Abandonul scolar are o multime de motive pe care le putem depista usor

Abandonul scolar e un fenomen care a luat amploare in Romania ultimilor ani. Tot mai multi elevi sau studenti ajung sa renunte la cursuri si sa nu obtina o diploma care atesta finalizarea lor din diverse motive. Centru tarii este zona unde am avut in trecut un abandon scolar de peste 5% in mediul rural si de peste 3% in mediul urban. Intre timp s-a mai imbunatatit rata abandonului scolar, dar nu foarte mult.

Pe termen lung abandonul scolar poate fi prevenit doar prin intelegerea motivelor pentru care elevii ajung sa nu mai mearga la scoala deloc, desi o frecventeaza o perioada.

Cand vorbim despre abandon scolar ne gandim in primul rand la copiii de la tara. Acolo situatia a ramas aproape neschimbata in ultimii ani si nici nu se va mai imbunatati in viitorul apropiat. Nici la oras nu vedem o realitate prea roz, si aici avem foarte multi copii si tineri care renunta la scoala foarte devreme. E o problema delicata, dificila, e o problema care reflecta si modul in care sistemul educational reuseste sa atraga elevii si sa ii ajute sa duca pana la final studiile.

Problemele sunt mult de ambele parti, sistem de educatie si copii, familiile copiilor care abandoneaza cursurile. Pe de o parte, vedem un sistem educational care nu ii stimuleaza pe copii, care nu le ofera motive suficient de multe familiilor ca sa isi doreasca suficient de mult sa isi trimita copiii la scoala. Lipsa de concordanta intre ce inveti la scoala si ce se cere pe piata muncii, informatiile de multe ori depasite si prezentarea lor intr-o maniera neatractiva, toate pot duce, la un moment dat la abandon scolar.

De cealalta parte, avem familia si copiii, care nu reusesc sa mai faca fata unor cheltuieli pe care le implica scoala, uneori sau sunt indiferenti fata de ideea de educatie. Da, avem un invatamant primar, gimnazial, liceal gratuit, dar platim pentru toate etapele scolarizarii indirect, pentru ca micutii au nevoie de n lucrusoare si carti, caiete, manuale, auxiliare pentru a invata.

Si mai e ceva. E si o mentalitate care se tot transmite din generatie in generatie, in familiile unde scoala nu a fost niciodata pe primul plan, si care se refera la munca inainte de studii. E mai important sa stii o meserie, sa stii sa faci ceva si sa inveti cum sa te intretii de mic decat sa pierzi ceva ani din viata pe bancile scolii…

Care ar fi cele mai frecvente motive pentru care elevii renunta la scoala prea devreme, fara sa se mai uite inapoi?

Probleme financiare. Cum am remarcat anterior, unii copii renunta la scoala pentru ca familiile nu isi mai pot permite sa ii intretina in scoala, sa plateasca toate cheltuielile cu scoala. Cand un parinte ramane fara loc de munca, cand intervine un necaz si parintii nu mai au un buget suficient de mare copilul e si el sacrificat.

De cele mai multe ori problemele financiare sunt si cea mai grava cauza pentru care un elev nu mai ajunge pe bancile scolii pe care o incepuse la un moment dat. Parintii prefera sa isi tina copiii acasa si poate sa ii trimita la munca, sa ii ia la munca pentru a produce impreuna bani pentru intreaga familie…

Pregatirea slaba pe care o ofera sistemul de invatamant. Pe langa lipsa banilor, un alt motiv pentru care elevii nu mai merg la scoala tine de calitatea destul de slaba a invatamantului. Predarea poate sa lase de dorit, materia de la clasa nu ii ajuta de fiecare data pe elevi sa reuseasca in viata de adult, multe notiuni nu sunt ancorate in realitate.

Sunt n cazuri de elevi care au terminat chiar si institutii superioare de invatamant si nu au reusit sa isi obtina un job potrivit in domeniul in care s-au pregatit. Si atunci te intrebi, ce rost mai au acei ani de scoala? Rost au, daca stii sa profiti de ei si esti pe mana unor dascali buni, daca te ocupi asa cum trebuie de invatat.

Mediul scolar ostil, nesigur. De multe ori se ajunge la abandon scolar si din cauza mediului in care ajunge copilul. Nu peste tot avem un mediu scolar perfect pentru dezvoltare, invatare, educatie dupa anumite standarde. Daca un elev, un tanar nu gaseste in scoala si in mediul de acolo suficiente motive sa isi doreasca sa revina in banca zi de zi va renunta in secunda doi la educatie si va prefera sa stea acasa si, poate, sa fie ajutat de catre parinti.

Atitudinea familiei in raport cu scoala. Abandonul scolar este mai frecvent la elevii si tinerii care vin din familii in care aproape nimeni nu a urmat cursurile vreunei institutii de invatamant sau s-a multumit cu patru clase, poate opt clase si cam atat. Degeaba copilul isi doreste, poate, sa mearga la scoala si sa devina cineva daca porneste din start cu idei preconcepute sugerate de parintii fara prea multa scoala.

Daca atitutinea familiei in raport cu scoala este una ostila, la fel se va manifesta si copilul, nici nu va incerca macar sa isi puna problema ce e bine sau nu pentru el.

Si mai e ceva. Emigratia masiva din ultimii ani si copiii care merg alaturi de parinti in strainatate au dus la amplificarea abandonului scolar in tara. Parintii prefera sa isi ajute copiii sa realizeze ceva in viata inscriindu-i in sisteme educationale mai bune, din tarile unde ajung. Chiar daca o vor lua de la alt nivel sau vor avea de invatat pana sa ii ajunga din urma pe ceilalti, elevii si tinerii vor fi cu siguranta mult mai multumiti decat in cazul scolii romanesti…

Anturajul si factori economici. Elevii si tinerii ajung la abandon scolar si atunci cand anturajul are un cuvant greu de spus. De foarte multe ori anturajul influenteaza elevii, ii determina sa renunte la scoala doar de dragul de a fi acceptat in niste grupuri de prieteni.

Daca in anturaj sunt indivizi fara o pregatire, fara scoala sau care au abandonat si ei scoala sansele ca un elev sa faca la fel doar pentru a putea avea o relatie cu grupul in continuare sunt mari. Copilul copiaza ce vede in jur si la oamenii in care are incredere.

Factorii economici determina si ei amplificarea fenomenului numit abandon scolar. Crize economice, probleme grave ale economiei, tulburari de natura economica ce afecteaza direct viata tuturor, inclusiv a copiilor, a tinerilor, toate duc la abandon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *