa apara si anxietatea, depresia, probleme cu somnul, disfunctii ale aparatului reproducator, probleme in relatia cu partenerul, calitatea scazuta a vietii, problema cu stima de sine.

Diagnosticarea vulvodiniei are mai multe etape. Medicul ginecolog se va interesa de istoricul medical, sexual, chirurgical al pacientei ca sa inteleaga mai multe despre localizare, natura si simptomatologia prezenta. Urmeaza un examen pelvian, care urmareste sa determine daca sunt infectii la nivel vaginal care ar fi putut determina durerile aparute in zona vulvei. Se vor preleva probe din interiorul vaginului pentru a se elimina orice tip de infectie genitala. Vulva va fi observata si analizata cu atentie, se vor observa orice modificari de culoare, de textura, umflaturi existente etc.

In urma diagnosticarii si observatiilor facute se va prescrie si un tratament conform diagnosticului. Tratamentele pentru vulvodinie isi propun sa reduca din disconfort si sa amelioreze simptomatologia, ele difera de la un caz la altul. Va dura pana ce se va gasi o combinatie de tratamente care sa functioneze in fiecare caz in parte, dar in timp simptomatologia nu va mai fi asa de greu de suportat.

Optiunile de tratament pentru vulvodinie includ medicamentele, steroizi, anumite antidepresive, anticonvulsive pentru dureri cronice, antihistaminice pentru iritatii si mancarimi.

Terapia biofeedback va avea si ea rezultate excelente cand apare un diagnostic de vulvodinie, va ajuta pacientele sa relaxeze muschii pelvieni si sa controleze raspunsul corpului la simptomatologia asociata, durerea va fi redusa.

Anestezicele locale vor functiona cand durerea e cronica, acuta, lidocaina e cea mai folosita varianta. Dar ameliorarea simptomatologiei e de moment si e recomandata doar daca pacienta vrea neaparat sa intretina relatii sexuale si sa nu aiba un disconfort in timpul acestora. Se adauga injectiile pentru blocarea nervilor, cu substante speciale, recomandate doar la dureri mari in zona vulvara.

Exercitiile de relaxare a musculaturii vulvare ajuta la ameliorarea durerilor manifestate odata ce pacienta a fost diagnosticata cu vulvodinie. Se ajunge si la operatii daca exista vulvodinie localizata si vestibulodinie. In timpul interventiilor chirurgicale se elimina pielea afectata si testurile pentru a scapa de durerea vulvara.

Pe langa tratamentele prescrise si recomandate de catre medicul ginecolog femeile care sufera de vulvodinie pot sa amelioreze simptomatologia si cu bai frecvente, caldute ale zonei afectate, prin evitarea bailor prelungite si a apei prea fierbinti in cada, cu evitarea purtarii de lenjerie intima prea stramta sau din testaturi sintetice iritante.

Tampoanele folosite nu trebuie sa aiba iritanti sau coloranti, nu se vor face activitati care pun presiune constanta pe vulva, ciclism, echitatie, in timpul relatiilor sexuale cu partenerul se vor folosi intotdeauna lubrifianti, dar acestia nu trebuie sa contina alcool, agenti de „incalzire sau racire”.

Daca suferi de vulvodinie este bine sa discuti cu medicul ginecolog si sa nu o ascunzi, sa nu iti fie rusine sa abordezi si acest subiect. Vulvodinia se trateaza destul de usor daca te vei prezenta la medic inca de la primele simptome si vei respecta tot ce ti se spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *