Multe gari sunt adevarate opere de arta in marime naturala si merita vizitate macar o data in viata

Cand ajungi in gara te astepti sa gasesti o zona de asteptare, o cladire mai mult sau mai putin impunatoare si cateva bancute pe care sa astepti linistit venirea garniturii de tren care te va duce spre destinatia preferata. Numai ca unele gari din lume sunt mult mai mult decat locul unde vin trenul si unde mergi ca sa astepti persoanele dragi. Sunt adevarate minuni arhitectonice, obiective turistice de neratat cu un aspect si un design impresionant…

De cate ori nu ai fost intr-o gara si ai fost dezamagit de modul in care arata si de aspectul invechit, parca abandonat pe care l-a capatat in timp? Daca vrei sa ai cu totul alte experiente si sa vezi ce inseamna o gara moderna, cu toate ca are o vechime destul de mare, bine intretinuta si ingrijita poti vizita oricand garile din lista de mai jos. Pregateste aparatul de fotografiat, telefonul si fii pregatit sa descoperi cateva dintre cele mai frumoase si mai interesante gari din lumea-ntreaga.

Gare du Nord, Paris. Este o minune arhitecturala. Deschisa in 1864, Gare du Nord cucereste prin simplitate si, paradoxal, printr-o complexitate pe care o vezi doar daca ii studiezi cu atentie interiorul si exteriorul. Gare du Nord este una dintre cele mai vechi gari din lume, dar si una dintre cele mai aglomerate mai mereu. Designul constructiei ii apartine lui Jacques Hittorf, care a avut ideea de a realiza o asemenea gara in 1861 abordand un stil neoclasic modern cu o fatada decorata cu 23 de statui ale unor sculptori faimosi, fiecare dintre acestea personificand o destinatie unde poti ajunge daca folosesti trenurile care trec pe acolo.

São Bento, Porto. Construita in 1896, in orasul Porto, pe coasta nord-vestica a Portugaliei, gara are un aspect renascentist fracez si uimeste prin detaliile foarte bine gandite si puse in practica si prin impozanta. Inaugurata oficial de abia in 1916, pe locul unei manastiri, gara are peste 20.000 de placi deosebite care acopera aproape intreg atriumul. Ideea a apartinut artistului Jorge Colaço si s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune pentru acest tip de cladire ce urma sa fie data in folosinta. In prezent, gara este frecventata atat de catre turisti, cat si de catre cei care folosesc mai mereu trenurile de acolo.

Gara Kanazawa, Kanazawa. Este o gara uriasa si importanta din Kanazawa, Japonia. La intrarea sa este un fel de dom din sticla numit Domul Motenashi, care arata ca o umbrela uriasa, amplasat la intrarea estica. La exterior gara are o usa din lemn Tsuzumi-mon, cu un design bazat pe tobele japoneze traditionale, tsuzumi. Zona in care e amplasata gara a devenit un cartier de cumparaturi foarte aglomerat, avand in jur tot felul de cladiri uriase destinate cumparaturilor de tot felul.

Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai. Se afla fix in „inima” Mumbaiului, este o gara din secolul 19, cunoscuta peste tot in lume datorita mixului arhitectural deosebit. Se imbina elemente traditionale indiene cu stilul gotic victorian, si de aici si aspectul impresionant pentru oricine o vede pentru prima data. Construita in 1888, gara aminteste de pre-independenta si e unul obiectiv istoric si cultural deosebit de important in Mumbai. Daca te vei plimba putin prin gara si prin jurul ei vei intelege de ce multa lume vine pana aici doar ca sa o admire si sa o fotografieze. E unicat si asta atrage zeci de oameni care isi doresc sa o vada si sa o admire.

Grand Central Terminal, New York. E o minune arhitectonica datand din 1913. Este cea mai aglomerata gara din SUA si un obiectiv istoric pe care nu ai cum sa il ratezi cand te afli in New York. Fata cladirii de pe Strada 42 are un design Beaux-Arts, arcade uriase care sunt flancate de coloane corintene impresionante, avem si sculpturi uriase realizate de catre Jules-Alexis Coutan. Prima data cand ajungi sa o descoperi, gara din New York iti taie rasuflarea si te indeamna sa iei repede telefonul si sa fotografiezi o astfel de arhitectura plina de simboluri si de o frumusete cum rar ti-a fost dat sa vezi.

St. Pancras International, Londra. Gara a fost deschisa publicului in 1868, este o minune a ingineriei victoriene si are o arhitectura asa cum nu ai mai vazut la alte gari din lume. Arhitectura gotica victoriana uimeste de fiecare data, gara este cea mai eleganta din lume, este un obiectiv turistic apreciat si cautat in Londa si este poarta de acces catre Europa. Anual 45 de milioane de pasageri foloseau gara. Aici se afla si Eurostar-ul.

T-Centralen, Stockholm. Desi nu e o gara, ci o statie a metroului suedez din Stockholm, merita mentionata aici pentru ca este cea mai lunga expozitie de arta din lume-110 km lungime. A fost deschisa pentru public in 1957, e locul unde se intalnesc toate liniile de metrou, dar asta nu inseamna ca arta nu si-a facut loc printre peretii reci ai statiei. Toate locurile de asteptare sunt opere de arta, picturile de pe jos sunt exceptionale, peretii sunt si ei decorati cu motive florale, cu vita de vie albastra, opera lui Per Olof Ultvedt, datand din 1975. E mai mare dragul sa stai si sa admiri o asemenea capodopera asteptand metroul linistit intr-un peisaj desprins parca din operele de arta ale pictorilor de demult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *