Pe harta lumii sunt o multime de tari care nu ne sunt cunoscute. De unele am auzit, dar nu stim prea multe despre ele, de altele nici macar nu am auzit. E firesc sa se intample asa pentru ca sunt oricum prea multe tari si nu avem cum sa le stim pe fiecare in parte.
Numai ca unele state sunt ciudate, din perspectiva culturii sau a modului in care traiesc oamenii acolo, din perspectiva atmosferei locale. Cu cat nu stim mai multe lucruri despre ele, cu atat ne atrag mai mult.
Fiecare tara are ciudateniile sale. E o chestiune mai degraba de perceptie. Pentru cei care locuiesc acolo nu e nimic anormal ce se intampla pe teritoriul tarii lor, dar pentru turisti sau pentru cei care privesc din afara tarii totul e nou si e ciudat. Diferentele legate de cultura, de raportarea la realitate, de modul in care oamenii au ales sa traiasca acolo si sa isi gestioneze viata de zi cu zi, toate contribuie la crearea acestei „ciudatenii”.
Nu avem o scala a ciudateniei, insa putem vedea, la o analiza atenta, ca avem cel putin cinci tari care ar fi pe primele locuri intr-un top al ciudateniei.
1. Bhutan. Regatul Bhutam e cunoscut in toata lumea pentru legatura stransa pe care o are cu… fericirea. Unul dintre regii Bhutanului a ramas celebru pentru doua proprozitii care au reusit sa defineasca pentru totdeauna directia in care s-a indreptat Bhutanul: „Nu credem in Produsul National Brut. Fericirea nationala bruta este mai importanta”. Fericirea nationala bruta a devenit deja filosofia Bhutanului. Face parte din Constituia de acolo si locuitorii au si vor avea mereu multe lucruri bune in viata lor ca sa fie fericiti.
Pe o suprafata mare in Bhutan gasim paduri, munti cu manastiri, rauri si ape cristaline si asezari antice. Cei care au vizitat macar o data Bhutanul l-au denumit pe buna dreptate ultimul Shangri-La. Unde avem temple gasim si simboluri falice uriase, decorate, acelasi simboluri apar insa si la case, la cladiri guvernamentale. Turistii platesc destul de mult pentru cazarea de acolo, insa conditiile in care ajung si imprejurimile fac sa merite suma lasata acolo.
2. Kazakhstan. Tara din centrul Asiei nu se afla degeaba pe aceasta lista. Bautura nationala de acolo e obtinuta din lapte fermentat de cal, se mananca fara probleme carnati din carne de cal. Cel mai popular sport din tara, Buzkashi, se joaca cu o carcasa de capra, care e lovita in timp ce jucatorii stau pe cai.
Kazakhstan e a noua cea mai mare tara din lume si e „casa” pentru 130 de nationalitati. In cele mai mari orase de acolo, Almaty si Astana, vedem zgarie-nori cu design futurist, muzee dedicate erei sovietice. Prea multe contraste intr-un singur lor si de aici si ciudatenia aplicata de orice turist sau individ care vrea sa stie mai multe despre Kazakhstan.
3. Coreea de Nord. Un stat cvasi-comunist, Coreea de Nord are ciudateniile ei. Si sunt cam multe. Turistii pot „intra” in tara si o pot cunoaste prin Beijing. Insa guvernul are grija sa supravegheze orice miscare si trebuie sa te conformezi la tot ce ti se spune, asta daca vrei sa mai stai prin tara.
Peste tot vei avea dupa tine reprezentanti ai guvernului, vei auzi ce vrei si ce nu vrei despre istoria statului in care te afli, si vei vedea doar ce vrea guvernul sa vezi. Vizele se obtin doar in Beijing, se mai fac tururi prin Coreea de Nord, dar sunt strict supravegheate si nu prea poti face mai nimic din ce ai face intr-o tara normala.
Totul pleaca de la nevoia constanta de control a conducerii de acolo, dar si de la o teama de o asa numita „democratie” care ar strica tot ce a construit Coreea de Nord in ani intregi. Si mai e si teama de nou si de turistii care vin din culturi mult prea „libertine”.
4. Belarus. Aflat intre Rusia si Polonia, Belarus nu a vrut sa intre in UE dupa ce caderea Uniunii Sovietice a devenit o realitate. Belarus a ales sa se izoleze, desi mai toti vecinii sai au aderat la UE. Capitala Belarusului, Minsk, a fost ars de 18 ori.
Si daca asta nu e ciudat, intr-un oras modern inca mai gasim statui din beton, memoriale dedicate Uniunii Sovietice si ideilor sale, dar si castele impunatoare care palesc cumva odata ce sunt alaturate unor claridi care inca mai tin de un comunism deja apus. Mai avem si un Muzeu al Malformatiilor Corpului Omenesc, dar si niste localnici care nu prea te privesc cu ochi buni daca vii din tari „prea moderne”.
5. Armenia. Armenia e tara unde sahul e materie obligatorie la scoala. In clasele primare toti copiii invata sah si aceasta materie e la fel de importanta precum istoria sau matematica. E un fel de obsesie nationala, asa ca e bine sa fii pregatit pentru o provocare venita din partea elevilor, care vor sa isi testeze cunostintele de sah.
La nord Armenia se invecineaza cu Georgia, la sud cu Iranul si Turcia, asadar are o pozitie geografica destul de ciudata. Capitala sa, Yerevan, mai este cunoscuta si ca orasul roz. De ce? Pentru ca acolo vom gasi cladiri antice construite din roca vulcanica…roz. Armenia are o istorie crestina bogata, multi armeni inca mai cred ca Arca lui Noe se afla undeva in gheata de pe Muntele Ararat. Si daca vrei sa vezi o bucatica din Arca o poti admira in Muzeul Catedralei Etchmiadzin.