In primele zile de la aparitia sa sistemul de operare Windows al celor de la Microsoft a cucerit definitiv utilizatorii pasionati de calculatoare si de IT. Simplu de folosit si cu niste ferestre ciudate care permiteau multitasking adevarat in versiuni ulterioare lansarii din 1985, Windows a devenit cel mai popular sistem de operare pentru PC sau laptop.
Interfata grafica intuitiva, iconitele tipice si folosirea foarte simpla pentru orice fel de utilizator au facut ca Windows sa fie vandut in milioane de exemplare si sa aiba o cota de piata din ce in ce mai mare. Din nefericire, de la perfectiunea versiunilor de inceput la problemele pe care le intampinam cu totii astazi, dupa fiece update nu a fost decat un pas. Daca la inceput avem un singur sistem de operare care domina piata, Windows, astazi avem multe alte alternative, gratuite sau cu plata. Si e bine sa fie asa pentru ca o concurenta acerba in lumea OS-urilor inseamna si produse mai bune pe viitor.
Cei care s-au obisnuit cu Windows si il au instalat pe toate dispozitivele moderne, pe desktop sau laptop, chiar pe tablete, nu ar renunta la el niciodata. Dar intr-un final te cam plictisesti de erori si de probleme cu tot felul de aplicatii din cauza OS-ului si vrei sa renunti la batranul Windows. Nu toata lumea are cunostinte tehnice suficiente pe partea de software ca sa aiba o tranzitie foarte usoara la al sistem de operare.
Alternative sunt multe si vor mai aparea in viitor, asta e sigur. Unele sunt bazate pe Linux, un sistem de operare care seamana mai degraba cu versiunile OS-urilor care se bazau mult pe linii de comanda si pe input mult mai nuantat din partea utilizatorilor. Altele sunt sisteme de operare dezvoltate de la zero si originale, care seamana in mare parte cu Windows, dar au alte principii si reguli de functionare. Cateva dintre cele mai bune alternative la Windows le gasiti in lista de mai jos.
Ubuntu. Este bazat pe Linux, se instaleaza pe orice, sunt si telefoane cu Ubuntu, are interfata asemanatoare cu Windows in multe privinte si a evoluat foarte mult. Interfata grafica are multe puncte comune cu Cea de la Windows, avem si un Sidebar foarte util, pentru navigare.
Odata instalat Ubuntu are deja preinstalate mai multe aplicatii de baza care sa acopere toate nevoile utilizatorului, dar si un magazin virtual de unde iti descarci tot ce vrei. Compatibilitatea cu serviciile populare e excelenta, orice aplicatie vrei sa instalezi va functiona si va avea si varianta de Ubuntu. Ba mai mult, cu aplicatii gen Wine poti sa instalezi si aplicatii care erau compatibile doar cu Windows si sa le rulezi in interiorul Ubuntu. O distributie, varianta noua apare la sase luni si ai LTS pe cel putin doi ani, cu un suport minim de noua luni de la lansarea versiunii vizate.
Linux Mint. Este o distributie bazata pe Linux, e sustinuta si dezvoltata de o comunitate, se bazeaza si pe Debian. Seamana foarte mult cu Windows, are interfata similara si foarte multe elemente care aduc aminte de celebrul sistem de operare.
Ai pana si taskbar, o gestionare mai buna a ferestrelor de lucru, diverse aplicatii utile. Suportul multimedia e foarte bun, ai si performanta mult mai buna ca pe Windows. E mai simplu sa configurezi si sa personalizezi Linux Mint, nu ai optiuni profesionale, pentru ca e tinut in mana de o comunitate destul de vasta. E ceva mai greu de instalat decat Ubuntu, dar cu putina rabdare ai un OS stabil si gata de folosire, pe care te bazezi.
macOS. Este sistemul de operare al celor de la Apple, e pe desktopuri si pe laptopuri de la Apple. Pana in 2012 stiam de el sub denumirea de Mac OS X dupa care s-a trecut la OS X pana in 2016. Acum il stim de macOS. Deja avem suport Siri direct pe macOS, e diferit de Windows, interfata seamana insa in multe privinte.
Interfata grafica e eleganta, simpla, profesionala in fiecare detaliu. Performanta pe macOS e mult mai buna, la fel si modul in care reactioneaza sistemul de operare la input. macOS ramane o alternativa puternica pentru Windows, e platita, ai nevoie si de un hardware de la Apple ca sa poti sa folosesti sistemul de operare. Din nefericire nu ai cum sa il incerci pe un PC, laptop normal, exista foarte multe functii care depind de hardware de la Apple.
Chrome OS. Google a vrut sa puna in practica o idee foarte buna: cum ar fi sa avem un OS bazat pe un browser web? Chrome OS se bazeaza pe Linux Kernel, este dezvoltat si intretinut de Google. Ca sa ruleze, Chrome OS are nevoie de conexiune la Internet, de servere Cloud ca sa isi poata face treaba. Gasim Chrome OS pe Chromebooks, avem si versiune Open Source, Chromium OS. Interfata grafica e precum cea de la Chrome, timpul de boot e mai scurt daca ne gandim la Windows. Aplicatiile web care ruleaza pe Chrome OS sunt facute pentru Chrome. Cu Application Runtime putem rula si aplicatii din Android pe Chrome OS.
Remix OS. Vrei Android pe PC? Instalezi Remix OS. E bazat pe Linux, se poate boota exact ca Ubuntu, merge si pe cateva dispozitive pentru Android. Instalarea e simpla, merge la fel ca una de Ubuntu sau de Windows, iar la final ai multitasking si optiuni mai bune. Interfata grafica e eleganta, ai cam aceeasi experienta ca in Android OS, numai ca poti sa il instalezi si pe PC. Utilizarea intuitiva, viteza mai mare de procesare a sarcinilor pe care vrei sa i le trasezi sistemului de operare si interfata simplificata, acestea ar fi avantajele notabile ale Remix OS.