Telefoanele smart ne insotesc oriunde, le folosim in orice fel de context, acasa, la birou, pe strada. Pentru ca suntem atat de dependenti de telefoane si vrem sa le avem cu noi peste tot ajungem la un moment dat sa avem telefoane foarte periculoase pentru sanatatea noastra din cauza bacteriilor si virusurilor de pe suprafata lor.
In special ecranul telefonului ridica cele mai mari probleme in privinta igienei, intrucat acolo se pot ascunde colonii intregi de bacterii, ciuperci si alte virusuri periculoase pentru noi. Insa si carcasa sau husa telefonului, zonele atinse frecvent, toate se pot transforma in bombe cu ceas si ne pot face rau cand ne asteptam mai putin.
Ca sa nu ajungem sa ne infectam de la un banal telefon trebuie sa il curatam in mod corect, cat mai des posibil.
Telefoanele smart se afla pe primul loc intr-un top al celor mai simple metode de raspandire a bolilor. Virusurile pot sa supravietuiasca pe suprafetele lor pana la cateva ore sau chiar zile, asa ca nu e de mirare ca igiena telefoanelor trebuie sa fie mereu pe primul plan.
In noul context epidemiologic, igiena dispozitivelor este cu atat mai importanta cu cat noul coronavirus poate sa reziste pe suprafete din plastic sau din metal pana la sapte zile. De pe telefon virusurile ajung pe mainile noastre si de acolo pe fata, pe suprafetele pe care le atingem etc.
Si nici macar nu e dificil sa igienizezi si sa cureti telefoanele smart. Nu ai nevoie de accesorii profesionale. O carpa, o substanta speciala pentru ecrane si suprafete sensibile, niste servetele pentru telefoane, care contin oricum solutie pentru igienizare si curatare delicata si ai terminat treaba rapid.
In continuare iti prezentam pasii corecti de igienizare si de curatare pentru orice telefon smart. Daca ii vei respecta vei avea un telefon care arata impecabil, e curat si e igienizat, nu adaposteste o multime de bacterii si virusuri.
1. Scoate husa/carcasa telefonului si opreste dispozitivul. Inainte sa incepi igienizarea si curatarea telefonului indeparteaza accesoriile, huse carcase. Doar asa poti sa ai acces la dispozitiv si sa cureti corect si rapid toate suprafetele. Husele si carcasele se curata separat, se sterg cu o carpa umeda, cu substante speciale de curatare pentru telefoane si se lasa la zvantat.
E important sa nu lasi husele sau carcasele pe telefon pentru a putea sa cureti toate zonele in detaliu si sa te asiguri ca nu ramane mizerie, virusi, bacterii prin anumite locuri greu accesibile. Telefonul trebuie sa fie oprit pentru a nu risca sa atingi ceva de pe ecran sau sa ii deteriorezi contactele externe de la mufe sau alte tipuri de conectori. Nu incepe sa cureti telefonul cand acesta se afla la incarcat, asteapta pana cand e incarcat si scoate incarcatorul din el.
2. Foloseste o carpa din microfibra pentru a curata suprafetele telefonului. Odata ce ai acces la dispozitivul fara accesorii te poti apuca de curatarea lui/igienizare. Cu o carpa moale din microfibra indepartezi praful si alte reziduuri de pe ecran, de pe spatele telefonului si de pe laterale. Nu freca prea tare, incearca sa ai miscari circulare cand cureti ecranul si nu apara.
Carpa va indeparta rapid orice urma de murdarie fina si va lasa telefonul curat. Daca nu ai o carpa din microfibra poti folosi servetele speciale pentru telefoane, care au si substante speciale de curatare si de dezinfectare. Alege unele de calitate si aplica o presiune constanta si minima cand stergi ecranul sau spatele.
3. Utilizeaza substante pentru dezinfectarea telefonului. Dupa ce ai telefonul curatat cat se poate de bine poti sa treci sa igienizarea lui. Servetelele care contin dezinfectant, speciale pentru telefoane, sunt cele mai bune. Evita orice fel de substanta obisnuita de curatare pentru geamuri sau pentru alte suprafete, evita spirtul sau orice alta substanta bazata pe alcool in cantitati mari. Nu folosi in exces servetelele, lasa telefonul la uscat cel putin 10 minute dupa ce ai dat cu servetelele umede sau foloseste servetelele uscate din pachetul primit, din set.
Se poate sterge excesul de substanta de igienizare ramasa de la servetele cu o carpa din microfibra. Fereste intotdeauna porturile si orice fel de orificiu al telefonului.
4. Evita folosirea apei si a sapunului, a samponului, a gelurilor de dus. Da, stim, nu se gandeste multa lume la asa ceva cand vine vorba de telefon si de curatarea lui. Dar sunt unii utilizatori care s-ar putea sa incerce si aceste variante.
E interzis sa folosim sapun si orice fel de lichid care curata, dar care nu e destinat pentru telefoane. Fara apa fierbite si fara apa de niciun fel cand curatam telefonul. Asta e regula de aur. Nu curata telefonul decat cu substante sigure, recomandate de producatori.
Pentru igienizare si mai buna poti folosi lampi UV pentru telefoane, alte dispozitive moderne. Asa stii sigur ca nu mai ai niciun virus pe suprafata telefonului si vei ajunge sa cureti telefonul mai rar. Alta regula importanta: curata telefonul zilnic, cat poti de usor. Poti sa cureti telefonul „in profunzime” o data pe saptamana sau mai des in sezonul rece.
Vei avea mai putin de „muncit” la telefon daca eviti sa stai cu el in mana in mijloace de transport, cat esti pe strada, atunci cand nu ai nevoie de el, daca nu il iei la baie, chiar si cand esti acasa, daca il tii departe de bucatarie, unde riscul de contaminare „incrucisata” e foarte mare.