Sunt multe afectiuni psihice si psihologice care duc la comportamente ciudate din toate punctele de vedere. Daca ne uitam cu atentie in istoria medicinei moderne vom observa zeci de cazuri de boli psihice sau psihologice care au efecte dintre cele mai ciudate si pe care nu avem cum sa le explicam mereu. Isteria in masa este una dintre afectiunile cu baze psihologice si chiar psihice, care a reusit sa uimeasca o lume intreaga de fiecare data cand si-a facut aparitia. Cazuri celebre au ramas intiparite in istorie si sunt studiate cu interes si in ziua de astazi, cu toate ca de multe ori nu stim exact cum sa le abordam…
Isteria in masa nu are o definitie clara. Oamenii de stiinta au ajuns la o intelegere si au definit-o ca fiind un cumportament obsesional colectiv. Este o afectiune psihogena. Ce inseamna asta? Totul incepe in mintea individului si nu are legatura cu intreg corpul, cu partea fizica a fiintei umane. Simptomatologia fiziologica nu e iluzorie si ajunge sa fie foarte reala. Cu alte cuvinte ajungi sa ai simptome fiziologice care afecteaza sistemul nervos in absenta unei cauze fizice. Stresul psihologic este unul dintre factorii favorizanti ai isteriei in masa.
In alte studii facute pe aceasta afectiune care poate imbraca o multime de forme, oamenii de stiinta au expus si alta definitie: isteria in masa este legata de credinte pe care un grup le are, credinte care ajung sa genereze panica in grup. A nu se confunda isteria in masa cu panica morala. Panica morala tine de sociologie si se refera la fenomenul manifestat prin aparitia unei stari de anxietate, stres la nivelul unui grup din cauza unei perceptii exagerate in legatura cu un anumit lucru, eveniment despre care au auzit la un moment dat in media, si pe care mass-media l-a redat intr-o nota catastrofala.
In istorie gasim mai multe evenimente ciudate care au legatura cu isteria in masa si care nu pot fi explicate deloc, par sa nu aiba cauze reale, nimeni nu stie de la ce a pornit totul.
1. Procesele vrajitoarelor din Salem, 1692-1693. E deja isterie in masa clasica. Doua tinere din Salem au avut diverse crize pe care medicina de atunci nu prea le putea explica. Dupa ce se termina cu o criza fetele spuneau ca au fost luate cu asalt de fiinte cu puteri diverse, fiinte care proveneau de la o femeie din zona. Mai multe femei din Salem erau acuzate ca le faceau rau fetelor. Cine nu recunostea ca facea diverse vrajitorii era condamnata la moarte. Cine a marturisit si a mintit a scapat de executie. 20 de oameni au fost executati, peste 100 au fost dusi la inchisoare. Cazurile de fete cu probleme se tot inmulteau. Pana la urma oamenii de stiinta au stabilit, ipotetic, faptul ca fetele aveau probleme cu stresul sau ca respectivele crize se datorau unor ciuperci consumate…
2. Miracolul Soarelui, 1917. In mai 1917 trei copilasi din Fatima, Portugalia au spus ca au vazut o aparitie ciudata, in persoana Fecioarei Maria. Dupa aceste cazuri au mai fost si alte aparitii care au pregatit terenul pentru ce avea sa se intample pe 13 octombrie 1917. Aparitia respectiva promitea copiilor ca in data anuntata, 13 octombrie, va aparea iar si va face un miracol in asa fel incat toata lumea sa creada in ea si in existenta ei. Sute de oameni s-au adunat intr-un loc stabilit ca sa fie martorii minunii. In ziua respectiva ploua cu galeata, dar de-odata soarele a aparut si a „spart” norii. Soarele aparut pe cer nu era normal, insa, isi tot schimba culorile si parea sa aiba o lumina ciudata, parea ca danseaza. Mai tarziu, oamenii de stiinta au constatat ca nu erau evenimente astronomice in ziua respectiva si ca ar fi fost vorba de isterie in masa cauzata de privitul in soare… Cat despre aparitii si despre copii, se stie deja ca la varste mici imaginatia noastra ne mai joaca si feste.
3. Epidemia… de ras din Tanzania, 1962. La o scoala de fete din Tanzania trei fete au inceput sa rada incontrolabil. Nu s-au oprit nici cand profesoara le-a spus sa nu mai rada. Rasul s-a raspandit si s-a ajuns la 90 de eleve razand in hohote fara motiv. De la cateva ore la 15 zile, atat de mult a tinut rasul puternic, continuu, si fara motive aparente. Oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca o cauza evidenta, dar au esuat. Epidemia de ras a dus la inchiderea scolilor din jurul zonei unde a aparut prima data… rasul in hohote. Asta pentru ca si acolo incepeau sa apara cazuri inexplicabile. Vreme de un an cazurile de ras in hohote au tot aparut tot in zonele respective si chiar mai departe, la kilometri, dupa care au disparut la fel de misterios cum au aparut.
Sri Lanka, 2012. Un caz mai recent de isterie in masa a avut loc tot in scoli, in noiembrie 2012. Multi elevi aveau niste simptome asemanatoare gripei, dar erau cam ciudate. Pe langa dureri de stomac, probleme intestinale, copiii aveau si iritatii ale pielii si dureri de cap. Doar in oraselul Gampola peste 1.000 de oameni au fost spitalizati. Oamenii erau speriati pentru ca boala ciudata se raspandea din scoli in comunitati. Nu au fost depistate cauze medicale clare si boala a disparut imediat la un moment dat. De vina a fost isteria in masa care a reusit sa provoace efecte fizice la nivelul populatiilor afectate.