Evenimentul Microsoft din 24 iunie 2021 a fost asteptat cu sufletul la gura de fanii sistemului de operare Windows. Am vazut cum arata viitoare versiune 11 a OS-ului, am vazut ce noutati va aduce si stim deja cum va functiona, cum se va misca. Pe langa detaliile tehnice si schimbarile aduse „sub capota”, Microsoft i-a cucerit definitiv pe adeptii sideloading-ului cu accesarea aplicatiilor Android selectate direct din Windows. Ce inseamna asta si cum se va putea face asa ceva direct din Windows 11? Raspunsurile le veti afla in randurile ce urmeaza.
De obicei, instalezi aplicatii pentru mobil pe telefoane, tablete si le folosesti fara probleme. Dar ce te faci atunci cand vrei sa instalezi aplicatii de Android pe un alt OS, Windows, de exemplu. Nu ai nevoie de prea multe cunostinte tehnice, asta e sigur, se poate face, dar e destul de complicat. In termeni de specialitate procesul de instalare si rulare a unor aplicatii de Android pe calculator se numeste sideloading.
Sideloading este un concept destul de vechi si presupune un lucru simplu: instalarea de aplicatii Android fara a fi nevoie sa intri in Google Play Store. Se pot instala aplicatii, variante mai vechi, variante care nu sunt inca in lista de compatibilitati a dispozitivelor noastre. Problema cu acest sideloading este ca securitatea nu mai este atat de buna odata ce te apuci de el, ai nevoie si de emulatoare pentru a putea sa rulezi aplicatiile de tip .apk chiar si pe PC, un fel de masini virtuale in care o versiune mai veche de Android e folosita ca baza pentru rulare.
Microsoft si-a batut capul si a gasit o solutie ca sa te poti bucura de aplicatiile importante pentru Android direct in Windows: sideloading direct in OS. Ideea este ca vei putea sa faci sideloading in afara Store-ului, instalezi aplicatii care nu au trecut de certificarea de la Google sau de la Amazon. Un dublu click pe orice fisier cu extensia .apk si instalezi imediat aplicatia, cam asa functioneaza acest sideload.
La inceput Windows 11 va bloca sideloading-ul pentru aplicatiile Android ca sa te protejeze, doar aplicatiile certificate vor putea sa fie folosite in acest mod, direct in Windows. Va fi nevoie, din informatiile disponibile la acest moment pe Internet, de un cont Amazon si de Amazon Store ca sa iei aplicatiile dorite, evident, cele mai accesate si cele mai folosite pe dispozitivele mobile.
Revenind la sideloading, acest e popular si pe Android TV, acolo unde Google restrictioneaza instalarea multor aplicatii. Doar aplicatiile special dezvoltate pentru televizorul smart se vor putea instala. Daca vrei si altele faci sideloading cu un cont de tip drive-cloud si un explorere cu acces la root eventual.
Windows poate sa faca acest tip de sideloading pentru ca are un subsistem pentru Linux, WSL-ul, introdus inca din 2016. Pe Windows 11 avem deja WSL2 care ruleaza avand la baza propriul kernel, drivere de la dispozitiv si module kernel proprii. Exista si un root file system disponibil, unde putem sa plasam fisierele Linux. Din 2021, Microsoft introduce suport nativ GUI pentru WSL si WSA, Windows Subsystem for Android. Asa vor putea rula aplicatii de Android pe desktop. Acest WSA va oferi suport proxy intre aplicatii native dintr-un sistem inchis tip container si aplicatiile Android.
Pe langa aceasta noutate, Microsoft a mai facut un pas important si a integrat o masina virtuala care va permite compatibilitatea setata pentru AOSP, Android Open Source Project. WSA este un derivat din Proiectul Astoria si WSL2, asa ca perfomantele vor fi mult mai bune in comparatie cu emulatoarele pe care le gasim acum pe piata. Dar ca sa poti sa descarci aplicatiile si sa le instalezi rapid Microsoft e deja in tratative cu Amazon pentru a aduce Appstore-ul lor pe Windows 11.
Il vom gasi din versiunea 11 a OS-ului integrat direct in Microsoft Store for Android, in sectiunea cu acelasi nume. Asta inseamna ca toti utilizatorii vor avea acces la aplicatiile Amazon pentru mobil. Insa mai e ceva: nu va asteptati ca orice fel de aplicatie pe care o vedeti in Appstore sa ruleze si pe Windows 11. La inceput vor functiona doar cateva, cele mai populare si cele ale caror dezvoltatori sunt de acord cu asa ceva.
Primele versiuni de incercare, tip preview, nu vor avea Android Subsystem, asa ca nu le vom putea folosi cum trebuie si vor fi si erori, din ce intuim. S-ar putea sa vedem si un installer special pentru aplicatiile de mobil din sideloading, dar asta vom sti doar cand avem versiunea finala de la Microsoft, adica in toamna, octombrie, noiembrie.