Culturile locale sunt fascinante printr-un mix perfect de obiceiuri si traditii

De ce calatorim? Iata o intrebare pe care si-au pus-o o multime de aventurieri care au revenit din lungile lor escapade prin toate zonele interesante si incarcate de poveste. Calatoristul este mai ceva ca un sport, poate da dependenta.

Odata ce ai descoperi gustul calatoriilor si al descoperirii de locuri noi nu te mai opresti si incerci sa treci mereu la al nivel si sa vezi si mai multe. Calatoriile inseamna libertate, iesirea din zona de confort, inseamna si depasirea unor limite, lectii de viata pe care acasa, intre patru pereti sau intr-un birou nu le vei avea niciodata.

Pe langa toate astea calatorim pentru a avea experiente si a descoperi culturi minunate, noi, de care nici nu am auzit. Si e frumos, si e sanatos asa, iar culturi sunt suficiente si foarte diferite.

Te-ai intrebat cate tari diferite sunt in lume? Iti spunem noi, vreo 195. De aici rezulta, cu o matematica simpla, ca avem mii de culturi locale, nationale, astfel ca optiunile de descoperire si de interactiune totala cu respectiva cultura sunt imense. Unele culturi le stii deja din filme si din carti, altele au reusit sa ramana la fel de misterioase si sa fie foarte bine conservate, departe de ochii lumii curioase, in zone in care nu ajung prea multi oameni sau chiar deloc.

Ce au in comun aceste culturi? Originalitatea si simplitatea, uneori, dar si complexitatea lor si a oamenilor care fac posibila existenta cultura. Pentru ca, daca ne gandim mai bine, cultura se refera si la oamenii si la ceea ce pot face ei ca sa intregeasca tot ce tine de fenomenul cultural. Cele mai interesante culturi din lume le veti descoperi mai jos, alaturi de cateva detalii fascinante despre fiecare tocmai pentru a intelege de ce culturile lumii sunt atat de importante pentru cultura globala.

Huli, cultura din Papua Noua Guinee. Huli este unul dintre triburile faimoase din Papua Noua Guinee, o insula frumoasa din Oceania unde gasim sute de triburi unice, traditionale, unicat. Cei din tribul Huli sunt neinfricati, luptatori innascuti, au in zona capului diverse ornamente si isi picteaza fata foarte frumos, la fel si corpul cu un fel de lut sacru, Ambua, de culoare galbena si cu un rosu mai inchis.

In nas au un fel de tepi destul de ciudati, piele de sarpe in jurul fruntii si un fel de salbe din scoici in jurul gatului. Ca sa atraga doamnele din trib domnii au un fel de centura din cozi de porc. Cultura acestui trib este respectata si este mentinuta, se transmite din generatie in generatie si rezistenta la nou este destul de mare acolo.

Kazahi, cultura din Kazakhstan. E vorba de un trip de semi-nomazi care tot calatoresc prin munti si vai de prin secolul 15. Descendenti ai mongolilor si ai unor triburi din Asia Centrala, kazahii isi mentin traditiile si cultura neatinse. Cea mai faimoasa traditie a lor, alaturi de caii superbi folositi mai mereu, tine de vanatoarea cu vulturi. Este cea mai inalta forma de arta si de dedicare. Este si un festival anual in care este celebrata cultura si la care vedem si vulturi aurii care se inalta spre cer. Interesant este ca oamenii de acolo nu vad aceste traditii ca pe ceva deosebit si li se pare ceva comun, ceva ce trebuie respectat si e oarecum sfant pentru ei.

Rabari, cultura din India. India e si asa taramul misterului si al magiei, al culturilor incredibile. Unul dintre putinele triburi care a reusit de-a lungul anilor sa exprime excelent magia exotica a locurilor este tribul Rabari. Cei din trib se pare ca au migrat acum o mie de ani din Iran in India si au locuit acolo neincetat.

Au tatuaje, au bijuterii supradimensionate peste tot, adora sa fie mereu o aparitie. Femeile isi infrumuseteaza corpul cu simboluri magice, decorative si religioase. Barbatii se imbraca in alb, au bijuterii elaborate si au neaparat turbane. Cultura tribului este mentinuta cu sfintenie si inclusiv tinerii ajung sa aiba aparitii senzationale, invatati de parinti. Nu e o obligatie, dar cei din trib stiu foarte bine ca toate aceste simboluri au o insemnatate foarte importanta pentru ei si trebuie sa le poarte cu mandrie si demnitate.

Loba, cultura nepaleza. Tribul Loba se afla intr-o zona superba. Avem Regatul Interzis din Mustang, un regat uitat din Tibet, avem o zona izolata, la care cu greu ajungi, fix in Himalaya. Budismul este principala lor forma de manifestare a credintei in ceva, festivalurile religioase sunt la putere acolo si nu e doar festival, e vorba de adevarate manifestari foarte bine organizate. Festivalul tine cam trei zile si de multe ori sunt „curse de alergat demoni”. Multi membri ai tribului Loba cred inca in faptul ca pamantul este plat… Pana la urma isi vor da seama la un moment dat ca pamantul este si mai rotund un pic daca te gandesti doar putin la el…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *