De multe ori ajungem sa avem probleme cu sistemul de operare din cauza fenomenului de “agatare”

Daca laptopul tau a inceput deja sa incetineasca te poti astepta oricand la aparitia fenomenului de “agatare”. Cand ai un “freeze” la laptop nu vei mai putea lucra deloc, trebuie sa restartezi sistemul in speranta ca va porni si ca vei scapa de probleme. “Agatarea” este un eveniment pe care utilizatorii il intalnesc macar o data in timpul folosirii unui laptop. Nu este ceva atat de grav, se rezolva, dar e neplacut mai ales daca lucrai la ceva important si nu ai salvat deloc fisierele.

Lucrai ceva, la un proiect pentru la munca si dintr-odata nu mai poti sa faci nimic cu laptopul. Nu mai raspunde la comenzi, are doar imagine statica, mouse-ul nu mai raspunde nici el. Sistemul de racire porneste la maximum motoarele si laptopul este imposibil de utilizat din acel moment. Daca ti s-a intamplat si tie si nu ai stiut ce sa faci pe moment ai mai jos cateva dintre cele mai importante solutii la indemana pentru a limita efectele unui fenomen de “agatare” aparut in interiorul sistemului de operare. E important de retinut ca aceste solutii si aplicarea lor depind mult de ce fel se manifesta “freeze-ul” si care sunt cauzele sale, daca nu e ceva mai grav si nu prea ai ce sa faci intr-un final…

Inchide aplicatiile nedorite si serviciile care ruleaza in background. De multe ori sistemul de operare se „agata” din cauza aplicatiilor sau din cauza serviciilor. Fie un proces, cateva servicii nu au mai putut sa fie executate corect, fie aplicatiile au avut erori, care au dus la un „crash” al sistemului de operare. Daca acesta e motivul „agatarii” sistemului de operare poti sa tastezi rapid Ctrl + Alt + Delete in acelasi timp si iti va aparea Task Manager. Acolo vezi rapid ce programe consuma mult din resursele alocate pentru CPU si pentru RAM. Cand ai gasit procesele, serviciile, programele care incarca memoria si CPU-ul apesi pe butonul „End Task” si ai terminat. Dai un restart, daca poti sau tii butonul fizic Power apasat cateva secunde pentru inchidere fortata.

Instaleaza actualizarile de sistem recomandate. E foarte simplu sa eviti „agatarile” sistemului de operare printr-un simplu update. Nu ai cum sa ai un sistem de operare care se misca bine daca nu actualizezi mereu si nu adaugi toate actualizarile recomandate. Mergi in Settings-Update and Security, Windows Update, dai click pe Check for Updates sau setezi cautarea si instalarea manuala pentru actualizarile critice. Un restart si ai instalat actualizarile mai repede decat sperai.

Foloseste un cooler extern pentru a preveni incingerea prea puternica a laptopului. Cand laptopul se supraincalzeste nici procesorul nu functioneaza in parametri optimi, viteza de procesare scade si poate aparea foarte usor fenomenul de „agatare” a sistemului de operare. Cel mai simplu ar fi sa mergi intr-un service pentru evaluare si pentru a vedea daca laptopul e curat la interior si sistemul de racire functioneaza bin. Cand e curat si totusi ai probleme cu incingerea sa poti sa investesti intr-un cooler. Poti sa il pui si pe o suprafata tare, dreapta ca sa previi orice fel de obstructionare a sistemului de racire. Pasta de racire trebuie si ea verificata si inlocuita pentru a permite racirea cat mai simpla si mai eficienta.

Instaleaza memorie RAM suficienta. Mai mult RAM inseamna si multitasking si sanse mai mici sa se ajunga la „agatarea” sistemului de operare. Cand sunt rulate mai multe programe de mari dimensiuni sau cand ai deschise multe aplicatii care vor sa ruleze in paralel e bine sa te gandesti la RAM in primul rand. Recomandat e sa ai macar 8GB RAM, mai bine 16GB si neaparat un modul RAM sau mai multe cat mai performante. Atentie si la defectiunile si erorile pe care le poate avea RAM-ul, si ele pot sa fie cauze ale agatarii OS-ului instalat.

Inlocuieste HDD-ul cu SSD-ul. Cele mai multe laptopuri moderne au deja un SSD la interior, insa unele au si HDD sau numai HDD. Daca apare o eroare la HDD de ordin fizic sau logic toate datele vor fi compromise si OS-ul se poate „agata” destul de rapid. E bine sa faci backup la date si sa eviti pierderea lor daca cedeaza HDD-ul. Ca sa vezi daca ai probleme deja cu HDD-ul poti da un click pe butonul Windows si poti cauta File Explorer, de acolo click dreapta pe drive-ul pe care vrei sa il testezi. Click stanga pe proprietati. In Windows mergem la Tools-Check si orice probleme se vor vedea acolo. Mai exista si aplicatia SpeedFan, care iti arata daca au fost sau nu erori la HDD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *