Nasterea unui copil poate declansa emotii puternice, de la bucurie si teama pana la anxietate. Insa odata cu nasterea apare si depresia. Depresia postnatala este un tip de depresie pe care cam toate mamicile o au imediat dupa ce au nascut. Apar modificari de dispozitie, anxietate pronuntata, insomnii, un somn neodihnitor, stare de iritare permanenta.
Depresia apare la doua sau trei zile dupa nastere si poate dura doua saptamani sau mai mult, depinde de fiecare femeie. Daca depresia e severa si se intinde pe o perioada foarte lunga de timp o putem numi depresie postnatala. E vazuta ca o complicatie a nasterii si poate fi tratata destul de usor daca este diagnosticata in mod corect.
Primele semne ale depresiei postnatale sunt schimbarile dese de stare, trecerea de la o emotie la alta, anxietatea accentuata si tristetea, iritabilitatea aproape in orice fel de context, plansul din orice, problemele cu apetitul, dar si dificultatile din timpul noptii, cand nu poti dormi mai deloc. Nu apar fix dupa nastere uneori, pot sa apara si in timpul periodei de graviditate sau chiar la un an dupa ce ai nascut.
Pe masura ce depresia inainteaza si e netratata mamica nu poate sa aiba o relatie normala cu bebelusul, are tendita de retragere, de izolare, nu mai reuseste sa comunice. Apar si ganduri negre, idei legate de imposibilitatea de a fi o mama buna, teama care nu are motive reale si care poate atinge un nivel foarte mare.
La o saptamana dupa nastere poate sa apara si psihoza postnatala, legata direct de depresia postnatala. Ea vine la pachet cu stari de confuzie, dezorientare, ganduri obsesive despre copil, halucinatii, probleme majore cu somnul, agitatie, energie in exces de care nu ai cum sa scapi, paranoia. Uneori ai tendinta sa iti faci rau tie si copilului. Psihoza postnatala trebuie tratata imediat si nu trebuie confundata cu depresia postnatala.
Si taticii, barbatii pot avea depresie postnatala. Pot sa fie tristi, obositi fara motiv, depasiti de situatia in care se afla, pot avea anxietate si schimbari de apetit, probleme cu somnul. Depresia taticilor poate afecta relatia cu sotiile si cu micutii si poate sa fie la fel de periculoasa precum depresia postnatala aparuta la femei.
Cauzele depresiei postnatale pot fi diverse. Schimbarile fizice sunt pe primul loc, scade nivelul hormonal dupa nastere, hormonii produsi de tiroida nu sunt nici ei la nivelul din timpul sarcinii, de unde si oboseala cronica, depresia si senzatiile ciudate pe care le traiesti. Problemele emotionale sunt si ele pe lista cauzelor depresiei postnatale. Iti cauti identitatea, nu te mai simti asa de atragatoare pentru partener, vrei sa ai grija cat mai bine de bebelus si de aici apare si dorinta de a face totul perfect.
Un diagnostic corect poate fi pus doar de un psiholog cu experienta. Acesta va discuta cu mamica, va afla ce o deranjeaza, va afla ce emotii are, ce probleme a intampinat si va observa comportamentul sau, modul in care gandeste.
Prevenirea depresiei postnatale incepe cu o discutie cu medicul, mai ales daca ai deja depresie inainte de a ramane insarcinata. Cat esti gravida doctorul va monitoriza starea ta, vei putea face terapie, vei discuta cu medici specialisti, care te vor ajuta sa faci fata schimbarilor prin care trece tot corpul tau. Dupa ce nasti medicul va putea interveni imediat stiind deja ca ai probleme cu depresia si poate preveni manifestari severe ale depresiei postnatale.
Cat despre tratamentele pentru depresia postnatala, ele difera de la pacient la pacient, in functie de starea sa de sanatate. Se incepe cu psihoterapie, se poate completa tratamentul cu medicamente specifice. Psihologii sunt cei care pot actiona pentru a preveni instalarea unor simptome mai grave, pot discuta si pot rezolva toate problemele pe care le au mamele, implicand uneori si membrii familiei. Daca psihoterapia nu e suficienta se vor administra si antidepresive usoare, dar doar dupa ce medicul isi da acordul si stii care sunt riscurile pentru bebelus, daca alaptezi deja.
Se intampla sa ajungi de la depresie postnatala la depresie cronica daca tratamentele nu isi fac efectul, dar de multe ori depresia incepe sa nu mai fie o problema daca respecti tratamentele si medicii se ocupa cum trebuie de tine.
Pentru psihoza postnatala exista medicamente, antipsihotice, medicamente pentru echilibrul emotional, dar se aplica si ECT-ul, terapia electroconvulsiva. ECT-ul se recomanda doar cand niciun tratament nu a dat rezultate si functioneaza bine si pentru depresia postnatala.