Starea de sanatate a HDD-urilor si a SSD-urilor este usor de verificat daca ai la indemana aplicatiile potrivite

Indiferent ca ai HDD sau SSD ca mediu de stocare, la un moment dat le vei inlocui. La SSD-uri va dura mai mult pana sa apara probleme si sa cedeze, HDD-urile tind sa se strice mai rapid si sa duca la pierderi de date-aici recuperarea e posibila daca cedeaza, la SSD nu e posibil asa ceva decat foarte greu.

Preventia e cea mai buna masura ca sa ne putem baza pe HDD-uri sau SSD-uri. La ora actuala avem suficiente programe pentru a verifica si diagnostica spatiile de stocare in asa fel incat sa fim pregatiti atunci cand se inmultesc erorile.

Sanatatea unui SSD sau HDD este foarte importanta. Daca reusim sa o mentinem vom putea lucra fara probleme pe PC, pe laptop. Indiferenta si lipsa de informare duce la probleme grave si la dispozitive care cedeaza pe neasteptate. Ceea ce e cel mai grav, pentru ca pierdem datele stocate pe ele instant.

Ca sa evitam pierderea datelor putem sa ne folosim de instrumente de diagnosticare si de evaluare corecta a starii de sanatate a SSD-urilor sau a HDD-urilor moderne. Iata doar cateva exemple de astfel de softuri foarte utile.

Instrumente utile verificare sanatate HDD-uri:

Verifica statusul S.M.A.R.T. Cele mai multe HDD-uri moderne au o functie numita S.M.A.R.T, adica Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology. Pe scurt, functia respectiva monitorizeaza diverse atribute ale echipamentelor pentru a detecta rapid orice erori. Cand apar erori computerul notifica utilizatorul inainte sa se piarda toate datele din anumite sectoare ale HDD-urilor. Il vei putea inlocui usor cat inca e functional si ai acces la toate datele.

In Windows poti sa verifici imediat S.M.A.R.T-ul intrand in Command Prompt cu drepturi de administrator si tastand comanda wmic diskdrive get model,status. Daca ai output Pred Fail, inseamna ca vei pierde HDD-ul in curand, la output OK inseamna ca nu ai erori si poti folosi driveul in continuare.

Pe Mac-uri, intri in Disk Utility din Aplicatii-Utilitare, click pe driveul care te intereseaza, cauti S.M.A.R.T si vezi ce scrie, Verified sau Failed, failed inseamna ca te pregatesti sa schimbi mediul de stocare cat mai curand.

CrystalDiskInfo si DriveDx. De multe ori nu te poti baza pe S.M.A.R.T, asa ca ai nevoie de un tool mai puternic si mai precis. Apar erori in raportare si te poti trezi ca inlocuiesti un HDD cand nu e nevoie. Pentru MacOS ai DriveDx, pentru Windows ai CrystalDiskInfo, informatiile oferite sunt mai detaliate, stii daca mai merge sau nu HDD-ul in urmatoare perioada si ai date de comparat si de analizat la discretie. Ai etichetele Caution si Warning care te indruma in privinta actiunilor ce trebuie sa le intreprinzi in zilele ce vor urma.

Instrumente oficiale oferite de catre producatorul HDD-ului. Poti intra pe site-ul producatorului si gasesti instrumente de diagnosticare mai complexe. Fiecare producator ofera asa ceva ca sa stii ce sa faci in caz de probleme si sa le identifici. Ele pot fi mai bune decat un CrystalDiskInfo, sunt pentru utilizatorii cu experienta, avansati, dar de regula nu se ajunge pana la a intra pe site si a avea un astfel de tool. CrystalDiskInfo e suficient ca sa stii daca te mai bazezi pe HDD-ul tau sau nu.

Poti combina mai multe instrumente asemanatoare ca sa vezi ce rezultate obtii si sa compari mai multe date in asa fel incat la final sa iei mereu cea mai buna decizie posibila.

E important de retinut ca toate avertismentele pe care ti le ofera softurile nu inseamna ca fix maine va „muri” HDD-ul, doar te avertizeaza ca esti pe rosu si trebuie sa iei o decizie rapid ca sa nu pierzi toate datele.

Cel mai inteligent pas este sa iti faci backup imediat la date si sa le salvezi pe alt HDD sau pe un stick de 64GB sau mai mare, in Cloud ca sa le poti accesa oricand ai nevoie de ele.

Instrumente utile verificare sanatate SSD-uri:

In locul vechilor HDD-uri care aveau mereu erori au aparut SSD-urile, care nu au elemente mobile, sunt mai rapide, mai usor de intretinut si de inlocuit. Sunt mai rezistente in timp, nu au asa de multe erori, dar sunt si mai scumpe pentru ca e ceva tehnologie in spatele lor. Toti producatorii de SSD-uri isi catalogheaza produsele in functie de trei factori cheie: varsta driveului, numarul total de TB scrisi in timp TBW si scrierile efective pe drive pe zi, DWPD-urile.

Revenind la sanatatea SSD-urilor, ea depinde de cat de multe date „scrii” pe ele. Unele SSD-uri permit scrierea a peste 600TB inainte sa se blocheze si sa trebuiasca inlocuite. Garantia e de doar 10 ani in general, dupa care trebuie sa le inlocuiesti. Ar insemna sa scrii mai putin de 450TB ca sa poti sa ceri inlocuirea de catre producator la modelele de 2TB spatiu stocare…

Crystal Disk Mark. Este o aplicatie utila ca sa vezi totul despre sanatatea unui SSD. Se instaleaza rapid, iti spune in ce stare se afla un SSD. Daca aplicatia iti arata ca SSD-ul e „Good” atunci esti in regula. In unele cazuri s-ar putea sa poti vedea si procentajele deja scrise, datele deja scrise si cat de multe date ai scris deja pe SSD. Datele tehnice oferite sunt foarte multe si complicate, dar daca esti utilizator avansat si le poti intelege si analiza ai tot ce iti trebuie pentru diagnosticare.

Open Hardware Monitor. Alta aplicatie buna ca sa vezi ce se intampla cu SSD-urile. Se instaleaza, se ruleaza, intram la ramura SSD si la Levels vedem cata „viata” mai are SSD-ul, adica stim daca mai putem scrie pe el ceva si cam cat. Estimativ, dupa un an ai putea sa vezi ca mai ai cam 90% din scrierile disponibile pe SSD, daca esti utilizator care foloseste frecvent computerul.

SSDLife. Varianta PRO e cea mai buna, dar avem si varianta Free. Se instaleaza si se ruleaza imediat si afli in ce stare mai e SSD-ul tau. Ai acces la date precise, prezentate intr-o interfata simpla si atractiva, usor de urmarit. Daca vezi ca sunt semnalizate erori, probleme stii imediat ce masuri poti sa iei. Sunt suportate cam toate brandurile mari de SSD-uri de pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *