Culturile noi pot fi descoperite intr-o multime de moduri creative

Cultura. Auzim mereu referinte la ea, incercam sa o intelegem cum putem, o cautam peste tot unde calatorim, vrem sa o descoperim si sa ii aflam secretele. Greu de definit si de oferit o imagine foarte clara despre ce inseamna. Insa putem sa o descoperim usor prin metode banale.

Cultura este, pe de o parte, totalitatea valorilor materiale si spirituale pe care omenirea le-a creat, dar si a institutiilor care fac posibila comunicarea valorilor. O alta definitie acceptata pentru cultura este urmatoarea: cultura este mostenirea transmisa prin intermediul codurilor de comunicatie, de la scris la cuvinte si arte, mass-media, media interactiva. Se transmit gesturi, cunostinte, ritualuri, religie, norme abstracte. Ne insusim notiuni ce tin de cultura si cultura insasi prin reflexe, imagini si cuvinte, prin obiecte, carti, reguli, peisaje, chiar numere.

Complicat, nu? Dincolo de definitii si interpretari, cultura este reprezentativa pentru o tara, o regiune, un popor. E bine sa cunoastem si sa descoperim cat mai multe culturi diferite. De ce? Vom avea idei noi aparute in urma interactiunii cu respectivele culturi, ne putem descoperi pasiuni, putem pune bazele unor relatii, ne dam seama cat de importanta e cultura si ce se poate face cu ea, la ce ne ajuta.

Cum putem descoperi si intelege culturi diferite din lumea intreaga? Foarte simplu.

1. Citind romane care au loc in tarile respective, care aduc parte din cultura tarii in paginile cartii. Fictiunea este buna pentru a incepe sa intelegi mai multe despre culturi din toata lumea, ai la dispozitie plimbari nesfarsite prin tari si orase unde ai fost sau unde nu vei ajunge prea curand, dar despre care stii deja totul, cel putin pe partea de cultura. Ai detalii despre cultura de acolo, poti trage propriile concluzii, poti experimenta cultura „la prima mana”, exact asa cum s-ar intampla daca ai calatori in zonele respective.

E important ca romanele, cartile citite sa fie de calitate, sa fie bine documentate si sa fie scrise cat mai bine pentru a putea intelege tot ce se poate despre o cultura pe care de abia atunci o descoperi.

2. Citind intr-o limba straina orice carte care prezinta si aspecte culturale. Aici e bine sa citim carti originale, care nu sunt traduse, sa cautam autori care vin din culturile respective si pot sa expuna cu nuantele specifice tot ce tine de o cultura pe care o cunosc si o inteleg foarte bine. Nuantele lingvistice foarte fine pot dezvalui o multime de lucruri despre cultura si transforma descoperirea sa intr-o activitate foarte placuta si relaxanta. Chiar si invatarea unei limbi straine doar pentru a putea citi carti originale este alt mare castig in drumul spre intelegerea unor culturi diferite de cea in care te-ai nascut.

3. Citind bloguri de calatorii. In ziua de astazi e foarte simplu sa gasesti bloguri de calatorie, sunt o multime de oameni care documenteaza si prezinta intr-o maniera excelenta tot ce traiesc in timpul vacantelor, excursiilor. Cu fiecare rand parcurs reusesti sa „plonjezi” intr-o cultura pe care, poate, nu ai inteles-o la momentul in care ai dat prima data de ea sau intr-o cultura pe care de abia atunci o descoperi. Experientele imersive si detaliile autentice puse in articolele de pe blog, imaginile si chiar cateva crampeie audio din atmosfera din zonele respective, toate vor fi perfecte pentru a veni in contact cu o cultura diferita.

4. Vizionand documentare tematice. Pe marile platforme de streaming sunt foarte multe documentare despre tari si zone de pe Glob cu povesti fantastice. Ai aspecte culturale si sociale de acolo, ai sunet, imagine, vezi diverse obieciuri, vezi cum se traieste acolo, auzi oameni vorbind, vezi ce fac zi de zi, ce traditii exista. Contactul cu o cultura straina este mult mai simplu cand ai imagini video si vezi „de aproape” tot ce se intampla acolo.

5. Privind vloguri de calatorie. Daca vlogerii urmariti petrec suficient de mult timp acolo ai toate sansele sa vezi tot ce iti trebuie ca sa intelegi cultura locala. Multe canale de pe marile platforme de streaming au deja serii de vloguri care se ocupa doar de cultura din diverse tari si o explica, o prezinta pe intelesul tuturor. Si mai bine este sa cautam canale ale unor cetateni de acolo, care ne pot ajuta sa fim mai aproape de tot ce inseamna cultura de acolo.

6. Ascultand un podcast, un audiobook. Nu doar imaginea in miscare sau fotografiile ne ajuta sa descoperim alte culturi, ci si sunetele ne pot ajuta enorm cand vrem sa avem o experienta imersiva in urma careia sa intelegem mai bine ce e cu o anumita cultura. Sunt o multime de variante pe care le putem incerca, avem de unde alege si aici, o limba de circulatie internationala sa cunoastem si putem incepe sa invatam cat mai multe despre culturile dorite.

7. Facand voluntariat. Iar daca vrei experienta imersiva cu adevarat si cat mai multe experiente culturale inedite trebuie sa fii voluntar. In fiecare an sunt organizatii care cauta voluntari si care te ajuta sa ajungi in tarile dorite si sa faci ceva pentru comunitati. Calatoresti, afli tot ce vrei despre cultura locala, discuti cu oameni, iti faci prieteni si ajuti, descoperi cum se traieste acolo si ce fel de cultura este in zona. Ce ti-ai putea dori mai mult?

8. Incercand bucataria specifica unei tari, unei culturi. Mancarea dintr-o tara este intotdeauna in stransa legatura cu istoria, politica si valorile de acolo, ea reflecta tot ce tine de cultura mai bine decat ti-ai inchipuit. Indiferent ca mergi la un restaurant cu specific sau cauti retete pentru acasa din anumite tari si le incerci, contactul direct cu o parte din cultura de acolo este excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *