Increderea in sine este cel mai important pas spre o dezvoltare armonioasa in viitor

Daca micutul tau ar putea avea o superputere aceasta ar fi cu siguranta increderea in sine. Un copil care are incredere in sine va fi adultul care va reusi in viata si care va avea doar de castigat in orice context s-ar afla. Increderea in sine se formeaza pas cu pas, pe masura ce copilul si mai apoi tanarul ajunge sa aiba din ce in ce mai multe experiente din care invata importanta increderii in sine. Parintii contribuie la consoliderea increderii in sine si la trasarea unei directii pentru o incredere in sine cat mai puternica si mai bine construita.

Sa ai un copil care are incredere in sine si stie sa ia decizii singur, este sigur pe deciziile sale si este constient de “puterea” sa este idealul oricarui parinte. Increderea in sine nu apare din senin, ea se construieste si se “alimenteaza” pe masura ce copilul se dezvolta si ajunge la un anumit grad de maturitate. Parintele este singurul care poate orienta copilul si il poate ajuta sa aiba incredere in sine si in actiunile sale inca de la varste foarte mici. Ce putem face in calitate de parinti pentru copii cu o incredere in sine mult mai buna? Iata doar cateva posibile raspunsuri.

Fa un pas in spate. E poate cel mai important sfat pe care ti-l poate da cineva cand vrei sa „construiesti” o incredere in sine solida pentru copilul tau. Invata sa faci mereu un pas in spate si sa nu il mai ajuti atat de mult cand nu are nevoie neaparat de tine. Lasa-l sa isi asume riscuri, sa le inteleaga, sa faca alegeri, mai bune sau mai proaste, sa rezolve problemele care apar in viata sa asa cum stie, cum se pricepe. Poti sa intervii doar pentru a da o directie, pentru a incuraja un comportament, dar nimic mai mult. Asa il vei ajuta cu adevarat sa aiba incredere in sine si sa actioneze de unul singur fara sa ceara mereu confirmare si ajutor de la parinti.

Renunta la aprecieri care nu isi au rostul, fii sincer cu tine si cu micutul. Stima de sine se construieste si prin iubire impartasita si prin siguranta. Nu e nevoie sa ii spui mereu copilului cat de bun este, ce treaba buna a facut, mai ales daca il vezi ca incearca din rasputeri sa fie si mai bun. Ii vei face mai mult rau decat bine si ii vei da de inteles ca nu are de ce sa faca eforturi in plus sa isi depaseasca anumite probleme, sa vrea mai mult de la el. Increderea, sora cu increderea in sine, vine din experiente, din trairi, din incercari si esecuri, din incercari repetate pana cand totul iese asa cum isi doreste copilul. Practica va conta foarte mult, deci pune accent pe ea si lasa copilul sa faca tot ce doreste fara sa ii mai spui de atatea ori cat de bun si de fantastic este el.

Lasa copilul sa faca propriile alegeri in viata. Nu mai alege tu pentru el mereu. Ei trebuie sa fie in stare sa isi dea seama de consecintele actiunilor lor si sa se fereasca de cele care le pot face rau. Daca vei alege mereu tu, parintele, pentru copil cand va fi fara tine sau nu vei mai avea cum sa ii dai sfaturi, sa il indrumi in directia corecta copilul nu va mai fi in stare de nimic si va cauta mereu un sprijin, confirmari, te va cauta si nu va face nimic fara cuvantul tau, fara directiile tale.

Lasa copilul sa te ajute la treburile casei. Copiii au nevoie de oportunitati, de momente in care pot sa isi demonstreze competentele, abilitatile si in care sa se simta valorosi, sa isi puna contributia in valoare. Cere copilului sa te ajute oricand ai nevoie si sunt actiuni pe care le poate face. In bucatarie, in sufragerie, la curatenie, la pregatirea mancarii, oriunde crezi ca vei putea avea un ajutor real de la copil. Nu conteaza varsta, cu cat incepi de la varste mici, cu atat vei avea un tanar cu incredere in sine la un nivel bun, un copil care va sti ce are de facut si va fi increzator in propriile forte, in propriile valori indiferent de situatia in care se afla.

Incurajeaza-l sa isi urmareasca interesele. Invata-l sa isi asume sarcini care ii plac, sa le duca pana la capat si rezultatele sa fie cat mai bune. Nu conteaza ce vor face, sa termine fiecare sarcina pe care o au si sa se simta bine la final, odata ce au ajuns la rezultatul dorit. Cand realizeaza orice sarcina ar trebui sa se gandeasca la propriile sale interese si sa incerce sa obtina ce e mai bine pentru el, sa aiba rezultatele cele mai bune pentru el.

Lasă un răspuns