Sa fii parte dintr-o comunitate este destul de dificil. Trebuie sa te supui unor reguli, sa traiesti in functie de niste directii clare ca sa fii acceptat si sa nu ai probleme in respectiva comunitate. Daca ti se pare ca in comunitatea in care traiesti lucrurile nu sunt deloc unele normale trebuie sa stii ca exista in lume comunitati inedite in care oamenii traiesc dupa cu totul alte reguli, comunitatile lor sunt deosebite din mai multe puncte de vedere.
Traitul in comunitate impune mai multe compromisuri. Si niste reguli clare pe care le ai de respectat daca vrei sa mai faci parte din comunitatea respectiva, daca nu vrei sa fii respins. Doar ca in anumite comunitati oamenii traiesc intr-un anumit mod fara sa fie constransi de niste reguli sau de compromisuri de facut. Iata in continuare cateva exemple de comunitati ciudate de care probabil nu ai auzit, unde traiesc totusi oameni fara nici cea mai mica problema si lucrurile sunt normale pentru cei de acolo…
Coober Pedy. Coober Pedy este un orasel australian cunoscut in intreaga lume nu pentru amplasarea sa, ci pentru bizarul comunitatii de acolo. Acoperit cu un praf rosiatic si cu destul de putini oameni, Coober Pedy ascunde un secret bine ascuns… la subsol. Peste 50 de procente din totalul populatiei din oraselul australian traieste sub pamant. De ce? Nu a fost vreun accident nuclear in zona sau vreun razboi. E vorba doar de soare, care e prea puternic vara si caldura e excesiva. Iarna frigul e napraznic, asa ca singura solutie de supravietuire este traitul in subteran. Ca sa poata vedea cum e sa traiesti sub pamant cei care viziteaza orasul pot merge la muzeul special amenajat sau se pot caza la un hotel subteran, care are cateva camere subterane adaptate pentru vizitatori.
Whittier. La prima vedere Whittier este un oras ca oricare altul din indepartata Alaska. Cei 200 de locuitori traiesc… sub acelasi acoperis. Cladirea de 14 etaje are de toate. Posta, Politie, o clinica, biserica, un loc unde iti poti spala hainele. Turistii care vin acolo din curiozitate sunt in numar de peste 700.000 de pe an, cu un numar ceva mai mare in lunile de vara, cand e si mai cald acolo. Iarna e atat de aspra acolo incat copiii se joaca doar in interior si merg la scoala prin niste tuneluri subterane. Daca mergi acolo cu masina vei trece prin cel mai lung tunel nord american, care se si inchide pe tipul noptii.
Hallstatt. Chinezii copiaza tot ce prind. Stii asta. Se poate vedea cu ochiul liber in Hallstatt, un proiect rezidential de lux din provincia Guangdong. Replica este gandita sa fie similara cu Hallstatt-ul austriac, un sit aflat in patrimoniul UNESCO. Locuintele arata intr-un mare fel, parca sunt din turta dulce, tot complexul a fost construit pe cand in China era totul in regula pe piata imobiliara. Nu prea au fost atat de multi oameni care sa locuiasca aici, dar turistii si fotogorafii au continuat sa tina comunitatea „vie” pana in ziua de astazi.
Setenil de las Bodegas. Fortareta araba la inceputurile lui, orasul din sudul Spaniei a fost construit pe stanci tocmai pentru a proteja locuitorii si bunurile de invazii. Cel mai bine descoperi Setenil de las Bodegas la pas. Mergi si pe cea mai veche strada din oras, Calle Herreria, gusta putin din vinurile excelente de acolo. Numele bodega face referire chiar la cramele din zona. Setenil de las Bodegas comunitatea de acolo este una destul de primitoare, desi orasul nu mai are atat de multi locuitori ca in alte vremuri…
Giethoorn. In orasul din Tarile de Jos vei gasi canale in loc de strazi. Linistea si zonele cu vegetatie din abundenta sunt ceva obisnuit in Giethoorn. Barcile si ambarcatiunile pe care le folosesc localnicii sunt silentioase, au motoare electrice si se deplaseaza extrem de lin pe luciul de apa. Iarna sau vara, comunitatea de acolo poate fi vizitata fara probleme, asta daca vrei sa ai parte de o experienta perfecta si de cele mai interesante clipe de relaxare.
Inchisoarea San Pedro. Incheiem cu un tip aparte de comunitate si un loc pe care nu ti-ai dori sa il vizitezi niciodata: inchisoarea San Pedro, La Paz, Bolivia. Inchisoarea si comunitatea de acolo a devenit faimoasa dupa ce un detinut britanic a inceput sa ofere tururi ghidate turistilor din oras prin anii 2000.
San Pedro a atras imediat un numar urias de turisti. Inchisoarea e total diferita, nu ai celule pentru detinuti, detinutii isi cumpara propriile apartamente. Toata inchisoarea e mai ceva ca un oras, ai si restaurante, un sistem de proprietati, imobiliare, are si o fabrica de cocaina activa. Dar ce se intampla cu detinutii mai saraci, care nu isi permit sa cumpere apartamente, sa aiba o viata de lux in „inchisoare”? Isi aduc familiile cu ei, aduna la un loc copiii cu detinutii. Sotiile si copiii sunt obligati sa traiasca cu tatii detinuti in inchisoarea San Pedro. Ziua copiii merg la scoala, parintii la munca, seara revin in „celulele” de lux.