Cand spui vintage spui haine care aduc ceva din alte epoci in prezent, accesorii care pot sa te trimita in alte vremuri sau incaltaminte care te trimite cu gandul la cele mai interesante perioade din istoria modei. Definitia hainelor vintage difera de la o persoana la alta. Ca sa ai o haina vintage trebuie sa fi trecut cel putin 20 de ani sau sa reflecte cumva stilul unor epoci care au trecut de multa vreme.
A fi la moda astazi inseamna sa stii ce fel de stil sa adopti pentru a fi in trend si a avea si cele mai frumoase articole vestimentare. Si stilul vintage, moda vintage este perfecta pentru a ramane mereu la moda, fara efort.
Originea hainelor vintage nu este greu de descifrat. Avem anul 1955, cand la tv era un serial „Davvy crocket: King of the wild frontier”. Publicul serialului era format din tineri care voiau palarii precum cele purtate de catre actorul Fess Parker. Comerciantii au profitat de aceasta dorinta si au inceput sa aduca pe piata niste haine si chiar palarii care semanau cu unele din anii 1920. Articolele vestimentare erau din materiale bune, de calitate, erau purtate de tinerii, barbati, care mergeau la facultate si puteau fi considerate un simbol al averii. In anii 1930 nu au mai fost vandute hainele si paltoanele vintage si au ajuns sa stea prin depozite.
Din anii 1950 a revenit moda vintage si hainele groase care aduceau aminte de anii 1920 erau din nou la vanzare. Paltoanele erau din nou la moda, erau purtate si apreciate. Dar vanzarea lor a scazut iarasi pentru ca palariile competitiei si tot ce facea competitia era in prim-plan iarasi. Se cereau palarii si mai putin paltoane, deci hainele erau pe locul secund. De-a lungul timpului au tot fost perioade in care moda vintage a dominat, mai mult ca un fel de aducere aminte a unor vremuri in care hainele chiar erau apreciate si erau folosite pentru a atrage atentia si mai putin pentru a impresiona prin valoarea lor in bani.
Ce poti imbraca ca sa poti spune ca ai un stil vintage? Costume de business, cele lungi, care au inlocuite de cele mai scurte. Costume pentru orice ocazie-inainte de 1920 aveam costume diferite pentru diverse ocazii. Dar dupa 1920 barbatii au inceput sa poarte costume colorate, asa ca s-a facut tranzitia de la costumul pentru munca la costumul pentru evenimente private. Pantalonii decupati, jachetele de golf, pantofii vintage, cu forme si design inspirate din epoci de mult apuse, fracuri, smochinguri, iata ce putem purta daca vrem sa ne inscriem usor in moda vintage.
Moda vintage va ramane… la moda si in viitor din mai multe motive.
Calitatea. Pune accent pe calitate si nu pe cantitate. Daca ai haine vintage stii ca ai materiale foarte rezistente si bune, ai si design si croieli exceptionale, facute cu multa migala. Acum totul se produce in masa, nu se mai tine cont de atat de multe detalii, calitatea e scazuta. E o caracteristica importanta pe care o putem folosi ca sa ne dam seama daca avem haine vintage sau nu. Vedem si modul in care sunt alese culorile, contrastul, nuantele, vedem si ce fel sunt combinate toate elementele pentru a obtine un intreg perfect.
Hainele vintage se remarca prin calitatea cu mult mai buna decat hainele moderne, dar si printr-o atentie mai mare in privinta tipului de material care ajunge intr-un articol vestimentar.
Unicitatea. Hainele vintage sunt preferate pentru ca sunt rare si se gasesc foarte greu. Sunt originale, unice, sansele sa mai gasesti pe cineva care poarta haine precum ale tale sunt foarte mici. Daca vrei sa iesi in evidenta si sa fii si la moda porti haine vintage si incerci sa le alegi pe cele are iti vin bine si se potrivesc si stilului tau personal. Orice haina vintage este unica, nu trebuie sa incercam sa o „aducem” in prezent cu tot felul de accesorii. Hainele care apartin modei vintage sunt perfecte asa cum sunt.
Povestile pe care le are fiecare haina in parte. Hainele vintage au povesti care sunt spuse si transmise din generatie in generatie. Colectionarii de haine vintage iti pot spune povestea fiecarui articol vestimentar apartinand acestui stil, ceea ce este un mare plus. Haina devine si mai importanta si mai interesanta cand are o poveste asociata, cand nu este doar un articol vestimentar banal. Toata lumea cauta haine cu poveste, haine care ascund secrete si sunt invaluite intr-un mister pe care cel care le va purta urmeaza sa le descifreze.
Semnificatia si perioada de timp pe care o evoca. Daca o haina obisnuita din ziua de astazi nu are o semnificatie anume, o simbolistica, cele vintage reusesc sa pastreze si sa transmita semnificatii si simboluri deosebite. Cu alte cuvinte moda vintage are in spate semnificatii profunde, aduce in discutie o serie de simboluri care au reusit sa treaca testul timpului.
Perioada de timp evocata este iarasi definitorie pentru moda vintage. Consideram haine vintage cele din perioada 1920 si inceputul anilor 1980. Cele care sunt ceva mai vechi decat aceasta perioada sunt deja antice. Multi iubitori ai modei vintage sunt de parere ca si hainele realizate dupa anii 1960 ar trebui sa fie tratate tot ca vintage.
Cu fiecare haina pe care o porti retraiesti chiar si vreme de cateva ore o epoca in care nu ai avut posibilitatea sa traiesti, intelegi ce insemna moda atunci si poti sa ai o parere formata despre trendul si moda acelor ani ori de cate ori apar discutii.
Valoarea. Valoarea unui articol vestimentar nu se masoara neaparat in cat de mult te ajuta sa calatoresti in timp. Hainele care apartin anilor 1920-1930 sunt mai valoroase decat cele din anii 1980. Hainele din anii 1980 sunt insa mai scumpe decat cele facute in anii 1940-1950. Valoarea hainelor apartinand modei vintage este de necontestat, este mai mare decat a hainelor din perioada moderna. Valoarea este cea care va tine mereu o haina vintage in prim-plan si nu ii va permite sa se demodeze prea curand.