Arta are mai multe forme care de abia asteapta sa fie descoperite

Arta se manifesta intr-o multime de moduri. Avem cel putin trei forme ale artei, fiecare cu particularitati importante, care compun o imagine destul de clara asupra unui domeniu pe care multi incearca inca sa il descifreze. Le vedem manifestate in mod separat, in mod organizat, spontan, impreuna. Fiecare forma a artei poate aduce satisfactii si revelatii, in egala masura.

Definitia artei este una subiectiva, deschisa si mereu in dezbatere. Nu s-a ajuns la un consens in privinta acesteia, de aceea avem si foarte multe definitii ale artei. Chiar si conceptul de arta s-a tot schimbat de-a lungul secolelor. Oamenii de stiinta si cei de cultura au viziuni diferite asupra artei, arta este la fel de schimbatoare precum moda si nu poate fi incadrata in niste „tipare” terminologice atat de rigide pe cat s-a dorit dintotdeauna.

Arta poate fi considerata o pleiada de activitati umane diverse care au ca scop crearea de artefacte, opere de arta vizuale, audio si de spectacole, exprimand idei conceptuale ale autorilor, idei imaginative si diverse aptitudini tehnice. Mai simplu spus arta este procesul sau produsul aranjarii deliberate a unor elemente intr-o maniera in care sunt vizate direct simturile si emotiile. Intelesul artei este explorat de o ramura a filozofiei numita estetica.

Este pana la urma o componenta a culturii, reflectand substratul economic si social in designul sau. Transmite idei si valori mostenite in fiecare cultura de-a lungul spatiului si timpului.

La ora actuala se cunosc mai multe forme de arta care influenteaza emotiile si sentimentele noastre. Orice forma de arta spune o poveste in esenta sa. Este o forma de comunicare cu o alta fiinta umana la un nivel profund, o comunicare indirecta.

Arta vizuala. Este o forma a artei care se foloseste de orice mediu pentru a reprezenta o idee artistica, emotia sau imaginatia. Artele vizuale sunt pictura, sculptura si arhitectura. Cele mai faimoase curente artistice care au si aceasta forma a artei incorporata sunt Impresionismul, Cubismul, Suprarealismul, Favismul, Art Nouveau, Realismul, Relativismul.

Desenul poate face parte si el din artele vizuale, include reprezentari ale realitatii realizate cu un stilou, creion, cu diverse instrumente pe hartie sau alte tipuri de suport special. Desenele ilustreaza emotii si idei interesante din mintea artistilor si sunt deschise interpretarilor.

Picturile se clasifica in functie de stil, de genul lor si de obiectul avut in atentie cand s-a realizat opera de arta. Scupturile reprezinta o forma artistica 3D, artistii se folosesc de diverse materiale moderne, piatra, lemn, pentru executia lucrarilor.

Fotografia poate fi incadrata in artele vizuale, este arta producerii de imagini apartinand unor obiecte pe un film sau digital. Si aici avem o diversitate de tipuri de fotografii, de fotografia de produs la fotografia de moda, de exemplu.

Artele aplicate. Este parte componenta a artelor vizuale, fiind definita ca o arta care are aplicatii practice si o functionalitate aparte. O forma a artelor aplicate este si arhitectura, comerciala sau arta aplicata.

Designul cladirilor din arhitectura, designul de fashion sunt alte exemple de arte practice. Arata bine, dar au si o functionalitate practica. Mai avem designul de bijuterii, se realizeaza bijuterii si un design deosebit din platic, metal, lemn.

Designul de interior, planificarea unui design, unui stil apartinand unui spatiu arhitectural poate fi incadrat tot la aceasta categorie.

Arta vizuala este in general una evoluata si avem o multime de maestri in toate „ramurile” sale, oameni care au scos opere de arta pe banda rulanta si sunt cunoscuti in toata lumea.

Artele spectacolului. Este cea mai apreciata si mai cautata forma de arta in randul oamenilor obisnuiti. Aici avem dans, muzica, opera, film, teatru, show de magie, stand up. Dansul se traduce prin miscari ale corpului pe o anumita muzica, pe un gen de muzica, este specific diverselor culturi si poate avea o multime de elemente in functie de tipul sau. Este o comunicare nonverbala, o miscare a corpului intr-o maniera estetica si armonioasa.

Cantatul si muzica fac parte din artele spectacolului, sunt diverse genuri muzicale, stiluri, sunt cantareti faimosi care au talent si calitati vocale remarcabile. Muzica este cea mai greu de definit forma de arta. Teatrul si filmul fac apel la imaginatia oamenilor, sunt forme excelente de entertainment, in ambele avem actori care spun prin replici si gesturi diverse, prin interactiune, o poveste.

Arta este pana la urma o reprezentare simbolica a ideilor si a gandurilor, ne poate „misca” in moduri in care nu ne-am inchipuit vreodata prin formele sale. Fiecare forma a artei este o expresie a sentimentelor, a imaginatiei si a creativitatii individuale. Arta nu cunoaste granite si formele sale diferite sunt de mare ajutor atunci cand avem nevoie de o stimulare a simturilor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *