Multe locuri de munca si industrii aparent simplu de gestionat sunt foarte periculoase pentru cei care lucreaza

Dupa ce termini un liceu, o facultate iti doresti sa obtii un loc de munca bine platit, sigur, unde sa te simti bine si sa iti faci treaba asa cum stii tu mai bine. Doar ca nu toate locurile de munca se incadreaza in aceasta imagine idilica si s-ar putea sa fii nevoit sa lucrezi si in joburi foarte periculoase. E bine insa sa le eviti cat de mult poti mai ales daca vrei sa traiesti linistit si sa scapi de un stres enorm zi de zi.

Locul de munca perfect este jobul la care mergi de placere, unde esti platit foarte bine si faci totul convins ca asta e lucrul pe care il vei face si de acum inainte. Numai ca joburile perfecte nu sunt la fel pentru toata lumea. Unele joburi s-ar putea sa iti fie pe plac, dar sa fie foarte periculoase si sa implice multe sacrificii.

Doar daca analizam in fuga rata mortalitatii la cele mai periculoase joburi din lista de mai jos ne vom da seama ca locul de munca nu e intotdeauna o oaza de bine si de relaxare, de unde mai pleci si cu bani si cu niste relatii foarte serioase.

  1. Sudor subacvatic. Este extrem de periculos sa sudezi sub apa. Socuri electrice, raul de spatiile in care de abia poti respira, inecul cand apar avarii la spatiile unde stai pentru a putea suda, toate fac din aceasta meserie una dintre cele mai periculoase din lume. Rata mortalitatii este de 15%, de 1.000 de ori mai mare decat cea din cazul fortelor de ordine.
  2. Pescar/pescuitul. Valuri uriase, pericole la tot pasul, echipamente foarte grele si toate sansele posibile sa aluneci si sa te trezesti cu fracturi de tot felul. Asa s-ar putea descrie conditiile de lucru pe care le au pescarii profesionisti. Pescuitul comercial este extrem de pericolos, are o rata a mortalitatii de 117 pescari decedati la 100.000 de muncitori/pescari. Plus ca se lucreaza ore in sir fara pauza, in conditii vitrege si riscul de dezastru pandeste la tot pasul.
  3. Exploatare forestiera. Orice job din industria exploatarii forestiere, unde lucrezi cu lemn de toate marimile si greutatile este foarte periculos. Rata de mortalitate este de 50 decese la 100.000 muncitori implicati in exploatarea forestiera. Ai conditiile meteorologice periculoase, echipamente periculoase, copaci, lemne uriase pe care trebuie sa le prelucrezi, sa le transporti, copaci care pot sa cada oricand peste tine. De aceea jobul de exploatator forestier este printre cele mai periculoase din lume.
  4. Pilot. Esti bine platit, dar risti enorm odata ce ai decolat si te afli la mii de kilometri in aer. Rata mortalitatii este de 57 decese la 100.000 de piloti. Pilotii lucreaza ore in sir, chiar si noaptea, au foarte multe curse de facut, risca la fiecare zbor, au probleme cu trombozele, cu deshidratarea, cu iritabilitatea si reactiile greu de controlat din cauza stresului. Plus ca pot sa cedeze avioanele oricand, sa se intample accidente aviatice si dezastre in aer care nu pot fi prevenite sau anticipate.
  5. Gunoier/colector de deseuri. Este un job foarte periculos, ai mereu fel de fel de materiale si substante langa care te afli, poti oricand sa te trezesti in mijlocul unui accident. In permanenta cei care se ocupa de deseuri si gunoaie lucreaza cu echipamente foarte grele, complexe, periculoase, rata de mortalitate in randul lor ajunge la 33 de decese la 100.000 de muncitori in domeniu. E mult mai mare decat in cazul politistilor, muncitorilor din constructii sau minerilor.
  6. Foraj petrolier in larg. Extractia de petrol e un job extrem de periculos. Se poate face onshore si offshore, riscurile sunt foarte mari, se lucreaza cu echipamente foarte periculoase, grele, cu materiale periculoase. Un muncitor in domeniul forajului petrolier in larg are sanse de sase ori mai mari sa moara decat un muncitor obisnuit.
  7. Ghid montan. Este responsabil de siguranta celor care vor parcurge anumite trasee montane, el trebuie sa verifice si sa parcurga trasee periculoase ca sa isi dea seama care sunt si care nu sunt pentru turisti. Lucreaza si cu echipamente periculoase si pot oricand sa aiba accidente sau sa se rataceasca in incercarea de a oferi turistilor cele mai bune conditii de drumetie.
  8. Fabricant de microcipuri. Este un job extrem de periculos, se lucreaza cu multe substante chimice periculoase. Muncitorii din fabricile de componente pentru calculatoare ajung sa aiba probleme respiratorii, cancer sau sa aiba sarcini pierdute si copii cu defecte congenitale, in cazul femeilor.
  9. Corespondent de razboi. Este un loc de munca extrem de periculos. Poti sa fii rapit, torturat, omorat, tinut captiv cu lunile si folosit ca „momeala”, poti sa ai bombe si rachete care iti trec la cativa pasi de tine, gloante si oameni care vor sa iti faca rau doar pentru ca esti acolo. Esti in permanenta dusmanul celor din zona unde exista un conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *