In ziua de astazi depindem de computere, indiferent sub ce forma le gasim, mai mult decat oricand. Ca sa functioneze cum trebuie un computer trebuie intretinut si inlocuit, atunci cand e cazul, mai ales daca performantele sale nu mai sunt atat de bune. Schimbarea computerului este destul de simpla, daca o faci la momentul potrivit.
Pe masura ce trec anii laptopurile sau PC-urile iti dau semne clare ca au nevoie de un upgrade. Aceste semne sunt destul de simplu de sesizat si cand se aduna prea multe e cazul sa te gandesti la un computer nou.
E destul de tentant sa cauti rapid un laptop nou sau un PC cand cel vechi da semne de slabiciune. Insa sunt foarte multe intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte de a lua o decizie. Daca te pricepi e bine, stii exact ce sa cauti, daca nu ar fi de preferat sa intrebi un specialist. Alegerea unui PC nou e destul de complicata in momentul in care ai nevoie de un laptop nou cat mai rapid, pentru a continua treaba.
Sunt doua variante pentru cei care vor sa faca un upgrade la vechiul PC, laptop. Prima e ceva mai ieftina, dar mai problematica si implica schimbari de natura hardware pe vechiul computer. Se mai inlocuieste un HDD cu un SSD, se mai adauga memorie RAM, se mai inlocuiesc placi, porturi, placa de retea, se repara ce se poate repara.
A doua varianta este si cea mai costisitoare si implica un nou dispozitiv. Aici sunt iarasi doua variante, fie cumparam un Mac, fie luam PC-uri, laptopuri cu Windows. Cand dispui de un buget mai mare poti investi fara probleme in Mac-uri, sunt mai rezistente, au suport foarte bun, hardware pe care te poti baza. Nici computerele cu Windows nu se lasa mai prejos si vin cu foarte multe imbunatatiri in ultima perioada si cu performante foarte bune.
Durata de viata a unui computer este de trei sau patru ani, timp in care te astepti sa ai si performante foarte bune si sa nu apara probleme. Insa regula e incalcata frecvent de computere care pot ajunge sa functioneze ireprosabil si opt ani sau chiar zece ani, mai ales daca ai avut si un upgrade serios pe ele. Si mentenanta e importanta, curatarea permanenta, la fel si modul de folosire efectiva a computerelor.
Odata cu imbatranirea si cu trecerea timpului toate computerele incep sa dea semne de „slabiciune”. E bine sa le urmaresti si sa stii mereu la ce sa te uiti daca vrei sa inlocuiesti la timp vechiul calculator si sa nu ai probleme majore cu el.
1. Dupa un upgrade de hardware apar probleme de compatibilitate. Cel mai simplu pentru toata lumea este sa inlocuiasca ce se poate prin computer, un HDD cu SSD, sa schimbe modulele de RAM cu altele mai puternice. Daca ai noroc si totul merge bine te mai poti folosi de computer. Insa daca apar tot felul de erori si performantele sunt chiar mai slabe ca in trecut e cazul sa te gandesti la un computer nou. Nu ai cum sa rezolvi simplu compatibilitatile care apar, investitia s-ar putea sa fie prea mare pentru vechimea computerului si sa fie mai simplu sa cumperi altul nou.
2. Securitatea dispozitivului este depasita. Tot de la incompatibilitatea cu noile sisteme de operare vine si problema securitatii. E foarte important astazi sa ai o securitate cat mai buna pe orice fel de dispozitive, de aceea ea trebuie monitorizata in permanenta. Daca orice ai face nu reusesti sa obtii securitatea dorita pe vechiul computer ar fi momentul sa cumperi unul nou, care permite si o securitate sporita cu ajutorul datelor biometrice.
3. Cooler-ul a devenit prea zgomotos. Ori de cate ori folosesti computerul pentru sarcini care implica folosirea de programe mai complexe se aude un zgomot puternic de la cooler. Un cooler se poate umple de mizerie, de praf, de scame de tot felul, daca au fost socuri se poate descentra. Atunci cand eficienta lui e scazuta si zgomotul e prea mare poti sa il inlocuiesti, dar asta nu va rezolva problema racirii. Asa ca e bine sa te gandesti deja la alt computer pentru ca vechiul PC, laptop nu poate sa mai faca fata sarcinilor fara o racire foarte eficienta.
4. Te costa prea mult sa repari toate defectiunile computerului vechi. Prima data te gandesti sa repari computerul pe care il ai deja pentru ca te gandesti ca e mai ieftin. Numai ca toate costurile implicate pot fi mai mari decat cele ale achizitionarii unui nou computer.
Nu stii cat va mai functiona dupa reparare, nu stii daca iar vei ajunge cu el in service, preturile sunt si asa foarte mari pentru orice fel de interventii. Mai ales daca depinzi de el e bine sa investesti in unul nou ca sa il ai disponibil mereu, sa nu mai astepti dupa service cand ti-e lumea mai draga.
5. Incarcarea si deschiderea aplicatiilor dureaza o eternitate, la fel si inchiderea si deschiderea computerului. Folosesti un computer pentru a rezolva diverse sarcini, pentru a obtine si niste bani daca deja lucrezi cu el si il iei si la job. Asa ca vrei sa nu stai minute bune pana se deschide o aplicatie sau pana se deschide calculatorul.
Pe masura ce trec anii si aplicatiile au cerinte tot mai mari de sistem, sistemele de operare sunt tot mai „greoaie” s-ar putea sa te trezesti cu timpi de asteptare uriasi si sa nu mai poti fi eficient. Atunci e momentul cel mai bun sa cumperi un computer nou, in functie de buget. Ai din start performante mai bune, ai si rapiditate si eficienta mai mare. Se va vedea diferenta imediat ce il pornesti si vei lucra mai bine si mult mai usor cu tot ce doresti.
6. Apar restarturi din senin, de multitasking nici nu se pune problema, nu mai gasesti drivere compatibile pentru diverse aplicatii importante. Un computer e eficient cand poti face multitasking real pe el, cand poti lucra cu mai multe aplicatii si multe servicii in fundal fara sa simti niciun fel de incetinire.
Daca ai un computer care se tot restarteaza pentru ca se umple memoria RAM, nu mai face fata la atatea sarcini, daca mai ai si probleme de compatibilitate atunci e cazul sa te indrepti spre alt computer nou. Le rezolvi pe toate cu un singur drum la magazinul preferat si nu te mai stresezi, te concentrezi pe ce e important pentru tine si pentru job.