Schimbarea telefonului smart ar trebui sa aiba loc o data la doi ani pentru a te bucura de siguranta si functii noi in permanenta

Multi posesori de smartphone inlocuiesc dispozitivul doar atunci cand nu mai functioneaza deloc sau cand apar defectiuni imposibil de reparat. Specialistii recomanda insa inlocuirea telefoanelor smart o data la doi ani. Schimbarea telefonului la doi ani nu este un moft, este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru siguranta ta si a datelor tale private.

Toate datele importante pot ajunge oricand pe mana hackerilor pentru ca e mai simplu sa le furi dintr-un telefon vechi, cu multe brese de securitate, cu soft neactualizat, decat dintr-unul nou si actualizat in permanenta. Dupa trei sau poate patru ani actualizarile nu mai sunt atat de des, vin o data, de doua ori pe an, sunt doar de „securitate”, dar securitatea telefonului smart din buzunar e departe de a mai fi una foarte buna.

Unii clienti cumpara telefoane smart de la companiile de telefonie mobila la reinnoiri de abondamente, telefoane care sunt oricum lansate pe piata de cateva luni, deci nici macar cei doi ani de actualizari nu mai sunt unii reali. Altii prefera sa le inlocuiasca doar daca au nevoie de functii speciale, de putere mai mare de procesare, de un ecran mai mare sau daca le atrage atentia un model nou de pe piata.

Dar cum stii cand e cazul sa inlocuiesti telefonul cu unul nou? Iata semnele care ar trebui sa iti dea de gandit.

Bateria se descarca prea repede sau are probleme la incarcare. Daca observi ca bateria nu se mai incarca bine, procentajul afisat scade vazand cu ochii chiar daca nu fortezi telefonul cu diverse aplicatii, daca ajungi sa il incarci si de doua sau trei ori pe zi doar ca sa poti sa iti faci treaba atunci e cazul sa cumperi alt telefon. Inainte de a face acest pas verifica aplicatiile din telefon care consuma bateria, dezinstaleaza aplicatiile care ruleaza in fundal si pe care nu le folosesti, verifica daca ai incarcator original si cablu intact de incarcare.

Cand totul este in regula si bateria tot se descarca dupa cateva ore sau mai repede decat te astepti si telefonul ajunge sa se inchida renunta la telefon. Bateriile au un ciclu de viata de aproximativ doi sau trei ani, telefoanele moderne le au incastrate, deci nu ai cum sa le inlocuiesti asa usor. Si costurile cu inlocuirea si riscurile din timpul inlocuirii nu merita de cele mai multe ori, mai bine cumperi un telefon nou si ai rezolvat problema.

Apar probleme cu microfonul, nu mai esti auzit bine. Esti intr-o conversatie cu cineva si ai intreruperi in convorbire pentru ca nu te mai auzi bine deloc. E de vina microfonul probabil. Si inlocuirea lui poate fi costisitoare, nu gasesti microfoane pentru modelul tau. Sau s-ar putea sa fie o problema la tot ce tine de partea audio a telefonului, nu ai de unde sti. Decat sa te chinuiesti si sa folosesti telefonul de rezerva mereu mai bine cumperi un telefon smart nou ai ai rezolvat problema pe loc.

Raspunsul la orice input tactil este intarziat sau nu mai exista. Ecranul telefonului si senzorii care preiau orice input din exterior, cand atingi ecranul, se pot defecta si ei. Daca de multe ori nu poti face anumite lucruri cu telefonul pentru ca ecranul nu mai raspunde la atingeri, ai zone unde nu mai functioneaza senzorii, apar din senin aplicatii deschise si meniuri deschise, desi nu ai umblat la telefon deloc atunci e cazul sa schimbi telefonul cu unul nou. Da, poti inlocui doar ecranul dar te va costa mult prea mult si s-ar putea ca noul ecran sa nu functioneze asa de bine, depinde mult de manopera si de ce ecran compatibil vei avea.

Telefonul se restarteaza aleator. In acest caz pot fi mai multe probleme. Memoria RAM nu mai face fata, se umple si OS-ul se restarteaza, sunt probleme hardware, cedeaza placa de baza a telefonului, stocarea are probleme si ea. Dar poate fi si o aplicatie tip malware care a fost instalata recent si determina un astfel de comportament. Poti merge in service sa vezi care e motivul real, pentru diagnosticare, si daca e vorba de probleme hardware sau de memorie RAM e cazul sa te gandesti serios la alt telefon.

Telefonul e prea lent dintr-odata. Daca la inceput vechiul telefon functiona in parametri normali, pe masura ce l-ai actualizat, ai facut si upgrade firmware, ai instalat si aplicatii noi ai observat ca a devenit din ce in ce mai lent si aproape imposibil de folosit. Sistemele de operare noi, aplicatiile noi au cerinte din ce in ce mai mari pe partea de RAM si CPU. Nu ai ce sa faci in aceasta situatie decat sa schimbi telefonul cu unul de generatie noua cu procesor puternic si multa memorie, stocare rapida.

Nu mai primesti actualizari de securitate, de sistem. Securitatea telefonului si a datelor tale ar trebui sa fie foarte importante pentru tine. Un telefon nou ti le garanteaza pe ambele, cel vechi nu te ajuta deloc sa te protejezi de atacuri si de furtul de date. Daca nu mai ai actualizari de securitate sau ai doar o actualizare pe an, OS-ul nu s-a mai actualizat deloc de ani buni poti sa iti cumperi alt telefon nou, lansat cat mai recent.

Aplicatiile noi nu functioneaza deloc, cele deja instalate se opresc brusc, nu se deschid. De multe ori ai vrut sa instalezi aplicatii noi, moderne si nu ai putut. Sau ai vrut sa folosesti aplicatiile instalate si nu ai putut pentru ca se opreau sau nu se mai deschideau deloc, se blocau. Acestea sunt semne clare ca ar trebui sa te gandesti la inlocuirea telefonului vechi. Cam toate aplicatiile au actualizari care adauga functii noi, dar si cerinte nou, au nevoie de si mai multa memorie RAM, de procesoare puternice, de stocare rapida si suficienta, pentru ca sunt si din ce in ce mai mari.

Stocarea nu mai este suficienta. E un motiv intemeiat sa iti schimbi vechiul telefon. Cele moderne au deja 128GB si chiar 512GB, poate un 1TB, ceea ce nu se compara cu 16, 32 sau 64GB cat aveai pe telefoanele vechi. Plus ca ai nevoie de stocare rapida, sigura, care sa iti protejeze datele sensibile, asa ca un telefon nou este singura solutie ca sa ai spatiu de stocare pentru toate fotografiile si fisierele importante, pentru datele importante pentru tine.

Alte motive sa iti schimbi vechiul telefon smart: ai nevoie de un semnal mai bun, de VoLTE, 5G, nu mai esti multumit de calitatea camerelor foto si a fotografiilor facute cu telefonul, ai nevoie de un ecran mai mare, ai nevoie de flexibilitate mai mare in utilizarea telefonului alaturi de alte dispozitive moderne, laptop, tableta etc.

Lasă un răspuns