Site icon RATB

Zone in care tehnologia poate ajuta pe timp de pandemie

tehnologie covid-19
Tehnologia moderna ajuta in lupta impotriva COVID-19

A avea o tehnologie de ultima generatie in pandemie inseamna un pas urias in lupta cu noul coronavirus. Exista cel putin trei zone in care tehnologiile inovative pot sa aduca speranta pe chipul pacientilor bolnavi.

Mai mult decat oricand, tehnologia s-a dovedit un aliat esential in lupta cu noul coronavirus. Fara ea si fara o dezvoltare suficient de buna a tehnologiilor moderne numarul celor afectati de COVID-19 ar fi fost si de 10 ori mai mare, in vreme ce numarul mortilor ar fi fost greu de stapanit.

Sunt zone si sectoare in care tehnologiile din prezent, inovative si foarte interesante, reusesc sa ofere profesionistilor o mana de ajutor la care nu s-ar fi gandit nimeni in urma cu 10-20 de ani. Ce inseamna aceasta implicarea a tehnologiilor in lupta cu un coronavirus? Inseamna un avantaj foarte important care va duce, la un moment dat, la victoria noastra asupra lui. Trebuie doar sa identificam acele zone unde putem folosi cat mai bine tehnologia si unde avantajele sale sunt folosite la maximum. Iata doar cateva exemple de astfel de zone in care tehnologii revolutionare fac minuni zi de zi.

1. Echipamente moderne la terapie intensiva pentru respiratie asistata mai simpla. In pandemie cea mai grea lupta se da la terapie intensiva, unde sunt doar pacienti care nu mai pot respira singuri. Italia s-a vazut nevoita sa foloseasca la scara nationala CPAP-ul, Continuous Positive Airway Pressure, pentru a evita ventilatia mecanica mult prea invaziva. Insa nu toata lumea a avut asa ceva in spitale, asa ca britanicii au venit cu o idee inspirata din… sport.

Mercedes Formula One a colaborat cu o institutie de invatamant superior si cu medici pentru a construi un aparat de respirat CPAP care impinge oxigenul in plamani fara ventilator. Procentul de oxigen folosit e redus si cu peste 70%. Masinariile si utilajele de la Mercedes care produceau pistoane si alte piese importante la masini produc in prezent doar aceste aparate revolutionare. Designul este open source, asa ca orice fel de companie poate sa reproduca acelasi aparat unde e nevoie de el.

2. Urmarirea contactului fizic. Marea problema in pandemie este verificarea raspandirii in timp real pentru a putea stopa infectarile cat mai rapid. Deja in multe parti din lume se folosesc telefoane si tehnologiile Bluetooth pentru a vedea unde se deplaseaza oamenii si cu cine intra in contact. In Liechtenstein e un program pilot in care toata lumea are bratari biometrice si COVID-19 e monitorizat non-stop ca raspandire.

Bratarile vin de la AVA, o firma care se ocupa de bratari pentru monitorizarea ciclurilor de fertilitate la femei. Datele obtinute de la bratari vor fi folosite pentru depistarea unor modificari de comportament psihologic foarte fine pe baza unor algoritmi complicati.

3. Ingrijirea moderna a pacientilor infectati bolnavi de COVID-19. Cu cat ai mai multi pacienti COVID-19 care vin in spitale, cu atat sistemul medical e mai greu de controlat si medicii nu mai pot face fata tratarii unui numar urias de bolnavi. In China roboti controlati de la distanta sunt folositi pentru a preleva probe, pentru a face scanari cu ultrasunete, pentru a asculta pacientii cu stetoscopul.

In Italia tot robotii duc mancare pacientilor si monitorizeaza date vitale despre starea lor de sanatate. Inteligenta artificiala are si ea rolul sau in lupta cu noul coronavirus, la MIT deja exista un device cu AI care poate sa simplifice razboiul impotriva COVID-19. Emerald, dispozitivul cu AI, se instaleaza in orice salon si monitorizeaza sanatatea pacientului cu ajutorul unor semnale wireless care se „lovesc” de corpul pacientului si transmit date dispozitivului. Informatiile vitale ajung la doctorii care iau deciziile in unitatea spitaliceasca.

Exit mobile version