Indicatorii economici importanti pot oferi oricand o imagine clara despre situatia reala a economiilor locale sau nationale

Ca sa stii cum se descurca economia unei tari ai nevoie de niste referinte la care sa te raportezi. Aceste referinte sunt indicatorii economici. Ei iti spun ce performanta are economia, daca este pe drumul cel bun si daca trebuie luate anumite masuri pentru a preveni un dezastru economic, in speta o criza. Indicatorii economici reactioneaza imediat la orice schimbare a economiei si pot fi oricand o metoda de control simpla a sanatatii economiei.

Indicatorii economici nu ne spun de multe ori in ce directie se indreapta economia in viitor. Dar pot fi utili atunci cand ne intereseaza sa stim ce schimbari au aparut la nivel economic de-a lungul timpului si ce trenduri sunt de urmarit in viitorul apropiat.

In economie avem o multime de indicatori pe care ii putem analiza si include in rapoartele despre economii. Am ales dintre acestia doar sapte cei mai importanti indicatori care iti spun oricand cat de bine sau de rau sta economia.

Schimbarile la nivelul PIB-ului. Ca sa vezi cat de „sanatoasa” este o economie te uiti la PIB. Cand creste PIB-ul economia e puternica, e pe un trend ascendent. Afacerile isi ajusteaza tot ce tine de partea financiara in functie de output-ul PIB-ului. Nu este un indicator pe care sa te poti baza mereu pentru ca mai intervin si cheltuieli mari ale guvernului sau alte probleme economice si in acel moment relevanta lui nu mai e asa de importanta. Toate schimbarile de la nivelul PIB-ului ne spun ce s-a intamplat, nu ce se va intampla in viitorul apropiat, deci predictiile economice nu pot fi facute in baza lui. Stii clar ca ai recesiune cand PIB-ul a scazut timp de doua perioade succesive de trei luni.

Veniturile si salariile. Daca economia merge bine castigurile cresc ca sa tina pasul cu toate scumpirile din piata. Daca veniturile scad inseamna ca muncitorii, angajatii au probleme si nu mai pot sa se descurce deloc. Investitiile care nu sunt atat de multe si de performante pot sa duca la un declin pronuntat al veniturilor. Veniturile sunt diferentiate in functie de gen, varsta, nivel de educatie si toate aceste date demografice pot oferi informatii pretioase despre schimbarile care au loc la nivelul salariilor.

Rata somajului. Este un indicator important si masoara numarul de oameni care isi cauta de munca raportat ca procent din totalul fortei de munca. Intr-o economie sanatoasa rata somajului se va mentine intre 3-5%. Daca rata somajului e prea mare consumatorii nu vor avea asa de multi bani pentru cheltuieli curente, cu efecte dramatice asupra PIB-ului, asupra comerciantilor si asupra intregii economii. Nici acest indicator nu e relevant intotdeauna, rata somajului ia in considerare numarul celor care si-au cautat sau isi cauta de munca pe o perioada scurta de timp, cateva saptamani de monitorizare.

Inflatia. Indicele preturilor de consumi reflecta foarte clar cresterea costurilor pentru un trai decent sau inflatia. CPI-ul este calculat prin masurarea costurilor bunurilor de consum si a serviciilor, dupa care se determina inflatia ca medie a cresterii costului unui cos de bunuri necesar unei familii obisnuite pe o perioada de timp. Inflatia mare e foarte periculoasa pentru joburi, pentru piata muncii, pentru calitatea vietii si pentru consumatori, clienti, dar si pentru firme.

Insa inflatia nu e atat de periculoasa mereu. Un nivel moderat de inflatie aduce si multe avantaje. Incurajeaza cheltuielile si investitiile, cresterea economica, dobanzile sunt la un nivel mediu, se evita mai usor si o recesiune.

Ratele dobanzilor. Sunt un indicator al cresterii economice. Ele reprezinta costurile imprumuturilor de bani. Ele variaza in functie de diverse schimbari care au loc pe piata si la nivelul economiei. La un moment dat bancile vor fi nevoite sa plateasca rate mai mari ca sa obtina banii necesari de la banca nationala, asa ca vor pune si ele rate mai mari la imprumuturi. Creditele sunt mai putine daca apar rate ale dobanzilor mari, cresterea PIB-ului nu mai poate sa fie o realitate a perioadei urmatoare. Daca ratele dobanzilor sunt prea mici iar nu e bine pentru ca se poate ajunge la o crestere a cererii de bani si apare inflatia, care afecteaza imediat economia. Rata dobanzii e un indicator bun al situatiei actuale a economiei si poate oferi indicii legate de viitorul sau.

Profiturile corporative. Daca ai profituri mari la nivel corporativ ai si un PIB in crestere, cresc vanzarile si apar si locuri noi de munca. Investitorii vor reusi sa investesteasca mai usor in diverse domenii. Cresterea in profituri nu reflecta intotdeauna sanatatea economiei. La inceputul crizei financiare din 2008 companiile s-au vazut cu profituri mari din cauza schimbarilor drastice aparute in piata…

Soldul comercial. Este diferenta neta dintre valoarea exporturilor si a importurilor si arata daca exista un surplus sau un deficit comercial-mai multi bani parasesc tara decat intra. E bine sa fii pe surplus, dar daca e prea mare surplusul o tara s-ar putea sa nu beneficieze de avantajul oportunitatii de a cumpara bunurile altor tari. Deficitul comercial poate duce la datorii interne mari. Se devalorizeaza moneda nationala, datoriile externe cresc si ele. Moneda nationala nu mai are credibilitate si valoarea sa va scadea rapid. Generatiile viitoare vor ajunge sa acopere aceasta datorie, sa o plateasca intr-un final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *