Serviciile secrete si agentiile de informatii sunt in multe cazuri cvasinecunoscute

Serviciile Secrete nationale si agentiile de informatii au fost mereu in centrul atentiei atat pentru persoanele de rand, fascinate de tot ce presupune munca intr-o astfel de institutie, cat si pentru institutiile guvernamentale, care s-au bazat de multe ori pe ele. Agentiile de informatii sunt responsabile de colectarea, analizarea si exploatarea informatiilor pentru a ajuta la protejarea securitatii nationale, militare si la indeplinirea obiectivelor politice internationale.

Multe agentii de informatii le cunoastem deja din filme, seriale, din viata de zi cu zi. Dar sunt o multime de astfel de institutii in toata lumea, foarte importante, despre care nu se vorbeste atat de mult si pe care s-ar putea sa nu le stim.

CIA, DIA, NSA, FBI, INR, iata doar cateva exemple de agentii de informatii foarte cunoscute de care e imposibil sa nu fi auzit pana acum. Activitatea lor nu e atat de vizibila in plan public, insa cu siguranta cei care lucreaza acolo stiu in fiecare secunda ce au de facut si cum pot proteja natiunea si pe fiecare dintre noi. Agentiile de informatii transmit semnale de alarma daca se apropie o criza de securitate, un atentat, contribuie la gestionarea crizelor nationale si internationale severe, pun la dispozitie informatii cheie institutiilor care se ocupa de guvernare si securitate. Plus ca sunt protejate cu sfintenie toate secretele de stat si informatiile sensibile si lucreaza in permanenta cu alte agentii din strainatate pentru a putea preveni orice atac la adresa securitatii nationale si la adresa cetatenilor.

Daca nu le cunoastem noi asta nu inseamna ca ele nu exista si nu au grija de tot ce tine securitate zi de zi. O agentie de informatii lucreaza practic non-stop, nu exista pauze sau perioade de relaxare, informatii circula mereu si probleme apar la tot pasul. Orice ezitare, orice detaliu omis poate duce la o tragedie, asa ca serviciile secrete si agentiile de informatii ar trebui sa fie mai vigilente ca oricand…

NURO. Biroul National de recunoastere subacvatica sau NURO a stat „ascuns” de ochii publicului peste 29 de ani. Daca vreti sa va faceti o idee despre ce face NURO trebuie sa va ganditi la el ca la intersectia dintre CIA si Marina USA. Agentia a fost importanta in timpul Razboiului Rece, SUA au putut spiona in interiorul Uniunii Sovietice folosind submarine si interceptand comunicatiile foarte simplu. Cea mai cunoscuta operatiune desfasurata sub NURO a fost Proiectul Azorian, in care o nava, Glomar Explorer, a fost construita ca sa poata prelua un submarin sovietic scufundat.

Serviciul de Colectare Speciala. SCS este un fel de ajutor pentru Data Center-ul din Utah, o agentie de informatii CIA-NSA. SCS-ul se ocupa de amplasarea de dispozitive de ascultare si colectare de informatii in locuri absolut imposibile. Si au tot felul de dispozitive moderne pe care le stim prea bine din filmele cu spioni, umbrele care devin antene parabolice, transmitatoare satelit sub forma de laptopuri, lasere care citesc conversatii doar cu ajutorul vibratiilor captate prin geamuri. Merg in Afganistan, Irak, Pakistan, isi pun viata in pericol cei de acolo spionand taberele in care se pregatesc viitorii teroristi.

GRS. Personalul pentru raspuns global, tradus aproximativ, asta ar fi aceasta agentie. E parte din CIA si se ocupa de tot ce tine de securitate internationala. In GRS lucreaza doar fosti membri ai trupelor speciale de interventie. Singura lor misiune este sa aiba grija de spioni si sa ii protejeze. Pot sa salveze si protejeze diplomati, sa salveze supravietuitori americani din locuri imposibilie.

MSA. E o agentie de informatii care se ocupa doar de misiuni speciale, aduna informatii sensibile pentru JSOC, Joint Special Operations Command. Are spionii sai, are oameni care aduna si prelucreaza informatii non-stop, are supraveghere si chiar un ISR, pentru recunoastere. Face tot ce poate ca sa pregateasca campul de lupta si sa asigure victoria natiunii pe care o are in spate.

HRT. Echipa de salvare a ostaticilor, HRT-ul este o unitate antiterorista interna, domestica, parte din FBI. A asigurat si securitatea la Olimpiade, a mers sa salveze prizonieri in 1991 si 1999. E practic o varianta a Delta Force pentru FBI, se poate ocupa si de recuperarea ostaticilor din avioane deturnate. La inceput oficialii FBI au respins ideea unei astfel de agentii, insa directorul FBI de atunci, William Webster si John Simeone au fost de acord si au incurajat aparitia unei astfel de institutii. In privinta modului de operare, HRT-ul avea nevoie de oameni pregatiti pentru a face parte dintr-o echipa Delta Force, insa misiunile presupuneau un mod de gandire orientat spre cel civil, spre un sistem concentrat pe justitia penala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *