In mediul inconjurator sunt foarte multe tipuri de bacterii care reusesc sa uimeasca de fiecare data cand sunt descoperite. Desi nu stim prea multe despre fiecare in parte, cel putin una singura, descoperita recent, s-ar putea sa ne ofere o multime de informatii despre viata pe Pamant si despre… mangan.
Am auzit de ceva vreme de bacterii si microorganisme care sunt in stare sa descompuna plastic si sa ne ajute sa curatam mediul mai usor. Desi nu le vedem, aceste bacterii foarte interesante tranforma lumea in care traim intr-un mediu mai bun pentru noi si pentru dezvoltarea noastra. Pe langa acest tip de bacterii si microorganisme mai sunt multe altele despre care, poate, nu stim mai nimic si care ne pot ajuta si in alte domenii si din alte perspective. Cercetatorii incearca in fiecare zi sa le descopere misterele si sa le aduca mai aproape de o intelegere totala a functionarii lor.
Recent, oamenii de stiinta au descoperit, in urma unui accident petrecut in laborator, o bacterie care mananca ecran pe care cercetatorii au intuit-o de acum 100 de ani si mai mult. Cum a decurs descoperirea? Un microbiolog s-a intors dintr-o calatorie in interes de serviciu si a descoperit ceva foarte ciudat in birou. Un fel de crema colorata de MnCO3 care acoperea niste articole din sticla lasate la inmuiat in chiveta se transformase intr-un compus inchis la culoare. Ceva ii „furase” nistre electroni. Era vorba de un oxid de mangan, care apare doar atunci cand ioni de mangan pierd electronic si apare oxidarea. Insa reactia nu pornise singura, ceva se ocupase de disparitia electronilor. Asa ca s-au facut multe teste pentru a vedea ce a pornit aceasta reactie foarte ciudata. Mai multe borcane au fost acoperite cu MnCO3 si unele au fost sterilizate cu abur fierbinte.
Borcanele care nu au fost sterilizate au avut iarasi compusul inchis la culoare. Daca aveai abur fierbinte nu mai dispareau electronii. Cercetatorii au inceput sa cultive bacteria care acoperea borcanele. In compusul respectiv erau peste 70 de bacterii, dar doar doua erau in ape subterane si se dezvoltau in conditii destul de complicate. Nu s-a stiut exact daca cele doua lucrau ca sa produca oxidarea sau era raspunzatoare doar una singura.
Cand au facut teste cu mangan marcat cu carbon 13 bacteriile au incorporat imediat izotopii de carbon. Deci bacteriile puteau produce mancarea de care aveau nevoie folosind surse de energie. Energia din electronii de mangan era folosita pentru tranformarea CO3 in carbon utilizabil, exact cum se intampla la plante, care folosesc energia solara, radiatiile, pentru a transforma CO2 si apa si zaharuri si oxigen in timpul procesului de fotosinteza. Procesul poarta denumirea de chemosinteza. E prima data cand niste celule s-au folosit de mangan in acest fel, adica sa il utilizeze pe post de combustibil.
Manganul este un nutrient esential si pentru oameni. Corpul uman se foloseste activ de mangan la procesarea grasimilor, la procesarea proteinelor, la formarea oaselor. Noi il luam usor din nuci, ceaiuri, din tot ce are frunza verde. Si vestea buna este ca manganul este cel mai raspandit element de pe suprafata Pamantului, insa nu prea stim ce face Terra cu manganul. De multe ori el infunga tevile noastre si ne determina sa chemam instalatorii. Oxizii de mangan sunt raspunzatori de aceste probleme. Nu se stie insa de ce se genereaza atat de mult mangan si cine il produce, poate bacteriile descrise anterior au ceva de-a face cu acest proces de productie in masa, insa nu sunt dovezi stiintifice solide pana acum.
Oxizii de mangan ii gasim si pe fundul marilor si oceanelor sub forma de noduli, tot manganul este implicat in cicluri interconectate inclusiv in existenta carbonului, nitrogenului, fierului si oxigenului, desigur. Bacteriile descoperite reusesc sa dubleze timpul si rata de oxidare, ceea ce duce la aparitia unor oxizi mult mai rapid si in cantitati foarte mari. Bacterii asemanatoare sunt prezente in multe locuri de pe Terra, asa ca un ciclu al manganului in natura e foarte greu de determinat cu siguranta.
Cu ajutorul acestei descoperiri importante putem sti mai multe despre evolutia vietii pe Pamant si despre implicatiile manganului in ciclurile obisnuite pe care le vedem si analizam de multa vreme cand ne gandim la Terra si la aspectul sau global.