Valul patru al pandemiei de COVID-19 se dovedeste a fi unul mai periculos decat celelalte. Prezenta variantei Delta peste tot in lume si numarul record de infectari pe care le inregistram deja, de ordinul miilor pe zi, in Romania, transmiterea rapida a noului coronavirus in comunitati, iata doar cateva dintre cauzele valului atat de puternic.
Nu este prima data cand, din cauza unor relaxari prost intelese, s-a ajuns la un astfel de scenariu sumbru si foarte greu de controlat. Gripa spaniola din 1918, la care am ajuns sa ne raportam deja in prea multe imprejurari, a avut si ea un val la fel de puternic precum cel de-a patrulea val de infectari cu SARS-CoV-2, valul cu numarul trei. Ce ne-a invatat acel val? Ca nu trebuie sa ne relaxam prea devreme si sa lasam garda jos. Ce am invatat noi? Nimic…
Peste tot in lume pandemia face ravagii in randul populatiei vulnerabile si nu numai. Distantarea sociala se respecta, dar infectarile sunt la fel de multe, din cauza variantei Delta, mult mai usor de transmis de la un pacient la altul.
Se poarta si nu prea mastile de protectie, nu se poarta corect mastile de multe ori, nu se respecta masuri elementare de igiena sau de distantare impuse de catre autoritati. Pe un fond al unor variante ale SARS-CoV-2 care circula fara nicio restrictie si se raspandesc vazand cu ochii au mai aparut si relaxari pe timp de vara, care s-au pastrat, ale caror efecte le observam de abia acum. Numarul mortilor a crescut vertiginos, infectarile sunt extrem de multe chiar si pentru tari mai mici, in tarile cu populatie numeroasa avem de ceva vreme mii sau zeci de mii de infectari zilnice raportate de autoritati.
Tot ce vedem astazi nu e nou. Am asistat la o situatie asemanatoare si in timpul gripei spaniole din 1918. In 1918 pandemia a fost extrem de puternica la inceput, in cateva saptamani ajunsese sa domine mare parte din cea mai puternica natiune, America. S-a raspandit peste tot in lume. S-au luat si atunci masuri de distantare, de purtare a mastii, de prevenire a raspandirii infectarilor. In toamna acelui an pandemia parea ca este pe sfarsite, numarul cazurilor scazuse destul de mult.
Ce au facut oamenii? Ca si acum, s-au intors la viata lor normala, s-au redeschis toate afacerile, statul a incurajat o viata normala. Toata lumea a uitat intr-o clipa tot ce se intamplase, cei care aveau deja decese in familie isi plangeau mortii, dar se reintorceau la munca, la treburile lor.
Asa au aparut iar grupuri mari de oameni, intruniri, intalniri, salile au fost pline peste tot. Oficialii avertizau, ca si acum, ca numarul cazurilor va creste in lunile ce aveau sa urmeze.
Bucuria si euforia oamenilor nu putea fi oprita pentru ca doar ce se terminase Razboiul, restrictiile erau ceva deosebit la vremea aceea, nu mai fusese asa ceva prea recent ca oamenii sa stie deja cu ce se vor confrunta in viitor…
Si a venit valul trei foarte puternic si neiertator. Toata primavara lui 1919 am avut valul trei, in iarna lui 1920 a fost valul patru. A cui a fost vina? Autoritatile americane cel putin au dat vina pe oamenii care nu au tinut cont de nimic si s-au infectat rapid.
Valul trei a lovit puternic Australia, unde a ucis 12.000 de oameni, dupa ce s-a ridicat carantina maritima, iar de acolo infectarile au aparut in Europa si SUA. La inceput valul trei a afectat mai rau Spania, Mexic, Marea Britanie, Serbia, unde s-au inregistrat sute de mii de morti. In SUA au fost doar focare separate prin Los Angeles, New York City, NasVille, San Francisco, St. Louis sau Memphis. In primele sase luni ale lui 1919 rata mortalitatii in SUA ajunsese la zeci de mii de decese.
Nu exista vaccin pentru gripa, nu prea era inteles deloc aspectul epidemiologic complex al unei pandemii pe atunci. De abia in 1945 au putut primi vaccin sigur cei din populatia generala. Ca si acum, si atunci oamenii asteptau sa se intoarca la viata normala si nu mai tineau cont de nimic. Nici macar in momentul in care au fost iar cazuri multe nu au renuntat imediat la viata „normala” si au continuat sa sfideze regulile impuse.
Spre deosebire de evenimentele din 1918 si anii ce au urmat, acum avem vaccin, intelegem mai bine cum stau lucrurile cu SARS-CoV-2 si variantele sale, avem tehnologie, stim ca distantarea sociala e eficienta, stim ca masca salveaza vieti. Dar pare ca nu am invatat nimic din pandemia din 1918, nici macar din zeci de informatii care circula peste tot pe Internet.
Valul patru este deja in desfasurare peste tot in lume, va urma si un val cinci posibil si pandemia de COVID-19 va dura mult mai mult decat cea de gripa spaniola. Concluzia: mai bine masuri restrictive si atentie sporita la raspandirea virusului decat relaxari peste relaxari in speranta ca pandemia se va termina si vom reveni la vietile noastre normale…