Pentru multi dintre noi dimineata nu incepe fara o ceasca de cafea. Cafeaua te ajuta sa ai energia necesara pentru a trece peste o zi dificila, te trezeste si te pregateste pentru tot ce ai de facut in 24 de ore. In functie de preferinte putem avea in ceasca doua tipuri de cafea, una cu un continut normal de cofeina si una decofeinizata.
Cei care au probleme de sanatate sau nu vor o cafea „tare” vor alege a doua varianta. Desi este la fel de buna precum o cafea normala, cafeaua decofeinizata nu este pentru oricine.
Cafeaua decofeinizata se obtine din boabe de cafea din care se extrage cofeina inainte de procesul de prajire si de macinare. Toate boabele care urmeaza sa ramana fara cofeina sunt scufundate in solventi organici, care o absorb rapid. In mod obisnuit o ceasca de cafea decofeinizata contine cam 1-2% din cantitatea totala de cofeina regasita intr-o cafea normala. Aroma cafelei originale se pastreaza insa in proportie de 80-90%.
Prima data cand cineva a reusit sa scoata si sa izoleze cofeina din cafea, in 1820, nimeni nu se gandea si la o folosire a procesului in scop comercial. Nu era nimeni interesat de chimia din spatele decofeinizarii in acele vremuri. Insa lumea a evoluat si astazi gasim peste tot cafea decofeinizata.
Valoarea nutritionala a cafelei decofeinizate este aceeasi ca in cazul cafelei normale, doar ca nu avem cofeina. Se schimba doar culoarea si poate gustul, dar foarte putin, ambele transformari depinzand de tipul de proces de decofeinizare care va fi folosit la nivel industrial.
Cafeaua decofeinizata este recomandata celor care au probleme cu tensiunea arteriala, celor care nu pot dormi bine, dar si celor care au probleme cu sistemul nervos si nu vor sa il „irite” cu o cafea obisnuita. Femeile insarcinate sau care alapteaza pot consuma cafea decofeinizata, in cantitati mai mici insa.
Dispar anxietatea, iritabilitatea excesiva, problemele digestive sau aritmia daca se inlocuieste cafeaua normala cu una fara cofeina. Plus ca daca vrei sa te lasi de cafea o cafea decofeinizata te poate ajuta la inceput.
Desi multa lume nu o prefera si consuma tot cafea normala, cafeaua decofeinizata poate ajuta in anumite afectiuni si e la fel de buna precum una obisnuita. Trebuie sa tinem seama insa ca are si efecte nedorite asupra organismului nostru, mai ales daca avem sensibilitati sau afectiuni comune.
Beneficiile cafelei decofeinizate
- Scade riscul aparitiei gutei. Guta este o forma de artrita inflamatorie, cauzata de acumularea de acid uric in articulatii. Apare mai ales la barbati si poate fi evitata prin consumul regulat de cafea decofeinizata. S-a constatat ca patru sau mai multe cesti, cani de cafea decofeinizata pe zi pot sa scada riscul de aparitie a gutei cu pana la 30-40%. Cafeaua decofeinizata trebuie sa fie insa de buna calitate si sa nu se exagereze cu ea.
- Previne aparitia diabetului de tip 2. La un moment dat pancreasul ajunge sa nu mai produca suficienta insulina sau celulele sa nu mai raspunda cum trebuie la hormonul insulina. Atunci apare diabetul de tip 2, care e un real pericol pentru intreg organismul. Cercetatorii au descoperit ca adultii care beau in mod regulat cafea decofeinizata au risc redus de a dezvolta diabetul de tip 2 in comparatie cu indivizii care nu beau deloc cafea decofeinizata.
- Reduce riscul de mortalitate din cauza afectiunilor cardiovasculare. Afectiunile cardiovasculare raman principala cauza a deceselor. Cafeaua decofeinizata poate preveni aparitia unui astfel de deces neasteptat, daca e consumata cu regularitate. Desi s-a constatat o rata destul de mica de scadere a numarului de decese provocate de bolile cardiovasculare, oamenii de stiinta sunt increzatori in „puterea” cafelei fara cofeina. Ei o recomanda celor care sufera de diverse probleme cardiovasculare, in cantitati moderate. Atentie insa, si in cafeaua fara cofeina avem cantitati mici de…cofeina. Deci nu e bine sa facem exces de cafea decofeinizata asteptand efecte peste noapte.
Efectele secundare in cazul cafelei decofeinizate
- Poate cauza complicatii la nivelul sistemului circulator si probleme la inima. Cafeaua decofeinizata poate sa creasca, in anumite conditii, nivelul de colesterol rau din corp. Creste un anumit tip de grasime din sange care are legatura cu sindromul metabolic. La cafeaua normala nu au fost observate astfel de efecte. Consumul moderat e recomandat de fiecare data.
- Artrita reumatoida poate fi agravata. Riscul aparitiei artritei reumatoide creste odata cu o cantitate mai mare de cafea decofeinizata ajunsa in organism. De vina ar fi procesul de decofeinizare si pregatirea boabelor de cafea pentru decofeinizare. Totusi sunt necesare si studii complexe care sa demonstreze aceste speculatii.
- Poate cauza aciditate marita. Cafeaua decofeinizata creste concentratiile de gastrina, un hormon raspunzator de stimularea productiei de acid clorhidric in stomac. Lipsa cofeinei ar stimula productia in exces de HCl. De cealalta parte, cafeaua normala produce refluxul gastroesofagian, de care scapam daca vom consuma doar cafea decofeinizata.
- Absorbtia fierului nu va mai fi atat de buna. Cafeaua contine acid clorogenic, la fel si cafeaua decofeinizata. Acest acid poate sa inhibe absorbtia corecta a fierului in organism, in anumite conditii.