Wi-Fi 6/6E si Wi-Fi 7 sunt doua standarde care ne vor ajuta sa fim mai productivi si sa ne descurcam mai usor cu tehnologia din jurul nostru

Acasa sau la birou, cu totii folosim dispozitive wireless. Telefon, tableta, laptop, toate au nevoie de o conexiune stabila si rapida pentru a putea opera si a ne ajuta sa fim productivi. Wi-Fi 6 si Wi-Fi 7 mai nou sunt doua standarde “de aur” care ne vor simplifica si mai mult munca si ne vor ajuta sa avem suficienta banda la dispozitie si conexiuni rapide si stabile la Internet ca sa lucram fara probleme. Dar avem nevoie de aceste doua standarde si acasa?

Din 2019 a aparut pe piata standardul Wi-Fi 6, disponibil intre timp tuturor celor care au nevoie de el. Wi-Fi 6 poate opera si in benzi aditionale, intre 1 si 7GHz, cand vor fi disponibile, desigur. Wi-Fi 6 promite viteze mai mari de transfer, de trei ori mai mari decat oferea Wi-Fi 5, viteze mai bune pentru mai multe dispozitive conectate la acelasi router, la aceeasi retea, comunicare simultana cu dispozitivele si nu in succesiune.

Performantele Wi-Fi 6 au fost posibile datorita unor evolutii tehnologice si imbunatatiri precum actualizarea MU-MIMO, care dubla numarul de dispozitive ce puteau accesa un router la un moment dat, un nou OFDMA, prin intermediul careia intr-o singura transmisie se livreaza datele unor dispozitive multiple in acelasi timp.

Alaturi de standardul Wi-Fi 6 am putut testa si folosi si standardul Wi-Fi 6E, care va permite accesul la canale ce nu au fost disponibile pentru utilizarea Wi-Fi nelicentiata. Avantajele Wi-Fi 6E tin de viteza, latenta, interferente. Dispozitivele cu Wi-Fi 6E folosesc un spectru 6E dedicat cu pana la sapte canale de 160MHz aditionale, vitezele ajung sa fie si de sase ori mai mari pe Wi-Fi 6E pentru routerele mai puternice si de trei ori mai rapide decat standardul Wi-Fi 5 de la dispozitivele pentru acasa.

Latenta e redusa cu 75 de procente pe Wi-Fi 6E, datele circula mai repede, nu avem lag in aplicatii, jocuri, conferinte video. Cat despre interferente, se utilizeaza un spectru exclusiv 6GHz, asa ca interferentele sunt aproape inexistente.

Nu este sacrificata performanta pe dispozitivele tip router cu Wi-Fi 6 sau 6E, se pot folosi mai multe dispozitive, AP-ul are o capacitate de sustinere mai mare. Asta e o veste buna pentru diferite domenii unde apar tot mai multi senzori, scannere, echipamente conectate la retea in acelasi timp.

Odata cu Wi-Fi 6 si 6E canalele pe care le avem la dispozitie vor fi mai „mari”, mai late. Pe canalele 5 GHz se pot agrega canale 20 MHz in canale 40 si 80 MHz, de unde si viteze mai mari. Cu Wi-Fi 6 intervin canalele 160 MHz, dar spectrul e limitat totusi. Cu mai multe AP-uri la 160 MHz per canal vor aparea interferente. Wi-Fi 6/6E ofera imbunatatiri prin schimbarea automata a canalelor intre 20, 40, 80, 160 MHz. Asa ai banda suficienta cand e nevoie de ea si se revine la canale mai „inguste” cand nu mai e cerere atat de mare pe retea.

Dispozitivele cu Wi-Fi 6E si Wi-Fi 6 au mai multe antene, configuratii maxime de 8×8:8, tehnologia MU-MIMO este utilizata in favoarea clientilor care au nevoie de comunicare in timp real in paralel, daca sunt mai multi simultan.

O noutate adusa de Wi-Fi 6/6E e si functia „sleep”, care va pune in un dispozitiv in mod „sleep” daca nu e folosit, eliberand banda si oferind mai multa baterie pentru dispozitivele care au asa ceva. Ca si la Wi-Fi 5, si la Wi-Fi 6/6E avem beamforming pentru imbunatatirea semnalului si pentru acoperire mai buna, comunicare mai buna intre dispozitive. Vitezele maxime promise pentru Wi-Fi 6 sunt de pana la 9.6 Gbps.

Pe langa Wi-Fi 6/6E discutam deja si despre Wi-Fi 7, desi implementarea sa la nivel global va mai dura. A saptea generatie Wi-Fi promite viteze de patru ori mai mari decat in cazul Wi-Fi 6/6E, latenta redusa, stabilitate si eficienta mai buna. IEEE 802.11be, asa cum mai e cunoscut Wi-Fi 7, va suporta mai multe conexiuni simultane, va folosi aceleasi benzi de 2.4 GHz, 5 GHz si 6 GHz.

Canalele Wi-Fi 7 vor fi mai late, canalele vor avea pana la 320 MHz, si cu cat canalele vor fi mai late, cu atat vei putea transmite si primi mai multe date. QAM-ul va fi mai mare, Quadrature Amplitude Modulation, informatiile transmise vor fi mult mai multe. Wi-Fi 7 suporta 4K-QAM, performantele cresc cu 20 de procente pe loc datorita acestei tehnologii.

Cea mai importanta caracteristica a Wi-Fi 7 este de departe Multi-Link Operation (MLO). MLO combina mai multe frecvente de-a lungul benzilor disponibile intr-o singura conexiune. Un router Wi-Fi 7 se poate conecta la dispozitive Wi-Fi 7 pe doua sau mai multe canale in benzi diferite simultan, deci datele transmise vor fi mai multe fara afectarea calitatii lor. Tehnologiile anterioare, OFDMA, MU-MIMO, TWT sunt si ele prezente si imbunatatite la Wi-Fi 7. Vitezele maxime atinse pe Wi-Fi 7 pot fi si de 33 Gbps.

Wi-Fi 7 va fi un standard excelent pentru o calitate video mai buna, pentru cloud gaming la setari maxime, fara lag, pentru AR si VR, aplicatii, jocuri. De asemenea, vom putea folosi routere Wi-Fi 7 unde avem congestie foarte mare si unde avem nevoie de banda cat mai multa pentru diverse aplicatii. Wi-Fi 6 sau 6E este pentru cei care sunt pasionati de IoT si vor sa aiba case smart, cu foarte multe dispozitive, pentru firme cu multe dispozitive si angajati care au nevoie de cat mai multa banda la dispozitie si acces rapid la retea.

Ca sa le putem folosi la adevaratul lor potential vom avea nevoie de routere noi, dar si de dispozitive noi care stiu Wi-Fi 6, 6E si 7. Ele se vor justifica probabil doar in companii, intreprinderi, acolo unde sunt foarte multi angajati si acces simultan la retea, unde e nevoie de productivitate in permanenta si banda, accesul la ea chiar e important pentru fiecare in parte. Utilizatorul de rand poate sa se descurce excelent cu Wi-Fi 5, cu un router sau un sistem mesh bine optimizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *