Importanta cresterii economice nu trebuie subestimata niciodata…

Cresterea economica este o crestere vizibila in productia de bunuri si servicii in comparatie cu o perioada din trecut. Se poate masura in termeni nominali sau reali, masurarea cresterii economice e mai simpla daca ne raportam la Produsul National Brut sau Produsul Intern Brut. Cresterile economice sunt de dorit si apar in mod natural cand economiile nationale sunt pe un trend ascendent si bunurile si serviciile se produc si se vand intr-un ritm sustinut.

Ea dispare din orice discutie cand sunt crize economice si financiare sau cand productia si vanzarile nu reusesc sa fie suficient de mari cat sa genereze cresteri economice. O crestere economica depinde de incasari, dar si de modul in care guvernele gestioneaza economiile tarilor. De ce e importanta pana la urma cresterea economica si ce efecte poate avea, ce avantaje are pentru orice stat?

Auzim in permanenta despre crestere economica, despre economii care functioneaza bine si o au si despre economiile care nu reusesc sa atinga acest ideal. Cresterea economica nu apare peste noapte, trebuie sa se intruneasca mai multe conditii pentru a putea discuta despre o crestere la nivelul economiilor. De exemplu, trebuie sa avem productie mai mare de bunuri si servicii, vanzari mai bune, o forta de munca mult mai bine platita, care isi va face treaba mai bine. Dar foarte bine putem vedea cresteri economice daca avem si o economie care se afla pe un trend ascendent si care are mecanismele necesare sa isi mentina un echilibru intre toate procesele care determina cresterile economice.

Cresterile economice ajuta statele si asigura mai multe bunuri pentru cetateni. Se aplica taxe automate, statul poate sa aiba suficienti bani cat sa aloce resursele necesare pentru bunuri publice si servicii de care cetatenii chiar au nevoie, pentru educatie, sanatate, protectie sociala, servicii publice esentiale. Si cand ai crestere economica nationala ai si bani mai multi in buzunarele salariatilor, averea lor se mareste, traiesc mai bine si muncesc cu mai mult spor stiind ca sunt bine platiti, de unde si rezultatele mai bune ale muncii lor. Oamenii cheltuiesc mai mult cand exista crestere economica si reusesc sa aiba o viata decenta, fara lipsuri materiale. Accesul mai usor la bunuri si servicii publice a fost mereu baza pentru cresterea economica puternica.

Politica este esentiala pentru aparitia cresterii economice. Desi ai intalnit prin cartile de economie ipoteze potrivit carora economia si cresterea economica nu prea ar trebui sa fie asociate cu politica adevarul este ca fara politica nu poti sa speri la crestere economica. Politica e cea care dicteaza cum anume se intampla cresterea economica si unde sunt directionate beneficiile ei, inspre ce sectoare.

Doua tari ar putea fi exemple graitoare pentru legatura dintre politica si cresterea economica: Malaezia si Thailanda. Au avut cea mai rapida crestere economica din anii 1970 pana in anii 1990. Dar a venit criza financiara est asiatica si cele doua tari au luat o pauza de la cresterea economica. Te-ai fi asteptat ca dupa ce a trecut socul economic sa ai iar crestere economica, dar din cauza actorilor care nu au fost lasati sa contribuie la aparitia cresterii economice si din pricina interventiei politice cresterea nu a mai revenit. Greselile politice au urmari economice mereu, asa cum s-a intamplat si in tarile asiatice o perioada.

Investitiile si tranzactiile sunt si ele importante pentru o crestere economica. Cu cat mai multe investitii facute in tara, cu atat mai bine pentru economie si pentru o crestere economica estimata. Daca ai tranzactii dorite si de incredere poti avea crestere economica si fara institutii puternice prezente intr-o anumita tara.

Cresterile economica inclusive sunt un catalizator pentru transformarea structurala. Apar noi oportunitati economice si posibilitati cand ai cresteri economice sustinute, noi modalitati de a gandi o problema si noi tehnologii. Cresterea va influenta oricand evolutia si o va incuraja, va incuraja aparitia unor noi forme institutionale si a unor noi relatii sociale, societatea se adapteaza mereu la noul status quo. Transformarea necesita interactiunea diferitelor capitaluri cu noi abilitati tehnice de exploatare si explorare a zonelor si sectoarelor de interes. Tranzactiile „deschise” sunt cele mai bune pentru o crestere economica si un proces transformativ sustinut la nivel national, economic.

Transformarea structurala e foarte importanta daca vrei sa ai cresteri mai sustenabile. Economiile se vor axa pe producerea de bunuri si servicii valoroase, importante, cautate. Ai joburi mai bune, productie mai buna, muncitori mai buni si companii care nu mai au atat de multa nevoie de ajutorul statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *