Romania a avut romani care au reusit sa ramana pentru totdeauna in istorie in diverse domenii

Romania s-a dovedit a fi o tara unde talentul si ambitia nu au cunoscut limite de-a lungul anilor. Chiar daca e mai micuta decat alte tari si nu are prea resurse ca sa fie in multe topuri, Romania e tara unde gasim cele mai multe idei pe metru patrat si unde performanta e cuvantul de ordine in orice domeniu.

Avem o tara care a dat in timp o multime de personalitati uriase. Avem o tara de unde au plecat o multime de inventii, de inventatori si de pionieri in domenii in care multi nu ne-ar fi dat nicio sansa.

Avem romani celebri pe care ii putem aminti oricand vrem sa impresionam un strain. Si avem oameni si personaje pe care istoria nu i-a uitat, oameni care si-au castigat un loc in galeria personalitatilor marcante ale ultimelor secole prin munca si daruire.

Nimic nu se poate face fara munca, determinare, fara idei bune si multa ambitie. Romanii au dovedit nu o data ca, daca iti propui ceva, vei reusi. Si au reusit in domenii in care putina lume s-ar fi gandit ca ai putea sa atingi performante foarte bune.

Romanii celebri care ne-au facut mandri ca suntem romani sunt si astazi in cartile de istorie si au ramas simboluri ale unor timpuri in care tara noastra chiar era importanta pe harta. Sunt romani obisnuiti, oameni de stiinta, inventatori, chiar sportivi, oameni care au facut performanta si nu s-au oprit pana nu au demonstrat ce pot lumii intregi.

De 1 Decembrie merita sa ii amintim pe cativa dintre ei, sa ne amintim ca Romania a avut oameni de valoare. Si inca ii poate avea…. Am avut modele pentru multe generatii, am avut oameni care nu s-au multumit cu un manunchi de laude. Au vrut sa faca tot ce le-a stat in putinta pentru lumea stiintei, pentru cei din jur, pentru noi toti. Si au reusit, iar istoria i-a rasplatit pentru asta cu un loc binemeritat in galeria marilor personalitati universale.

Ana Aslan. Poate cea mai grea perioada din viata unui om este batranetea. De-a lungul timpului am trecut mai usor peste neplacerile batranetii si datorita Anei Aslan. Ana Aslan a pus bazele geriatriei in Romania, a inventat produse pentru tratarea diverselor afectiuni pe care le intalnim la batranete.

A fost interesata in special de efectele procainei, o substanta pe care s-au bazat linile de produse ale Gerovital. Efectele imbatranirii au fost incetinite cu 40%, tot ea a inventat, alaturi de Elena Polovrageanu, produsul brevetat Aslavital.

Provenind dintr-o familie modesta din Braila, Ana a mai avut trei frati-ea era cea mai mica. A stiut sa viseze si sa isi doreasca lucruri si asta a contribuit mult la succesul sau. Doar un exemplu: la 16 ani visa sa ajunga pilot si a avut curajul sa zboare cu un aparat micut Bristol-Coanda.

Henri Coanda. Daca nu ar fi fost Coanda nu aveam avionul cu reactie, o realizare tehnologica epocala. Si tot el a fost cel care a dat stiintei si „Efectul Coanda”, brevetat in 1934, in Franta.

„Efectul Coanda” a fost observat din greseala in… baie. Jetul de apa ajungea sa se scurga pe deget, in loc sa se imprastie… Lista de inventii si descoperiri atribuite lui Coanda e foarte lunga. Doar cateva exemple: sania cu reactie, aparatele de zbor Bristol-Coanda, aeronava Coanda-1916, beton-lemnul, cisterna din beton, sistemul de transport in tub sau blocurile-piramida.

Petrache Poenaru. Daca ai scris la scoala cu stiloul sau inca il mai folosesti ca sa semnezi actele importante trebuie sa stii ca inventatorul sau e un roman. Petrache Poenaru a obtinut brevetul pentru primul stilou din lume, inventia sa fiind inregistrata la Viena si Paris inca din 1827.

Pentru ca nu s-a produs in serie stiloul nu i-a fost atribuit direct lui Poenaru. Inventatorul recunoscut a fost Lewis Edson Waterman. Tot el a fost primul roman care a calatorit cu trenul, dupa ce s-a deschis in Anglia prima cale ferata din lume, in septembrie 1830.

Numele sau e legat si de organizarea invatamantului romanesc si de primul ziar romanesc de propaganda, Foaia de propaganda a armatei lui Tudor Vladimirescu.

Traian Vuia. A fost romanul care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat care cantarea foarte mult. 18 martie 1906 e data la care a avut loc zborul, Vuia nu a avut insa atentia lumii internationale. Ce e uimitor e faptul ca Traian vuia a reusit sa contruiasca in mod independent un aparat de zbor cu niste resurse foarte limitate. S-a bazat doar pe intelect si pe ambitie, pe cunostintele sale. In 1904 isi contruise si un motor, pentru care obtine si un brevet.

Nadia Comaneci. A cucerit Montreal in 1976, la concursul olimpic de gimnastiac. Este prima gimnasta din lume care a luat 10 si este primul sportiv roman care face parte din memorialul international Gymnastics Hall of Fame.

A avut nu mai putin de 7 note de 10, a castigat trei medalii de aur, invidual compus, paralele, barna, una de argint si una de bronz. La acea vreme calculatorul care afisa notele nu a stiut sa afiseze nota 10, fiind cateva momente de panica pana sa se gaseasca o solutie tehnica pentru remedierea erorii tabelei de scoruri.

Nicolae Paulescu. S-ar putea ca numele sa nu iti spuna nimic. Insa Nicoale Paulescu este cunoscut in toata lumea pentru descoperirea insulinei. El si-a publicat cercetarile cu doi ani inainte de decernarea Premiului Nobel. Anuntarea descoperirii insulinei a avut loc in revista „Archives Internationale de Physiologie”, in 1921. Cainii care aveau diabet aveau glicemie scazuta, corpi cetonici scazuti si ureea scazuta in sange si asta din cauza pancreinei.

Emil Palade. A castigat un premiu Nobel si e singurul roman care se afla in aceasta galerie selecta. A pus bazele biologiei celulare la nivel mondial, a primit in SUA National Medal of Science in biologie pentru pionieratul in „domeniul unei serii esentiale de structuri complexe, cu inalta organizare, prezente in toate celulele vii”.

Oamenii valorosi au fost si vor mai fi. Depinde doar de noi sa le „dam aripi” si sa incurajam progresul.

La multi ani, Romania!

Lasă un răspuns