Episoadele diareice apar mai frecvent la varste mici, dar si in in viata de adult atunci cand nu suntem atenti la ce mancam sau cand avem o infectie digestiva. Un tip aparte de diaree manifestata la adult este diareea calatorului. Insotita de crampe abdominale si de scaune apoase, de dereglarea tranzitului intestinal, diareea calatorului este provocata adesea de mancarea contaminata sau de apa contaminata. Din fericire nu este vorba despre o afectiune grava, este doar neplacuta si dispare destul de repede.
Diareea calatorului se poate manifesta destul de sever la inceput, in debutul afectiunii. Putem avea episoade diareice severe la putin timp dupa ce am plecat in calatorii sau cand ne-am intors acasa din vacante, de exemplu. Simptomatologia se imbunatateste in 1-2 zile de la primele manifestari si recuperarea totala are loc dupa o saptamana. Numarul episoadelor diareice depinde de fiecare individ in parte si de sensibilitatea sistemului sau digestiv.
Semnele clare care ne trimit la medic din cauza diareei calatorului sunt: scaune diareice, doua sau trei sau mai multe intr-o perioada scurta de timp, urgenta imperioasa de a merge la baie, crampe abdominale severe, stare de rau, greata, varsaturi, febra, deshidratare, sange in scaune. Daca diareea persista si nu dispare dupa doua zile este obligatorie vizita medicala. Gura uscata, urinari mai rare ca de obicei, stare alterata de sanatate, toate acestea se adauga simptomatologiei comune diareei calatorului.
Cauzele probabile ale aparitiei diareei calatorului sunt stresul care insoteste orice fel de calatorie, schimbarile de dieta, infectii, bacterii, virusuri, paraziti, dar si mancare contaminata si apa contaminata. Tinerii pot dezvolta mai usor simptome, cei cu sistem imunitar slabit sunt si ei la risc mai ales daca vor calatori in zone unde se pot imbolnavi foarte usor, la fel si cei cu boli de rinichi sau diabet.
Preventia este de baza in cazul diareei calatorului. Atentie la ce mancam, gateste orice cumperi si vrei sa mananci, nu manca de la vanzatori ambulanti de pe strada, evita orice fel de produse nepasteurizate pe baza de lapte, peste negatit, renunta la fructe pe care nu le poti decoji.
Se va consuma doar apa imbuteliata din surse sigure, bauturi calde care au fost fierte, conserve, mancaruri sigure de la restaurante de incredere. Tacamurile si farfuriile trebuie sa fie curate, igienizate, mainile sa fie curate si ele,
Cat despre tratamente, se vor evita antibioticele mai ales daca se suspecteaza o infectie cu bacterii, pentru ca s-ar putea sa avem paraziti, bacterii, virusuri ce devin rezistente la antibiotice si la tratamente puternice.
E bine de stiut ca diareea calatorului poate sa dispara de la sine, fara niciun tratament, pe masura ce revenim la un stil de viata normal si consumam alimente care ne ajuta sa avem scaune normale. E importanta hidratarea, administrarea de medicamente care impiedica motilitatea prea mare a intestinelor, dar si spasmele musculare de la nivelul sistemului digestiv.
Durerile abdominale si simptomele inrautatite dupa 48 de ore vor duce la intreruperea imediata a tratamentelor. Antibioticele vor fi prescrise doar atunci cand simptomatologia e una severa si cand avem febra, sange in scaun, mucus in scaun din abundenta. Sarurile de rehidratare dizolvate in apa si baute vor ajuta la reglarea tranzitului intestinal-se va reface nivelul de electroliti si de fluide din corp, contin si glucoza pentru a ajuta la absorbtia de la nivel intestinal.
Solutiile de rehidratare pot fi obtinute si acasa in caz de urgenta din ¾ lingurita de sare, 2 lingurite de zahar si un sfert de sticla de apa fiarta sau plata imbuteliata.
Se vor evita cofeina, alcoolul, produsele lactate, se vor bea multe lichide si se va mentine o dieta echilibrata, cu mese regulate si consistenta meselor supravegheata in permanenta. Cand simptomatologia se va imbunatati se pot introduce in dieta si carbohidrati complecsi, luati din cartofi sau taietei, orez paine, toast prajit etc.
Revenirea la un regim alimentar normal, precum cel dinainte de episoadele diareice se va face treptat, pornindu-se cu mancare usoara, cu legume, fructe care nu irita intestinele si sistemul digestiv.
Vizita la medic este totusi obligatorie daca diareea calatorului trece rapid pentru niste analize serioase necesare depistarii cauzelor reale ale diareei prezente, care ne-a dat viata si planurile peste cap. Doar medicul specialist isi va da seama ce are de facut si ce se ascunde in spatele episoadelor diareice acuzate de catre pacient.
Un tratament corect si un regim alimentar adecvat va vor salva de la cateva zile bune de chin si neplaceri, de ore bune petrecute in toaleta.