Un politician bun stapaneste foarte bine arta oratoriei. Discursul este principala sa arma in cursa pentru o functie, cu el poate sa atraga publicul tinta si tot cu el poate sa ajunga mai aproape de oamenii pe care ii are in vedere, viitorii alegatori.
Discursul politic este unul dintre cele mai dificile tipuri de discursuri, trebuie sa integreze o multime de elemente ca sa fie convingator si eficient. Politicienii cu vechime reusesc dupa ani buni de practica si „antrenamente” sa gaseasca formula perfecta pentru discursul politic. In construirea unui discurs politic foarte bun se poate tine cont de cateva repere importante ce tin de comunicare si de modul in care se transmite mesajul vizat.
Indiferent de functia pe care o vizeaza, politicianul trebuie sa stie de la inceput cum sa vorbeasca cu viitorii alegatori, cum sa transmita un mesaj clar, coerent, cum sa exprime tot ce vor sa faca pentru o anumita cauza, pentru un anumit tip de public. Discursul politic este instrumentul prin intermediul caruia politicianul poate sa isi atinga toate scopurile. Un discurs politic eficient este tinta lui, e cea mai rapida metoda prin care un politician poate sa comunice si sa se faca inteles.
Sa ajungi la un discurs politic foarte bine conturat si convingator este destul de dificil. Chiar si politicieni cu experienta pot sa aiba probleme cu gasirea unui discurs cat mai bine adaptat si personalizat in functie de obiectivele pe care le au. Sunt totusi si cateva sfaturi utile de care poti tine cont daca esti politician la inceput de drum sau cu experienta si vrei sa ai un discurs mereu in avantajul tau.
1. Alege o abordare conversationala pentru discursul politic. Nu incepe discursul politic direct, incearca sa introduci audienta in esenta discursului. Incepe cu o poveste amuzanta, cu niste aprecieri legate de o situatie ce are legatura cu ce vei spune. De exemplu, Barack Obama a inceput un discurs politic dupa alegerile din 2008 foarte simplu, spunand „Stiti, ei au spus ca aceasta zi nu va veni niciodata”.
2. Personalizeaza discursul politic. Include in discurs referinte la viata personala, povesti personale. Publicul va reactiona imediat si va empatiza cu povesti obisnuite, cu povestiri despre viata celui care vorbeste. Daca vrei sa ajunga mai rapid mesajul la cei care urmeaza sa ia o decizie in privinta ta contruieste tot discursul in jurul unei idei personale, in jurul tau si al vietii tale.
3. Fii concis si indeamna la actiune. Nu conteaza pentru ce pregatesti discursul politic. El trebuie sa fie concis, clar, sa transmita multe lucruri in cuvinte putine. Lumea se plictiseste daca ai un discurs politic plin de detalii, de fraze care nu se mai termina, de lucruri puse in discurs doar pentru a fi cat mai lung si mai credibil. Abraham Lincoln a avut in Discursul de la Gettysburg doar 10 propozitii si a intrat in istorie rapid, a convins.
De asemenea, un discurs politic eficient indeamna la actiune. Publicul trebuie sa faca ceva, sa actioneze intr-un fel ca sa ajungi sa iti indeplinesti scopurile. Doar de asta ai gandit un discurs public, ca sa influentezi o decizie, sa o aduci pe directia corecta, directia de care ai nevoie in calitate de politician.
4. Foloseste un limbaj simplu, cuvinte simple, nimic sofisticat. Claritate si autenticitate. Asta ai nevoie in orice discurs politic eficient. Evita prea multe exprimari pretioase, prea multe neologisme, dar foloseste cuvinte cat mai usor de inteles, o topica mai putin ambigua, poti folosi si inversiunea, dar nu de prea multe ori. Cel care asculta discursul trebuie sa il retina, sa il inteleaga si sa poata sa primeasca mesajul corect, pe care tu, politicianul, vrei sa il transmiti.
5. Atentie la ritmul vorbirii. Cele mai faimoase discursuri politice au fost livrate intr-un anumit ritm al vorbirii, linistea, pauzele au avut rolul lor. E mai bine sa ai un discurs politic in care alternezi un ritm alert cu unul mai lent in privinta vorbirii decat sa ai un discurs monoton, rostit fara niciun fel de schimbare de ritm.
6. Alege o tema unica pentru discursul tau. Nu incerca sa atingi mai multe subiecte in acelasi discurs pentru ca nu vei reusi sa iti atingi scopul. O singura tema si un discurs centrat in jurul temei respective va fi o abordare corecta. Publicul se va concentra mai usor si va intelege mai bine discursul politic daca e doar o singura tema.