Site icon RATB

Zone nerevendicate de pe Glob pe care nimeni nu si le doreste nici in ziua de astazi

Printre zonele nerevendicate de pe Terra se afla multe insule si insulite

Oriunde te-ai deplasa pe Pamant ai niste granite clare, niste tari pe care le recunosti imediat. Fiecare zona are un nume, cineva care detine tara, zona respectiva, detalii clare despre ea si despre localizare. Suna prea bine ca sa fie adevarat, nu? In realitate vei descoperi o multime de zone care nu au fost revendicate nici pana in ziua de astazi si pe care, se pare, nimeni nu si le doreste.

Cand iti planifici o vacanta incepi cautarile pe harta. Te uiti la tari, vezi cu cine se invecineaza, cum poti ajunge acolo mai usor. Fiecare tara are propriile granite, ai pe harti delimitari clare, stii ca ai trecut din x tara in y tara si ca autoritatile nationale au reglementat clar ce se intampla in interiorul ei.

Dar ce te faci cand ai ajuns intr-o zona care e nerevendicata si unde nu exista reguli, nimeni nu detine zona respectiva? Poti doar sa admiri peisajul si sa te intrebi ce se intampla acolo. Si nu se intampla prea multe. Posibil sa vezi, daca te uiti in istoria locului, niste dispute, niste incercari de revendicare si cam atat.

Insulele Lagoan. In Marea Britanie sunt trei insule nefolosite, care nu au fost revendicate. Multi locuitori din zona alearga sau merg cu patrupedele la plimbare fara sa le ia in seama. In 2005 un profesor a descoperit ca insulele nu erau mentionate ca facand parte din Regatul Unit intr-un act din 1938.

Asa ca omul s-a proclamat Mare Duce al acestor insule si le-a numit Lagoan. Si astazi insulele sunt nerevendicate si nelocuite. Ca sa ajungi acolo ori inoti, ori iti iei o ambarcatiune, insa s-ar putea ca efortul tau sa fie in zadar, nu prea ai ce vedea in afara de natura, multa natura.

Rockall. E o insulita care nu a fost cucerita de nimeni, nu are cladiri, nu are oameni care sa locuiasca acolo. Regatul Unit a revendicat insulita si a incorporat-o in teritoriul sau in 1955. Irlanda nu a recunoscut mutarea Regatului Unit si considera ca insulita ii apartine.

Si Islanda si Insulele Feroe ar fi putut sa revendice insulita. Insulita are doar 25 de metri latine, 17 metri inaltime si e o ramasita a unui vulcan. In 2014 un barbat a reusit sa stea pe insula 43 de zile si a doborat recordul anterior al unui om care a stat singur doar trei zile.

Insula Eel Pie. Se afla fi pe raul Tamisa din Londra, ajungi acolo cu barca sau pe un pod. Prin anii 1960 insula jongla cu separatismul. Era o locatie favorita pentru muzica, in in 1969 a fost ocupata de un grup mic de anarhisti, printre care se afla si Clifford Harper.

Pana in anii 1970 insula Eel Pie a devenit locul ideal pentru cea mai mare comunitate hippie din UK. Astazi insula are totusi locuitori, dar asta nu te opreste sa treci podul si sa proclami o noua republica oricand iti doresti. Nici in prezent nu se stie sigur cine a revendicat insula.

Bir Tawil. Este cea mai faimoasa zona nerevendicata din lume. In 2014 insula era descrisa drept singurul loc de pe Pamant care putea fi locuit, insa nu e revendicat de nimeni si niciun guvern nu il recunoaste. Problema a aparut atunci cand Egiptul si Sudanul nu prea au avut clar in minte cum sta treaba cu granitele politice stabilite in 1899.

In 1902 au intervenit si granitele administrative si de aici toata neintelegerea. Egiptul spune ca doar frontiera politica e cea corecta, Sudanul tine mortis sa fie recunoscuta doar frontiera administrativa. Nicio tara nu a revendicat Bir Tawil. Ca sa ajungi insa in Bir Tawil ai nevoie de vize pentru Egipt si Sudan. Triunghiu Hala’ib este revendicat de ambele tari si exista mereu dispute intre ele care parca nu se mai termina.

Antarctica. Prima data cand auzi de Antarctica te gandesti ce cauta pe lista aceasta. Nu a revendicat nimeni Antarctica? Tratatul Antarctic a fost semnat doar de 48 de tari, asa ca nu se stie clar cine detine Antarctica de drept. Norvegia, Chile, Marea Britanie, Polonia, Australia, SUA, toate au baze acolo si niste zone revendicate, insa intreg continentul nu e recunoscut de Natiunile Unite ca o tara in toata regula.

Tot in teorie oricine poate cuceri Antarctica, daca vrea si poate pune steguletul la finalul unei calatorii. E frig, nu ai de unde lua mancare, ai nevoie de provizii aduse cu elicopter, cu avion, cu ce se poate si nu prea te incumeti sa traiesti intr-o iarna continua si in temperaturi sub 0 grade permanent…

Insula Machias Seal. Este o zona disputata de Canada si SUA. Ambele tari pretind suveranitatea asupra teritoriului, asa ca oricine se naste acolo poate avea dubla cetatenie din start, fara sa faca nimic. Ai multe pasari rare acolo, ai si un far intretinut de Paza de Coasta Canadiana, asa ca e un loc perfect de locuit daca esti pasionat de natura si vrei sa fii pe insula mai deosebita.

Exit mobile version