Chiar si cu o schema completa de vaccinare ne putem infecta cu SARS-CoV-2 foarte usor daca nu suntem atenti si prudenti

In ultimele luni am asistat la un fenomen aparent ciudat: persoane vaccinate cu schema completa ajung sa se infecteze cu SARS-CoV-2, asta desi vaccinul ar trebui sa le ofere protectie si sanse foarte mici de infectare. Pacientii infectati care au fost vaccinati dezvolta simptomatologia usoara sau moderata sau nu au simptome deloc, deci vaccinul isi face treaba si ii protejeaza de formele grave ale infectarii si de moarte.

De la inceput s-a stiut faptul ca un vaccin impotriva SARS-CoV-2 nu garanteaza protectie 100%, asa ca ne putem infecta oricand daca nu respectam regulile de igiena si de distantare sociala. Dar simptomele nu vor fi asa de grave si nu vom ajunge la terapie intensiva daca suntem vaccinati cu schema completa…

Studii preliminare au aratat faptul ca persoanele cu schema completa de vaccinare pot foarte bine sa infecteze la randul lor daca ajung sa se imbolnaveasca de COVID-19. O cantitate mare de virus se gaseste la nivelul nasului la persoanele vaccinate si infectate, aproape la fel de mare, probabil, ca la persoanele nevaccinate.

Vaccinul nu are o eficienta de 100% si asta o stim deja de la celalalte vaccinuri existente pentru alte tipuri de infectii. De exemplu, vaccinul impotriva gripei banale are eficienta de 45%, vaccinul pentru SARS-CoV-2 are o eficienta si de peste 95%, daca discutam despre vaccinul Pfizer-BioNTech. Vaccinarea inseamna o trecere mai rapida prin boala, mai usoara si sanse mai mici sa raspandesti in comunitate virusul.

Si totusi de ce ajungem sa ne imbolnavim daca ne vaccinam si discutam despre o eficienta foarte buna a vaccinurilor? Raspunsul e simplu. Imunitatea pe care o avem dupa vaccinare, anticorpii care ne feresc de infectarea cu SARS-CoV-2 incep sa dispara treptat din organism. Asa ca ne bazam pe un numar mare cam patru-sase luni, maxim opt luni. Plus ca „efectele” vaccinurilor se vor vedea la cateva zile de la inoculari, nu imediat, asa ca protectia sporita in acea „fereastra” este de dorit-in acea perioada pot sa apara infectarile daca nu suntem atenti la toate miscarile noastre si nu respectam regulile impuse de catre autoritati.

Daca nu mai avem anticorpi suficienti infectia poate sa apara oricand, asta daca nu respectam regulile esentiale de prevenire a infectarilor. Asa ca va fi nevoie de un boost, de o a treia doza la cel putin sase luni de la ambele doze administrate ca sa fim siguri ca avem iarasi protectie foarte buna impotriva SARS-CoV-2. Majoritatea cazurilor de infectarea cu noul coronavirus pe fondul vaccinarii complete existente apar mai ales la persoanele varstnice, cu un sistem imunitar nu atat de bun si o protectie a vaccinului care nu se mentine pe o perioada atat de lunga.

Deci grupurile vulnerabile, batrani, cei cu afectiuni grave, cu multe comorbiditati ar putea ajunge pe patul de spital chiar daca au vaccinare cu schema completa, in conditiile in care ajung sa se infecteze cu SARS-CoV-2 si nu respecta regulile impuse.

Vaccinurile aprobate deja au fost „construite” pe baza tulpinii depistate in Wuhan, nu pe baza variantei Delta in circulatie la ora actuala si foarte periculoasa prin capacitatea de raspandire rapida in cadrul comunitatilor. Avem protectie si impotriva infectariin cu varianta Delta daca ne vaccinam, asta e sigur, dar e poate ceva mai mica. Totusi vaccinarea ramane foarte importanta pentru prevenirea unor forme extrem de grave de infectare cu SARS-CoV-2, indiferent de variante. Pe viitor am putea sa avem vaccinuri care reusesc sa se „muleze” pe fiecare varianta care apare, indiferent de tipul sau si de mutatiile existente.

Infectarile tot mai multe cu SARS-CoV-2 in randul populatiei vaccinate se datoreaza si expunerii individuale. Cu alte cuvinte, daca stai intr-o camera, intr-un spatiu inchis cu persoane infectate deja ai sanse sa te infectezi si tu. Incarcatura virala foarte mare din jurul lor duce si la cazuri mai multe de infectare, asta desi exista vaccinare in randul respectivilor indivizi.

S-a crezut initial ca micutii nevaccinati nu au nicio contributie la aceste imbolnaviri in randul celor vaccinati deja cu schema completa. Dar odata cu aparitia variantei Delta care infecteaza si tineri, si copii, aceasta ipoteza s-a modificat. Copiii ar putea contribui la transmiterea bolii conform unor studii recente. Ideea din spatele acestei ipoteze noi e simpla: daca stai cu un copil infectat cu SARS-CoV-2 foarte multe ore in aceleasi incaperi ai o incarcatura virala foarte mare si sanse mai mari sa te infectezi rapid, chiar daca esti vaccinat. Daca vom vaccina si copiii sub 12 ani si pe cei putin mai mari s-ar putea sa reusim sa ajungem mai repede la imunitate de turma si sa vedem cazuri mai putine infectari pe fondul unei vaccinari existente.

Pe de alta parte, infectarile aparute in acelasi timp cu vaccinul existent pot duce la o protectie mai buna impotriva altor infectari sau reinfectari, aproape la fel de buna ca o doza de tip boost. Dar acest lucru nu e de dorit si ipoteza trebuie analizata si testata in timp… Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile si daca vor mai fi cazuri de infectare pe fondul vaccinarilor complete, la ce categorii de persoane vor aparea. Ideea de baza ramane aceeasi: vaccinare, protectie cat se poate de buna si respectarea regulilor indiferent de ce facem, unde mergem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *