Inca de pe vremea egiptenilor antici sau a romanilor femeile si-au dorit sa fie cat mai frumoase. Frumusetea feminina depinde in mare masura de modul in care este ingrijita pielea, cel mai mare si mai important organ al corpului uman, daca ne referim la protectie si la frumusete.
Ingrijirea pielii a devenit un adevarat ritual pe masura ce au trecut deceniile si secolele. Doamnele si domnisoarele investeaua in produse pentru ingrijirea pielii si asteptau miracole. La inceput transformarile erau minore, insa pe masura ce a evoluat tehnologia si stiinta au aparut si substantele sau produsele care aveau efecte vizibile. Mai scumpe prima data cand au fost lansate pe piata, pentru toata lumea, produsele de ingrijire a pielii la modul profesional au devenit un lucru banal, ieftin, pe care il gasim in dulapul oricarei femei moderne.
O astfel de substanta a fost acidul hialuronic. Desi vedem in denumirea sa cuvantul „acid”, acidul hialuronic nu este nociv pentru piele si ajunge sa o protejeze si sa o ajute sa arate impecabil, daca este aplicat si folosit in mod corect. Acidul hialuronic a fost o adevarat revelatie pentru oamenii de stiinta, dar si pentru omul obisnuit, pentru doamnele care cautau o „scurtatura” spre o frumusete desavarsita fara o cheltuiala foarte mare, cu efecte reale, de durata.
Ce este Acidul Hialuronic?
Acidul hialuronic este o substanta prezenta in mod natural in corpul uman. In cantitati mari o gasim in lichidele din zona incheieturilor sau a ochilor, dar si in zona cartilagiilor. Placenta si pielea bebelusilor au de asemenea cantitati mai mari de acid hialuronic. El este folosit adesea pentru estomparea ridurilor si pentru o piele mai stralucitoare, cu o hidratare in profunzime mult mai buna si mai eficienta. Rolul sau principal ramane cel de hidratare, dar este implicat si in sinteza elastinei si a colagenului din tesuturi.
Din punct de vedere chimic acidul hialuronic este o molecula formata din enzime, capabila sa retina pe langa ea molecule de apa. Capacitatea de retentie a apei este uriasa-acidul retine de pana la 1.000 de ori greutatea sa in apa, nu permite pierderea umiditatii din piele obtinuta odata ce s-au folosit produsele pe baza de acid hialuronic. Un gram de acid hialuronic sustine fara probleme pana la sase litri de apa, iar pH-ul sau este situat intre 5.0 si 8.0, asta in timp ce pielea umana are un pH de 4.5-6.2.
In corpul uman acidul in cauza inconjoara fibrele de colagen sau de elastina, le hraneste si le asigura o protectie sporita de-a lungul timpului. Acidul hialuronic este nesulfatat, reusind sa se formeze in membrana plasmatica celulara. De cele mai multe ori el e produs in laborator, cu ajutorul bacteriilor sau e extras din creasta cocosilor.
Odata cu inaintarea in varsta, la fel cum se intampla si cu elastina sau colagenul, cantitatea de acid hialuronic aflata in mod natural in organism incepe sa scada. De la 26 de ani incepe aceasta scadere si ajungem sa pierdem pana la 60% din totalul acidului hialuronic regasit in mod natural in corp.
Istoric
Istoria acidului hialuronic nu este una prea complicata. Prima data am auzit de el odata cu identificarea sa de catre doi cercetatori de la Universitatea Columbia, in 1934. Acidul hialuronic fusese izolat din ochii unor bovine, proprietatile sale au fost masurate si testate cat s-a putut, avand in vedere tehnica de atunci. La peste 20 de ani de la aceasta descoperire Meyer si Bernand Weismann au gasit structura asemanatoare si in cordoanele ombilicale.
Primul produs biomedical pe baza de acid hialuronic, Healon, a fost dezvoltat prin anii 1970-1980 de Pharmacia. Era folosit pentru operatii la ochi, in general pentru tot ce avea legatura cu oftalmologia. Acidul hialuronic nativ avea o viata scurta, asa ca s-a lucrat la stabilizarea moleczlelor pentru a fi folosit si in alte aplicatii medicale.
Tot in anii 1970 implantare de lentile intraoculare era urmata de edeme la nivelul corneei. Era nevoie imediat de o substanta vascoasa, clara, cu proprietati de lubrifiere pentru a putea reface zona afectata si celulele de acolo. Aceasta substanta era acidul hialuronic.
In anii 1980 prof. Aurelio Romeo si grupul sau de cercetare au inceput sa incerce producerea si gasirea de derivati din acidul hialuronic. Asa s-a ajuns la folosirea acidului hialuronic pentru a crea hidrogeluri in ideea studierii morfogenezei vasculare. Aceste hidrogeluri au proprietati similare cu tesutul uman moale, sunt usor de controlat si de modificat, astfel ca acidul hialuronic era excelent pentru studii legate de ingineria tisulara.
Cum acidul hialuronic se afla in organismul uman sub forma de sare, numele sau a devenit hialuronan sau hialuronat. Hialuronatul ajunge sa fie testat prima data abia in anii 1960, cand trata cu succes arsuri. Imediat cum s-a observat cat de eficient este hialuronatul a fost utilizat in masa. Pe masura ce s-au facut mai multe studii s-a observat ca stimuleaza productia de colagen si are efecte anti-imbatranire foarte bune, vizibile pe termen lung.
Efectele deficitului de acid hialuronic
Acidul hialuronic poate fi degradat foarte usor de o familie de enzime numite hialuronidaze, care faciliteaza hidroliza si distrugerea acidului hialuronic. In organismul uman sunt cel putin sapte tipuri de astfel de enzime. Produsii rezultati in urma degradarii hialuronanului prezinta proprietati pro-angiogenice. Studii recente au demonstrat ca fragmente de hialuronan pot induce raspunsuri inflamatorii in celule macrofage si dendritice acolo unde apar rani la nivelul tesuturilor si in cazul transplanturilor de piele.
Degradarile acidului hialuronic se pot produce si cand avem reactii non-enzimatice. Includem aici hidroliza acidica si alcalina, dezintegrarea ultrasonica, descompunera termica, degradarea prin intermediul oxidantilor.
Si cand nu mai avem suficient acid hialuronic in corp apar si ridurile, tenul incepe sa nu mai arate asa de bine, la fel si pielea din anumite zone ale corpului. Pielea nu mai are elasticitatea dorita, tesuturile isi pierd si ele elasticitatea.
Deshidratarea tenului este inevitabila, apare uscarea tenului, predispozitia la iritatii este mai mare. Ridurile din zona gatului si a decolteului sunt din ce in ce mai multe si mai vizibile. Pe langa aceste efecte vizibile vom avea si o slabire a articulatiilor si inflamatii multiple la nivelul cartilajelor.
Restabilirea cantitatii de acid hialuronic din piele
Refacerea cantitatii de acid hialuronic este destul de simpla. Se folosesc creme, seruri, pastile, injectii iar pielea redevine perfect hidratata si arata mult mai bine. Pielea va arata impecabil pentru ca acidul hialuronic atrage apa si o mentine la nivelul pielii, fiind exact ca un burete. Dupa aplicarea pielea ramane hidratata pe toata durata zilei sau zile la rand, depinzand de tratamentul pe care il facem.
Putem sa avem cantitati refacute de acid hialuronic si in mod natural prin consumul regulat de alimente bogate in vitamina A, C sau E, in polifenoli sau in minerale precum magneziu si zinc. Vor fi excelente si produsele cu acizi grasi Omega-3, pestele, legume si fructe multe, radacinoase, dar si produse pe baza de soia, care are mult estrogen, sursa esentiala de acid hialuronic.
Acidul hialuronic este excelent pentru toate tipurile de piele, nu irita pielea, nu provoaca acnee sau reactii alergice. Cei care au deja pielea uscata, mai matura vor beneficia cel mai mult de pe urma tratamentelor cu acid hialuronic.
Alegerea unui anumit produs de ingrijire cu acid hialuronic este destul de complicata. Molecula este de multe ori prea mare ca sa ofere hidratare in profunzime. Ideea este ca molecula sa fie cat mai mica pentru a putea patrunde in piele si pentru a hidrata cat mai bine.
Daca nu e suficient de mica molecula de acid hialuronic ea va sta pe piele si nu va avea niciun efect. Rata de absorbtie depinde si ea de sezon, de varsta sau de sex, de umiditatea din jurul corpului, asa ca vom lua in considerare si acest lucru daca ne gandim sa cumparam produse cu acid hialuronic.
Tipuri de acid hialuronic
Sunt trei tipuri de acid hialuronic: acid hialuronic hidrolizat, hialuronat de sodiu si hialuronat acteliat de sodiu. Acidul hialuronic hidrolizat este acid hialuronic „spart” in elemente suficient de mici pentru a putea penetra pielea si a actiona in profunzime. Hidrateaza, dar poate sa nu fie cea mai buna varianta de hidratare pentru piele, asa ca ar fi bun pentru cei care au piele „uleioasa”, mai grasa, sau pentru cei cu piele combinata. La aceste tipuri de piele se va evita hidratarea prea mare.
Hialuronatul de sodiu reuseste sa penetreze mai rapid si mai eficient straturile de piele, are rezultate mai bune, insa efectele sale nu sunt de lunga durata. Este perfect pentru cine are piele normala, hidratarea va fi mereu in profunzime, insa va trebui refacut tratamentul dupa o perioada. Hialuronatul de sodiu e ingredientul principal pe care il gasim in seruri.
Hialuronatul acteliat de sodiu are aceleasi beneficii pe care le vedem si la hialuronatul de sodiu, insa efectele sale sunt de lunga durata. Va fi foarte bun pentru ceic are au nevoie de multa hidratare la nivelul pielii, pentru cei cu pielea sensibila si uscata, pentru cine traieste intr-un climat uscat, dar si pentru cei care vor produse excelente pentru iernile uscate.
Se mai adauga celor trei tipuri si acidul hialuronic sub forma de capsule, in care exista si ingredientul activ in diverse cantitati. Nivelul de acid hialuronic din corp se va mentine in limite normale si efectele sale benefice vor fi de durata. Cu doar 120 de mg de acid hialuronic ingerat timp de 12 zile se pot reduce ridurile si pielea va avea o conditie generala mult mai buna.
Forme comerciale ale acidului hialuronic
Daca ne uitam cu atentie la rafturi sau in on-line vom descoperi mai multe forme sub care se comercializeaza acidul hialuronic, fiecare avand diverse concentratii. Vom alege o anumita forma in functie de rezultatele pe care le asteptam de la tratament, in functie de metodele de aplicare dorite sau de recomandarile medicului specialist. Desigur, vom cumpara si in functie de ce buget avem sau de ce tip de produse necesita o anumita interventie, un anumit tratament.
Ce trebuie sa retinem legat de formele de prezentare ale acidului hialuronic este urmatorul lucru: efectele pot fi apropiate si de durata in functie de ce fel de produs cumparam si de cantitatea de acid hialuronic pur din ele. Serul, cremele concentrate, pastilele pot fi solutii ideale daca vrem un tratament care sa aiba efecte imediate si sa fie foarte simplu de administrat indiferent de context si de sezon.
Acidul hialuronic oral. Avem capsule cu acid hialuronic. Hidratarea tesuturilor e foarte buna daca vom lua 120-240 de mg de acid hialuronic sub forma de capsule pe zi, pielea nu va mai fi uscata si va arata mai bine. E foarte usor sa iei pastile, nu ai nevoie de altcineva sa iti aplice tratamentul si le gasesti oricand, oriunde. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este sfatul medicului, care iti va spune si ce doza sa iei si pe ce perioada.
Acidul hialuronic de uz topic. Sunt creme si produse de makeup care au ca ingredient principal acidul hialuronic. Cremele care au o concentratie mai mare de acid hialuronic si molecule mai mici ca dimensiuni sunt si cele mai cautate, pentru ca asigura hidratare in profunzime si se aplica usor, dimineata si seara. Nu e nevoie de cantitati mari de crema, actiunea substantei active e imediate si efectele se vad dupa cateva aplicari. Pretul este unul la fel de bun precum cel al capsulelor si cremele le gasim oriunde, oricand.
Acidul hialuronic injectabil. Fillerele cu acid hialuronic sub forma de gel sunt la mare cautare astazi. Formele injectabile se pot administra doar de catre specialisti, in centre speciale, avem concentratie mai mare pentru substanta activa din ele, efectele sunt imediate si rezultatele sunt de durata. Se vor repeta tratamentele, se va obtine un volum mai mare pentru epiderma, liniile fine aproape ca dispar, umbrele se estompeaza si apare un efect de umplere de durata.
Odata ce e injectat, acidul hialuronic atrage apa si regenereaza volumul tesutului, recreaza structura pierduta sau deteriorata de la nivelul acestuia. Acidul hialuronic injectabil este ideal pentru corectarea problemelor din zona pliurilor nazolabiale, plurilor de la colturile gurii si din zona barbiei, pentru marirea obrajilor, dar si pentru buze sau pentru partea dorsala a mainii. Fillerele cu acid hialuronic injectabil pot fi diferite ca densitate sau ca perioada de vizibilitate a efectelor. Ele au rol de umplere si o concentratie mai mare de acid stabilizat si efectele lor rezista pana la un an si jumatate.
Injectiile cu acid hialuronic se folosesc adesea pentru umplerea si atenuarea cearcanelor, pentru augmentarea pometilor, pentru marirea buzelor si corectarea unor asimetrii, pentru umplerea santurilor nasogeniene. Densitatea produselor difera in functie de zona de aplicare. Avem produse vascoase pentru pometi, care vor umple rapid si vor asigura si un efect de lifting, avem produse fluide pentru cearcane, acolo unde nu vrem sa se vada fillerul sub piele. La buze vom folosi fillere elastice pentru un aspect natural al buzelor.
Acid hialuronic sub form de „skin booster”. E vorba despre produse elastice si fluide, se injecteaza uniform pe toata fata, la gat, decolteu, dosul mainilor. Se reactiveaza rapid procesele metabolice din piele, se revitalizeaza fiziologia tegumentara, creste tonusul si elasticitatea, se imbunatateste aspectul pielii. Umplerea si liftingul sunt mai reduse decat in cazul fillerelor.
Acid hialuronic sub forma de fiole, elixire, masti. Sunt de uz extern toate, mastile sunt pentru piele deshidratata si se aplica de obicei seara, au acid hialuronic in formula concentrata. Cremele si elixirul sunt pentru uz zilnic, nu conteaza ce fel de ten avem. Fiolele au cele mai mari cantitati de acid hialuronic concentrat si nu se recomanda pentru tratamente intinse pe o perioada foarte lunga de timp. Se vor folosi doar la recomandarea medicului si se vor urma sfaturile sale in mod strict.
Este recomandat sa se combine mai multe forme pentru a se obtine efectele dorite. De exemplu, putem aplica masti si creme pe parcursul zilei, al noptii, putem lua pastile cu un continut mare de acid hialuronic. Pentru efecte mai vizibile in zona cu expunere mare putem folosi acidul hialuronic injectabil, serul si fiolele.
Combinatiile vor fi stabilite doar de catre medicii specialisti si nu vor fi utilizate pe o perioada lunga de timp. Doar medicul de specialitate poate decide care vor fi concentratiile necesare si cand se vor relua tratamentele. De preferat sa se faca pauze intre aplicarile succesive pentru a se observa reactii si efecte in vederea stabilirea unor scheme adecvate de tratament.
Beneficiile acidului hialuronic
Acidul hialuronic aduce multiple beneficii corpului uman, atat timp cat se afla in cantitati suficient de mari la nivelul pielii si in organism. Cele mai multe sunt legate de piele si de aspectul sau.
Beneficii pentru piele
- Hidratare-pielea si tesuturile sunt hidratate, vor avea mereu o cantitate suficienta de apa pentru a rezista oricaror conditii atmosferice;
- Umectare-atrage si mentine umiditate la nivel pielii, in profunzime. Acidul hialuronic va continua sa atraga umiditatea in tesaturi din mediul inconjurator. Pielea va fi hidratata in permanenta;
- Bariera lipidica-functia principala a pielii este protectia corpului. Epiderma previne orice fel de probleme aparute la nivelul straturilor din profunzime. Pe masura ce imbatranim bariera lipidica a epidermei se estompeaza. Pielea devine mai uscata si apar si petele pe ea. Acidul hialuronic va reface bariera de protectie naturala a pielii, va „bloca” umiditatea pentru o hidratare cat mai eficienta;
- Elasticitate mai buna-cu ajutorul acidului hialuronic pielea nu va mai avea atat de multe riduri, isi va pastra elasticitatea mai mult timp si va reusi sa faca fata oricaror schimbari si atacuri din partea substantelor din exterior;
- Intinerirea tenului si contururi faciale mai ferme-umiditatea este retinuta la nivelul pielii, vom arata mai tineri, conturul facial va fi mai bine pus in evidenta odata ce am inceput sa folosim produse pe baza de acid hialuronic;
- Textura mai neteda-pielea tratata cu acid hialuronic va fi din start mai bine hidratata, nu va mai fi uscata. Textura sa se va modifica imediat si va fi una neteda si placuta la atingere gratie hidratarii puternice si mentinerii umiditatii in straturile profunde ale pielii;
- Linii fine si riduri mai putin vizibile-pentru ca retine foarte bine umiditatea la nivelul pielii liniile fine si ridurile aproape ca nu se mai observa. Efectul de umplere este excelent mai ales in cazul ridurilor mai adanci. Cand pielea e hidratata corect si protejata productia de celule creste si pielea va arata mult mai bine;
- Regenerarea mai simpla a celulelor pielii-hidratarea foarte buna duce la regenerarea mai simpla a celulelor pielii, protectia pielii stimuleaza si ea regenerarea;
- Hiperpigmentarea-acidul hialuronic reduce si previne petele care apar pe piele din cauza inaintarii in varsta si problemele de pigmentare. Impreuna cu un ser cu vitamina C si un booster cu vitamina c chiar poate face minuni pentru pielea prea pigmentata;
- Piele mai luminoasa, fara acnee-tot hidratarea permite obtinerea unui ten mai luminos si mai fin. Acneea nu va mai aparea atat de usor si va fi mai simplu de prevenit odata ce am inceput sa folosim produse cu acid hialuronic;
- Pielea se reface mai repede dupa ranire-acidul hialuronic ajuta la accelerarea vindecarii ranilor superficiale;
- Tenul uscat e hranit in profunzime-creste fermitatea pielii, pielea arata mai bine, e mai placuta la atingere, nu mai e senzatia de uscaciune resimtita la nivelul pielii. Cele mai bune produse cu acid hialuronic pentru tenul uscat sunt cremele, folosite dimineata si seara;
- Tenul mixt va avea o productie de sebum reglata in timp–acidul hialuronic hidrateaza fara sa incarce pielea, productia se sebum se regleaza de la sine pe masura ce aplicam corect tratamentul. Emulsia e cea mai buna pentru tratamentele tenului mixt, tenul nu ramane gras si e hidratat corect;
- Ridurile de expresie din zona ochilor vor disparea sau se vor estompa-se pot folosi creme cu acid hialuronic pentru ridurile de expresie, pielea e hranita bine, ramane stralucitoare, iar efectele acidului hialuronic se mentin pe termen lung, pentru un aspect mult mai tanar.
Beneficii pentru organism
- Tratarea osteoporozei-articulatiile si cartilajele sunt lubrifiate, protejate, se amortizeaza socurile resimtite la nivelul articulatiilor;
- Tratarea problemelor oculare-acidul hialuronic inlocuieste fluidele naturale si hidrateaza si mentine umiditatea la nivelul ochiuluic care a trecut prin operatii de cataracta, transplant de cornee si reparare de retina. Sindromul de ochi uscat dispare daca se administreaza picaturi cu acid hialuronic;
- Tratarea problemelor aparute la nivelul urechilor-cu ajutorul acidului hialuronic se repara perforatiile vizibile la nivelul membranei timpanului si vindecarea e mai rapida;
- Tratarea problemelor respiratorii-acidul hialuronic sub forma de aerosoli va putea trata hiperactivitatea bronsica la asmatici sau la cei care au bronhopneumopatie cronica obstructiva;
- Articulatii si oase cu o sanatate mai buna-articulatiile sunt foarte bine lubrifiate, osteoartrita este evitata si tratata mai usor in prezenta acidului hialuronic;
- Disconfortul la nivelul vezicii dispare-acidul hialuronic injectabil poate imbunatati functionarea vezicii urinare, nu mai apar dureri si inflamatii frecvente;
- Simptome asociate refluxului gastroesofagian reduse-acidul hialuronic combinat cu un tratament special pentru refluxul gastroesofagian poate mentine in limite normale refluxul de acid.
Substante pe care le putem folosi impreuna cu acidul hialuronic
Acidul hialuronic se foloseste rareori singur. Este recomandat sa combinam produsele pe baza de acid hialuronic cu alte substante pentru a potenta efectul sau a ne asigura ca avem cele mai bune rezultate de fiecare data.
De exemplu putem folosi acidul hialuronic alaturi de alfa hidroxii acizi, utilizati pentru exfolierea pielii si pentru obtinerea unei epiderme mai stralucitoare si cu un ton mai placut. Acesti acizi sunt buni, dar lasa pielea prea uscata, asa ca prezenta acidului hialuronic in tratament poate compensa pierdea umiditatii si poate ajuta la rehidratare. O combinatie ideala este cea dintre acidul lactic 10% si acid hialuronic concentrat.
Vitamina C va oferi efecte foarte bune daca e combinata cu acidul hialuronic. Vitamina C din produsele pentru tratamente destinate pielii trebuie sa fie in forma pura si are efecte de stimulare a productiei de colagen si duce la stralucirea pielii dupa mai multe etape de aplicare. Colagenul e protejat daca vom combina acidul hialuronic cu vitamina C, piela imbatranita va fi bine hidratata si mentinuta intr-o stare cat mai buna pe o perioada lunga de timp.
Specialistii sustin ca ar trebui sa evitam combinarea acidului hialuronic cu acizi cu un pH scazut, de exemplu acid glicolic, pentru ca eficienta acidului hialuronic va scadea dramatic.
Alta substanta care se asociaza fara probleme cu acidul hialuronic este colagenul. Colagenul impreuna cu acidul hialuronic lupta impotriva ridurilor, colagenul umple volumul, mentine pielea tanara, supla, ferma, acidul hialuronic vine si om hidrateaza cat mai bine. Pielea va deveni mai fina si mai stralucitoare, va avea un aspect mai netede. Ridurile adanci se reduc semnificativ, aspectul tanar al pielii ramane indiferent de varsta, ridurile de expresie dispar daca se asociaza ambele substante intr-un produs.
Si articulatiile se vor prezenta mai bine cand folosim colagen si acid hialuronic, mobilitatea va fi imbunatatita, afectiunile sistemului osos nu vor mai produce atat de mult disconfort. Cand se indoiesc oasele acidul hialuronic amortizeaza socurile din articulatii, colagenul asigura flexibilitatea si o mobilitate mai buna.
Riscurile si cat dureaza efectul acidului hialuronic
Ca in cazul oricaror substante straine introduse in corp sau in piele apar si riscuri ale tratamentelor cu acid hialuronic. Ele sunt oricum destul de reduse si moderate, apar rar si depind foarte mult de substantele folosite, de fiecare organism in parte si de concentratia de acid hialuronic din produs.
In general orice tratament cu acid hialuronic este foarte bine tolerat, asta pentru ca acidul e prezent in mod natural in toate testurile conjunctive din corp. Singurele riscuri clare la care ne putem gandi sunt cele de natura alergica, de la febra la greata, inflamatii, aparute la pacienti cu boli autoimune. Intoleranta la compusul de baza duce la reactii adverse, nu se recomanda folosirea de produse cu acid hialuronic in sarcina sau imediat dupa nastere.
Daca facem tratamente cu acid hialuronic injectabil pot sa apara ocazional iritatii locale, dureri locale, dureri de cap usoare, ameteli, inflamatii localizate, roseata, echimoze. Cand il avem in zona pometilor si a buzelor intervine si migrarea acidului sub piele. Reactiile adverse pot persista 7-10 zile, daca e vorba de injectii, sau mai putin-depinde mult de pacient si de substantele folosite.
Efectul acidului hialuronic poate dura 3-12 luni si 1-2 ani. E mai mare in cazul injectiilor cu acid hialuronic sau in cazul fiolelor, cremelor care au concentratie mare, pastilelor cu o substanta activa concentrata. Este bine de stiut ca efectele sale variaza in functie de capacitatea corpului nostru de a produce acid hialuronic natural, de hidratarea existenta la nivelul tesuturilor, dar si de metabolismul nostru, de ritmul arderilor, proceselor celulare. Acidul hialuronic este biodegradabil 100%.
Reactiile adverse pot fi evitate mai usor, mai ales daca facem injectii, daca nu luam anumite medicamente inainte de procedura propriu-zisa-antiinflamatoare, aspirina, anticoagulante. Dupa interventii si tratamente se evita dusuri cu apa fierbinte si sauna sau solarul, masajul zonelor unde s-au aplicat tratamentele.
Si mai e o problema legata de acidul hialuronic: dependenta. Doar psihologic o avem, mai ales daca vedem si rezultate foarte bune dupa cateva tratamente repetate. Cine isi doreste sa mai aiba piele ridata si care arata foarte rau cand ai la dispozitie acidul hialuronic? Din punct de vedere fiziologic nu putem vorbi de dependenta de acid hialuronic, el e foarte bine tolerat si cu timpul cantitatile introduse in corp scad, avem nevoie in permanenta de el pe masura ce imbatranim.
Dincolo de toate aceste detalii, acidul hialuronic ramane o substanta remarcabila pentru ingrijirea pielii, cu efecte care s-au dovedit a fi dintre cele mai bune si cu o eficienta pe care nimeni nu o poate contesta. Produsele cu acid hialuronic sunt astazi la indemana oricui, procedurile de aplicare sunt foarte simple si fara disconfort. E suficient sa alegi ce produse si forme de prezentare doresti si ai deja o intreaga gama de articole din care poti alege ce doresti. Asa ca frumusetea are prioritate cu adevarat in secolul 21, cand ai alaturi un partener de nadejde, acidul hialuronic, in toate formele sale comerciale disponibile on-line si offline.