Site icon RATB

Smart TV vs. Android TV. Exista vreo diferenta intre aceste tipuri de televizoare moderne?

Smart TV si Android TV nu sunt sinonime si nici nu vor fi acelasi lucru daca te gandesti bine…

Pe rafturile magazinelor fizice si virtuale vom vedea o multime de televizoare inteligente, cu internet, cu sisteme de operare diverse si cu functionalitati la care nici nu ne gandeam in urma cu 10-20 de ani.

Cele mai populare sunt smart tv-urile si televizoarele cu Android OS pentru televizoare. Desi in aparenta cele doua televizoare sunt similare, diferentele dintre ele sunt notabile si foarte importante daca esti in cautarea unui televizor care sa iti permita sa faci tot ce vrei si sa te bucurin de o experienta unica, completa si complexa.

Cand mergem sa ne cumparam un televizor dintr-un magazin nou sau ne uitam pe rafturile virtuale vom vedea doua tipuri de televizoare: unele smart si unele Android TV. Ambele ofera experienta buna de utilizare, sunt moderne, au functionalitati avansate fata de televizorul clasic cu tub.

Televizoarele smart au LED sau mai nou QLED, LCD-uri, sunt foarte usoare spre deosebire de un televizor cu tub si au rezolutii exceptionale, uneori pot reda video 4K si 8K fara probleme. Android TV si smart TV nu e acelasi lucru, te-ai putea intreba daca esti un cumparator obisnuit care nu prea stie multe despre tehnologie si televizoare moderne. Nu, nu este si iata de ce.

Inca de la inceput trebuie sa intelegem ca un smart TV este un televizor care poate sa livreze diverse tipuri de continut prin intermediul Internetului. Asa ca orice fel de televizor care iti ofera continut on-line via internet poate fi numit un televizor Smart. A nu se confunda cu un televizor cu ecran plat, LED sau LCD, ce fel de panel ar avea el. Acela e un televizor modern, intr-adevar, are rezolutii bune, se vede bine, dar nu e smart, nu are un sistem de operare in spate complex sau daca arae are unul basic.

De cealalta parte avem Android TV-urile, care sunt tot smart tv-uri, numai ca functioneaza cu ajutorul unui sistem de operare numit Android TV OS. Fiecare brand mare care vinde televizoare smart a modificat acest Android sau l-a adaptat si asa au aparut Tizen OS de la Samsung, WebOS de la LG, tvOS de la Apple tv etc. Pentru ca a fost foarte popular, televizorul cu Android OS a devenit smart tv in mintea consumatorilor si a inceput sa fie folosit ca denumire pentru orice fel de televizor smart, ceea ce e gresit.

Deci avem tot smart tv de ambele parti, doar ca difera sistemul de operare, continutul e livrat tot via internet. Numai ca la un Android TV avem foarte multe aplicatii pe care le putem instala, putem instala si aplicatii din terte surse, de pe stick de exemplu, daca ne permite sistemul de operare. Toate aplicatiile gandite pentru televizoare smart cu Android sunt optimizate pentru ecranele lor uriase. Dezvoltarea aplicatiilor si sistemelor de operare in cazul Android TV este activa si ai mereu actualizari si aplicatii cu functionalitati noi.

Screencasting-ul e o alta diferenta majora intre Android TV si smart TV. In Android TV avem integrat sistemul Chromecast care merge cu telefoane si orice dispozitive cu Android, la un smart tv obisnuit avem screen mirroring cae are nevoie de „pairing” ca sa functioneze in parametri optimi. Chromecast asigura full screen si sunet bun, screen mirroring-ul de la smart tv-uri are probleme cu latenta si calitatea la output e foarte slaba.

Android TV-urile au suport integrat de asistenta vocala, la smart tv nu prea ai asistenta vocala si ai doar tastatura completa pe ecran. Desi ii lipseste comanda vocala, la un smart tv navighezi mai usor prin meniuri, are performante mai bune, e mai rapid. Si timpul de bootare e mult mai bun la smart tv-uri decat la Android TV-uri.

Update-urile de firmware la smart tv-uri sunt destul de rare si se ofera doar cativa ani, dupa care nu te mai poti bucura de functionalitati noi si utilizare fluenta cu aplicatii noi. Android TV-urile au actualizari de firmware dese, au si actualizari la aplicatiile integrate sau din terte surse de incredere deja instalate.

Si cand ai un smart tv care e deja depasit pot sa il transformi cu putina imaginatie in Android TV cu un box special si cu un dongle de la diversi producatori. Atentie insa, nu ai cum sa cumperi dispozitive hardware cu sisteme de operare apartinand marilor producatori pentru ca fiecare in parte tine la al sau OS proprietar si are grija sa il instaleze si sa il optimizeze doar pentru placile si componentele hardware din spatele ecranelor uriase.

Exit mobile version