Trecerea de la un sezon la alta e periculoasa pentru organism si trebuie sa fim pregatiti sa ii facem fata cat mai bine

Schimbarile de temperatura si de vreme aparute odata cu trecerea de la un sezon la altul ne pot afecta organismul si capacitatea sa de aparare. Sistemul nostru imunitar va face fata mai greu atacurilor odata cu venirea altui sezon si cu trecerea graduala de la temperaturi mai mari la unele mai mici.

Ca sa ne ajutam organismul sa ramana sanatos si la trecerea de la un anotimp la altul putem face cateva schimbari minore in viata noastra, dar de efect. Care ar fi acestea? Veti afla din articolul de mai jos.

De cele mai multe ori, cand trecem de la un sezon la altul ne trezim si cu raceli, cu o sanatate care nu mai e la fel de buna ca in perioadele mai calde. Organismul nostru sufera atunci cand se schimba vremea, cand anotimpurile se schimba si ele. Putem avea temperaturi foarte mici dimineata si ne imbracam gros, dar ziua e mai cald si transpiram, mai renuntam la haine, doar pentru a avea seara iar nevoie de ele.

Sistemul imunitar slabeste, nu mai poate sa tina piept ca inainte virusurilor sau microbilor care ne ataca in permanenta organismul. Si asa ne imbolnavim, ajungem sa avem si raceli, nu ne simtim bine, nu ne putem bucura de zilele inca frumoase de toamna sau de iarna tarzie, de exemplu. Ce e de facut pentru a ramane sanatosi si cand se schimba sezoanele peste an?

Mananca cat mai multe fructe, legume de sezon, si cat mai putine alimente procesate. La trecerea brusca de la un sezon la altul organismul nostru are de suferit. Sistemul imunitar nu mai poate face fata atat de bine atacurilor din exterior daca nu il ajutam si nu avem o alimentatie corecta. Cat mai multa vitamina C, asta recomanda medicii cand trecem de la un sezon la altul, si vitamina C o putem lua din dovleac sau din fructe de sezon, mere, de exemplu, din citrice. Orice legume verzi, legume de toamna sunt perfecte pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

De preferat sa le consumam crude si in salate diferite, cat mai putin procesate. Alimentele procesate sunt de evitat la trecerea dintre sezoane pentru ca pot contribui la slabirea sistemului imunitar. Avem conservati, diverse substante chimice care pot afecta functionare corecta a sistemului nostru imunitar, asa ca ar trebui sa le inlocuim cu alimente proaspete, facute in casa, care nu au suferit vreo procesare deosebita.

Nu uita de exercitiile fizice. Una dintre cele mai importante vitamine pentru organism, esentiala la trecerea dintre sezoane pentru o sanatate de fier, este vitamina D. Zilele sunt mai friguroase, stam mai mult in interior, nu prea mai avem timp de concedii, de vacante, asa ca nu mai avem cum sa ne luam doza de vitamina D din exterior. Cu toate astea trebuie sa ne facem timp sa stam cat mai mult afara si sa incercam sa ne refacem cantitatea de vitamina D din corp cat mai putem, cat mai avem soare toata ziua.

In fiecare zi trebuie sa facem exercitii fizice, sa incercam sa ne miscam si sa ne ajutam in acest fel sistemul imunitar sa lupte mai eficient cu orice fel de virusuri sau bacterii, microbi care pot incerca sa intre in organismul nostru si sa ne imbolnaveasca. In casa sau afara, exercitiile fizice sunt deosebit de importante daca vrem sa fim sanatosi si la trecerea dintre sezoane si sa avem mereu un tonus bun si energie cat pentru o zi intreaga.

Mentine o rutina zilnica. Include exercitii, o dieta echilibrata, mese regulate, miscare cat mai multa, poate plimbari zilnice. Toate te vor ajuta enorm sa te feresti de imbolnavirile tipice de la schimbarea sezoanelor si iti vor simplifica viata si asa prea complicata. Rutina zilnica poate fi schimbata daca te mai plictisesti de anumite actiuni pe care le faci, dar de baza vor ramane exercitiile fizice la ore regulate si mesele la ore regulate, dietele foarte bine echilibrate cu de toate, alimente si ingrediente de calitate.

Imbraca-te in haine cat mai bine adaptate pentru sezonul in care te afli. Esarfe, manusi, haine calduroase, toate vor fi de folos la trecerea dintre sezoane. Toamna si la inceput de iarna e bine sa nu ne imbracam foarte gros si sa avem si haine pe care le putem lasa cand se incalzeste mai bine pe timpul zilei. Este important sa avem cat mai multe straturi care sa ne protejeze de frig si care sa ne ajute sa ne mentinem temperatura corporala in zilele mai friguroase. Nu trece brusc de la haine mai groase la haine foarte subtiri chiar daca e mai cald afara. Asa ai sanse mari sa nu te imbolnavesti si sa ajungi la pat cu o raceala urata.

Odihneste-te cat mai mult si mai bine. E important sa ne odihnim cat mai mult la trecerea dintre anotimpuri, sa dormim bine si sa ii permitem organismului sa se refaca in cel mai rapid mod posibil. Incearca sa te culci mai devreme, sa dormi in camere aerisite si cat mai bine ventilate si sa te trezesti mai devreme ca de obicei, daca poti, mai odihnit si pregatit sa rezolvi toate sarcinile pe care le ai.

Vaccineaza-te. Poti sa eviti imbolnavirea la trecerea dintre sezoane daca te vaccinezi. Mai ales in actualul context epidemiologic complicat e bine sa te vaccinezi cat mai repede posibil impotriva COVID-19 si cu un vaccin gripal, daca poti face si acest tip de vaccin. Asa vei avea anticorpi si sistem imunitar gata sa lupte cu orice fel de virus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *