De la primele informatii despre epidemia de COVID-19 si pana cand pandemia a cuprins rand pe rand aproape toate tarile interesul oamenilor pentru virusul din spatele bolii si pentru tot ce inseamna infectare si transmitere a crescut.
COVID-19 este o boala destul de complexa si de ciudata, asa ca informatiile au fost de multe ori contradictorii. Virusul SARS-CoV-2 este unul nou pentru noi, il descoperim pe masura ce evolueaza si il intelegem doar prin testare, prin cuantificarea simptomatologiei care apare. Cartile ne pot ajuta sa il intelegem si mai bine si mai simplu.
Intelegerea corecta a pandemiei si a efectelor acesteia, a bolii si a modului in care actioneaza un astfel de virus este foarte importanta in aceste vremuri. Cine este informat si stie exact cu ce se confrunta va avea sanse mai mari de supravietuire, asta e sigur. Si de unde ne putem lua informatii sigure? Internetul e plin de articole si de pareri de la fel de fel de specialisti, unele mai alarmante si mai complicate decat altele. Ca sa intelegem pandemia si COVID-19 avem nevoie de o perspectiva asurpa pandemiei si de informatii verificate, cat mai simple si mai clare.
Pe piata sunt cateva carti care explica foarte bine tot ce tine de pandemie si de urmarile sale, de infectare si de modul in care poate fi invinsa, pana la urma, o astfel de problema medicala globala.
1. „Epidemia si Societatea. De la Ciuma Neagra in Prezent” de Frank M. Snowden. E o carte destul de dura, dar exprima in cuvinte usor de inteles si cu dovezi impactul unor epidemii asupra societatilor. Impactul asupra sistemelor de sanatate si asupra stiintei medicale este analizat si el, la fel si impactul asupra religiei, asupra artelor, asupra istoriei intelectuale. Cartea ofera o perspectiva istorica asupra celor mai grave epidemii, de holera, de tuberculoza, de pojar, de HIV, SARS si Ebola. Este printre putinele volume care vor reusi sa raspunda la multe intrebari pe care le avem legate de pandemia de COVID-19.
2. „Virusurile, o foarte scurta introducere” de Dorothy H. Crawford. Cu un discurs coerent si foarte accesibil, usor de citit si de inteles, cartea vorbeste despre originile si metodele de infectare pe care le-au avut diverse boli. Ebola, Zika, MERS, toate sunt analizate pe scurt si explicate. Este analizat si impactul schimbarilor globale legate de incalzirea globala si efectul asurpa raspandirii bolilor. Crawford se opreste si asupra impactului pe care il au astfel de boli asupra populatiilor care nu stiu ce e acela un virus.
3. „Contagiunea, infectiile la animale si urmatoarea pandemie umana” de David Quammen. Cata lume stie ca Ebola, SARS si HIV/AIDS si acum SARS-CoV-2 au pornit de la animale, zburatoare. Autorul cartii foarte bune despre pandemie detaliaza pe intelesul tuturor cum anume a fost posibila transmiterea infectiei de la animal la om, ce putem face sa limitam raspandirile rapide si ce alte pericole ne mai asteapta din aceasta perspectiva. E o carte pe care odata ce ai avut-o in mana nu o mai poti lasa, e captivanta si placuta la citit, cu informatii documentate.
4. „Secolul Pandemiei, O suta de ani de panica, isterie si aroganta” de Mark Honigsbaum. Autorul cartii este un istoric medical si incearca sa ofere o perspectiva istorica documentata despre incercarile omului de a lupta cu fel de fel de boli grave care au aparut de-a lungul unui secol. De la gripa spaniola din 1918 la pandemiile moderne, Honigsbaum incearca sa explice cum anume raspandirea unei boli este influentata de oficialii din sanatate, de oamenii de stiinta si de alte autoritati implicate. Tensiunile religioase, rasiale si etnice sunt exacerbate odata ce apare o pandemie sau o epidemie care se raspandeste rapid, iata alt adevar pe care il puteti intelege mai bine din cartea despre pandemie.
5. „Psihologia Pandemiilor, Pregatirea pentru urmatoarea pandemie provocata de boli infectioase” de Steven Taylor. Vaccinarile si comportamentele corecte sunt cheia limitarii raspandirii unor boli, insa putini se gandesc si la factorul psihologic. Cartea isi propune sa ne arate cat de grav este impactul emotional si social atunci cand apare o pandemie si cat de important e rolul psihologului atunci cand se pune problema vaccinarii. Taylor analizeaza cu atentie si modul in care psihologia poate ajuta la probleme legate de teama si de stigmatizare mai ales in timpul pandemiilor.
6. „Regulile contagiunii” de Adam Kucharski. Ca sa intelegi pandemia trebuie sa intelegi mai intai cum se raspandesc virusurile. Trebuie sa stii si cum informatiile, stiinta si politicile modifica raspunsul nostru la virus. Cu mintea unui matematician foarte bun Kucharski isi propune sa explice pe larg cum se ajunge la dezinformare si la manipulare uneori, la informatie falsa transmisa catre publicuri tinta. Aceste principii vor contribui la gasirea unei metode de a determina cand se va opri pandemia si cum va putea fi controlata.
7. „COVID-19: Pandemia care nu ar fi trebuit sa se intample si cum sa o oprim pe urmatoarea” de Debora MacKenzie. Este printre primele carti aparute care discuta in detaliu problema pandamiei actuale. Reporter de meserie, Debora MacKenzie incearca sa explice cum anume guvernele au ezitat as actioneze cand primele faze ale pandemiei erau deja in plina desfasurare. Ea demonstreaza cu dovezi clare cum, daca am fi fost mai prudenti anii trecuti, puteam sa prezicem sa stopam imediat pandemia. COVID-19 ne va ajuta sa invatam din greselile din trecut si sa ne invatam o data pentru totdeauna sa actionam la nivel colectiv, impreuna pentru a preveni astfel de pandemii si epidemii pe arii intinse. E o carte interesanta si foarte bine documentata care merita citita pana la sfarsit.