Tu cat ai fi dispus sa platesti pe o pictura, pe o opera de arta? Fiecare lucrare artistica, fiecare tablou evoca o varietate de emotii, poate fi piesa centrala dintr-o camera in care ti-e mai mare dragul sa intri si sa iti petreci timpul liber. Pentru multi colectionari si iubitori de arta pretul pentru un tablou cu semnatura celebra si cu o tehnica aparte de realizare pare sa nu fie o problema, oricat de mare ar fi el…
Licitatiile pentru opere de arta si cumpararea de lucrari cu valoare uriasa au fost dintotdeauna ca un magnet pentru cei care isi doresc neaparat sa isi completeze colectiile de arta. Daca unii renunta cand aud de preturile cerute sunt multi care ar da o avere pentru a avea macar o lucrare in casa. Dintre toate operele de arta vandute de-a lungul timpului sunt cateva care au iesit in evidenta prin pretul exorbitant cerut si oferit intr-un final pentru a se face schimb de proprietate si drepturi asupra picturilor respective.
Salvator Mundi, Leonardo da Vinci. Celebra pictura a lui Leonardo da Vinci s-a vandut cu pete 450 de milioane de dolari la o licitatie organizata de Christie in 2017. Nu se stie cine a fost adevaratul cumparator, el ramane anonim pana astazi, dar se crede ca ar fi colaborat cu printul saudit Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Ministerul culturii din Arabia Saudita detine drept de proprietate asupra picturii.
Salvator Mundi este si cea mai controversata pictura din lume. Multi au spus ca stilul picturii nu prea se aliniaza deloc cu stilul pe care il stim deja din mai toate operele de arta ale artistului. O analiza facuta de specialistii de la Louvre, in 2018, a dezvaluit ca pictura a progresat si au fost adaugate maini, brate mai tarziu. Oricum ar fi, aceasta este cea mai valoroasa si mai scumpa pictura din vremurile recente, pe care cineva si-a dorit-o atat de mult incat a ajuns sa dea milioane de dolari doar pe ea…
Interihange, Willem de Kooning. Willem de Kooning e „artistul artistilor”, cum a fost supranumit in epoca. Pictura la care ne referim acum este una abstracta expresionista, in ulei, pe panza. Cam toate operele sale de arta se bazau pe figuri comune, peisaje, natura moarta. De la picturi cu siluete feminine Willem de Kooning a trecut la peisaje ceva mai abstracte cu aceasta lucrare. Centrul picturii este roz, este o reprezentare a unei femei care se inclina pe un fundal aglomerat. Cel care a cumparat pictura celebra pentru 300 milioane de dolari este Kenneth C. Griffin, achizitia avand loc in 2015.
Jucatorii de carti, Paul Cézanne. Seria de tablouri „Jucatorii de carti” a fost realizata respectand stilul curentului post-impresionist, tablourile fiind realizate intre 1890-1895-sunt nu mai putin de cinci picturi, cu numar variabil de personaje si de picturi. Este o trecere fantastica de la dramatism si opere de arta colorate la calm si la un stil ceva mai asezat. Un tablou din cele cinci a fost cumparat de catre familia regala din Qatar pentru 250 milioane de dolari in 2011.
Nafea Faa Ipoipo?, Paul Gauguin. Este printre primele picturi ale lui Gaugain dupa calatoria sa, prima de altfel, in Tahiti, in 1891. In tablou putem vedea o femeie tanara din zona respectiva punandu-si o floare alba in par-floarea din par e semnal clar ca femeia e gata sa se marite-, alaturi de mama sa protectoare, care se afla si ea acolo.
La inceput a circulat zvonul ca un elvetian bogat a vandut pictura unui client din Qatar pentru 300 milioane de dolari. Dar in instanta s-a ajuns la concluzia ca pictura a fost vanduta cu doar 210 milioane de dolari, deci acest ultim pret este cel real.
Numarul 17A, Jackson Pollock. Pollock este lider in miscarea expresionismului abstract. Picturile sale realizate cu ajutorul tehnicii „picurarii”, in care se varsa vopsea pe panza pentru a transmite emotia prin miscare. Tabloul „Numarul 17A”, o pictura abstracta in care vedem un adevarat caleidoscop de culori pe o panza deosebita, este printre primele in care vedem aplicata aceasta tehnica unica.
Miliardarul Kenneth C. Griffin a cumparat pictura in 2015 pentru nu mai putin de 200 de milioane de dolari de la Fundatia David Geffen.
Purtatorul stindardului, Rembrandt. Este o opera de arta vibranta, poate cea mai reprezentativa pentru perioada maturitatii sale artistice, reprezentand un autoportret al artistului din 1636. Regele Angliei George IV a avut pictura la inceput, dar in 1844 a fost cumparata de familia Rothschild. Guvernul olandez a anuntat in 2021 ca vrea sa cumpere opera de arta de la familia respectiva pentru colectia nationala de arta. Pictura s-a vandut in 2022 pentru 175 milioane de euro, deci 198 milioane de dolari. De atunci in muzeele importante din Tarile de Jos poate fi admirata si descifrata pe masura ce pictura e plimbata de la un muzeu la altul.
No. 6 (Violet, Verde si Rosu), Mark Rothko. A fost finalizata in 1951, are in compozitie cele trei culori din titlu, fiecare avand o zona bine delimitata pe panza, culorile par ca intra una in alta la un moment dat, ca se pierd una in alta. Opera de arta s-a vandut in 2014 pentru 186 milioane de dolari, un nou record pentru pictorul care a fost incantat de tranzactie. Desi poate nu e la fel de valoroasa ca un Rembradt, de pilda, modul in care a fost realizat tabloul si modalitatea de imbinare a ideii artistice cu o cromatica interesanta, tehnica deosebita au transformat lucrarea intr-una foarte valoroasa pentru perioada in care a fost realizata.