Studiile postdoctorale pot fi o alegere inspirata daca vrei sa mai acumulezi experienta si cunostinte in domeniul ales la doctorat

Dupa terminarea facultatii si a unui masterat, care e deja ceva obisnuit astazi pentru toti cei care ajung sa intre la facultate, urmeaza inca doua optiuni pe care multi nu le mai iau in seama: doctoratul si postdoctoratul. Postdoctoratul permite celui care a finalizat doctoratul sa isi continue cercetarea si sa poata avea mai multa experienta in domeniul ales la doctorat, sa isi dezvolte abilitati esentiale pentru locul de munca vizat dupa scoala postdoctorala, de obicei o cariera academica. Cum gasesti insa o scoala postdoctorala potrivita pentru tine?

Odata ce te-ai inscris la scoala postdoctorala vei face cercetare, vei avea un mentor, te vei pregati temeinic pentru o cariera academica, daca asta iti doresti. Dar te va ajuta enorm si daca vrei sa ai un job normal, dar foarte bine platit. Nu ai o perioada fixa pentru scoala postdoctorala in general, nu e ca la licenta. Depinde de tara, de universitate, de finantare. Poti avea doi sau trei ani pentru postdoctorat, insa perioda se poate extinde in functie de multi factori. Daca vrei sa lucrezi in universitate faci mai multe postdoctorate pana sa ajungi sa poti aplica pentru un job universitar. Unele tari au o limita pentru perioada in care poti fi la scoala postdoctorala-Canada si Suedia iti permit sa ai cinci ani de postdoctorat. SUA nu are o astfel de limita…

Ce ai de facut ca sa iti alegi corect si cat mai bine scoala postdoctorala?

Gandeste-te la ce vrei sa faci mai departe, dupa ce ai terminat doctoratul. Cand ai terminat doctoratul si ai deja diploma de doctorat urmatorul pas firesc, daca vrei sa continui studiile, este sa te ocupi in continuare de cercetare in domeniul in care ai deja doctoratul. Si aici intervine scoala postdoctorala. Prin intermediul sau iti dezvolti noi abilitati, capeti noi cunostinte, descoperi noi zone de cercetare si incepi sa ai relatii cu oameni din domeniu, cu specialisti, sa inveti de la ei. Scoala postdoctorala nu e pentru toata lumea. Inainte sa faci acest pas e bine sa te gandesti la obiectivele tale si daca ele sunt aceleasi cu obiectivele propuse de scoala postdoctorala, da, te poti inscrie si la aceste programe de studiu. Ideea din spatele oricarei scoli postdoctorale este simpla: te specializezi in domeniul tau si incerci sa duci mai departe cercetarea, sa te implici mai mult pornind de la cei ai facut la doctorat. Tot timpul e bine sa te gandesti de la inceput ce vrei si ce asteptari ai de la scoala postdoctorala, sa vezi ce iti poate oferi in realitate scoala postdoctorala si daca tot ce ai gandit pana sa vezi programele de studiu este si ceea ce ti-ai dorit dintotdeauna.

Fa o lista cu o serie de optiuni din care sa alegi doar una. Inainte sa aplici pentru o scoala postdoctorala gandeste-te foarte bine la tot ce inseamna ea. Vezi daca poti sa faci fata la asa ceva, vezi care sunt cerintele, cauta cat mai multe astfel de scoli si incearca sa ai o multime de optiuni bine documentate la inceput ca sa poti mai apoi sa ramai doar cu doua. Si din cele doua te vei opri la scoala postdoctorala care iti aduce cele mai multe avantaje si ti se potriveste foarte bine. Uneori in scoala postdoctorala poti sa schimbi domeniul de cercetare, poti sa faci altceva decat ai facut in cadrul doctoratului. E bine sa ai de unde alege pentru ca alegerea pe care o vei face acum e foarte importanta.

Gaseste finantarea potrivita. La fel ca si la doctorat, si la scoala postdoctorala vei avea nevoie de finantare. Cea mai simpla metoda e sa gasesti un postdoctorat care iti permite sa ai si grant, o suma de bani, finantare pe care o vei putea folosi pe toata durata scolii. Granturile se acorda in functie de criterii diverse, asa ca fa o documentare solida inainte de a aplica pentru o scoala postdoctorala si vezi cat de bun e grantul oferit. Poti sa te finantezi singur, daca ai resurse, sa apelezi si la mediul privat, poti face orice doresti ca sa ai finantare cat mai buna si stabila si sa iti termini studiile. E important sa ai pe ce te baza pe toata perioada scolii postodoctorale si de aceea finantarea va fi primul tau obiectiv dupa ce ai cateva optiuni la dispozitie.

Contacteaza scoala postdoctorala. De multe ori vei gasi scoala postdoctorala la care vei aplica on-line. Insa de cele mai multe ori e nevoie sa contacezi direct scoala, sa discuti, sa ajungi la ea prin intermediul retelei de experti si cunostinte din domeniu. E important sa comunici direct cu membri din scoala postdoctorala, sa stabilesti un contact inainte sa aplici si sa afli tot ce trebuie sa stii despre scoala postdoctorala. Ai o imagine mai clara despre ce presupune, poti afla raspunsul la multe dintre intrebarile tale si ai si cele mai bune ghidari posibile de la oameni care poate lucreaza acolo sau cunosc foarte bine cum decurg lucrurile in scoala postdoctorala unde vrei sa aplici.

Finalizeaza totul in scris, cu un contract eventual. Dupa ce te-ai inscris la scoala postdoctorala ai putea primi si beneficii materiale, in functie de tara si de tipul de scoala postdoctorala aleasa. E bine sa stii si cum te va sustine scoala daca vei avea de calatorit, daca vor fi cheltuieli mai mari si daca vei gasi si intelegere de la cei din scoala postdoctorala pentru a acoperi tot ce ai nevoie ca sa termini studiile postdoctorale fara probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *